Европарламент неће усвојити резолуцију о Сребреници

Стални извјетилац за БиХ у Европском парламенту изјавио је да је у ЕП за сада одлучено да се поводом годишњице масакра у Сребреници одржи само дебата. Резолуција у овом тренутку не би била од користи у БиХ и региону, изјавио је Кристијан Дан Преда. “Сматрали смо да је важно да обиљежимо ову изузетно тужну 20. […]

четвртак, јун 25, 2015 / 15:18

Стални извјетилац за БиХ у Европском парламенту изјавио је да је у ЕП за сада одлучено да се поводом годишњице масакра у Сребреници одржи само дебата.

Резолуција у овом тренутку не би била од користи у БиХ и региону, изјавио је Кристијан Дан Преда.

“Сматрали смо да је важно да обиљежимо ову изузетно тужну 20. годишњицу у Парламенту, да се сјетимо жртава, одамо пошту њиховим продицама и обезбиједимо да се тако нешто никад не понови”, рекао је он.

“Нисмо тражили резолуцију јер нисмо сматрали да би то било од помоћи у садашњем контексту како у земљи тако и на регионалном нивоу,” рекао је Преда.

И у БИХ готово сви саговорници су се са тиме сложили, додао је извјестилац у интервјуу за Јуропеан Wестерн Балканс (ЕWБ).

Иницијатор резолуције о Сребреници у ЕП био је хрватски посланик Иван Јаковчић из посланичке групе АЛДЕ (Савез либерала и демократа за Европу) а посланици су разматрали могућност да она буде усвојена као документ или да буде дио говора предсједника Европског парламента Мартина Шулца на пленарној сједниц. Јакович је својевремено и сам рекао да је мање важно да ли ће бити усвојена као документ, или дио говора на пленарној сједници.

Преда је прошле недјеље боравио у БиХ гдје је имао низ састанака са политичким представницима и учествовао на конференцији “Зашто Европа” у организацији фондације Конрад Аденауер.

Он каже да је на почетку његовог садашњег мандата у ЕП у посланичкој групи ЕПП (Европска народна партија) договорено да се траже два извјестилачка мјеста, за Србију и БиХ.

“Све земље Западног Балкана су нам важне али смо сматрали да је из различитхи разлога важно да се концентришемо на ове двије земље” додао је он.

Преда сматра да је БИХ суочена са многим изазовима на путу ка ЕУ а да је један од најважнијих борба против корупције.

На питање шта сматра нарочито значајним за даљу интеграцију цијелог региона Западног Балкана у ЕУ, он је рекао да ту постоје два главна питања и да су она заправо повезана.

“За напредак у интеграцијама цијелог региона потребни су нам добросусједски односи и помирење. Како да напредујемо ка Европи ако старе ране нису залијечене, а тензије и даље постоје” упитао је он подсјећајући да је помирење од почетка у средишту европске интеграције.

Из те преспективе треба поздравити скорашње иницијативе Европске комисије о међуповезаности агенде за Западни Балкан, додао је он.



Оставите одговор