ЛОВ НА КРУПНУ ДИВЉАЧ (BIG GAME) 2015

Сваки дан се бавите коментарима на рачун ИСИЛ-а, Сирије, Донбаса, Либије, Авганистана, Ирака, Плесецка? Ово је у основи комедија за дјецу и наивније тинејџере, а не акциони филм. А има све то. У супротном, не би се могла објаснити изванредна количина нестварних глупости којом овај филм обилује. За појашњење, овдје није у питању редовна сомнабулија […]

уторак, јун 9, 2015 / 00:57

Сваки дан се бавите коментарима на рачун ИСИЛ-а, Сирије, Донбаса, Либије, Авганистана, Ирака, Плесецка? Ово је у основи комедија за дјецу и наивније тинејџере, а не акциони филм. А има све то.

У супротном, не би се могла објаснити изванредна количина нестварних глупости којом овај филм обилује. За појашњење, овдје није у питању редовна сомнабулија да кола у која пуцате из пиштоља експлодирају као авиобомбе, или да меци при рикошету изгледају као прскалице. То је фолклор. Овдје је све глупо и нелогично до немогућег, а онда и до смијешног. И то изнад просјека, чак и на ту врсту глупости екстремно толерантан амерички филм.

Најбитније је да је на самом почетку филма покуђено кинеско наоружање, којим је успјешно оборен Ер Форс 1, односно предсједнички авион и његова пратња у виду Ф-16 ескадриле. И то само зато што је у питању издаја предсједниковог најближег човјека.

Још је битније што се што је више могуће пута испуцавају фразе као "најмоћнија нација у историји планете Земље", "командант најјаче војне силе на свијету", итд. Уз то смо ојачали везе са земљом у непосредном сусједству Путиновог доминиона, која је некада била у саставу Руске империје. А зове се Суоми на језику домородаца.

Сад су сви Финци са ниским квоцијентом интелигенције поносни на себе и природне љепоте своје земље, а остали који би вољели да и о њима Холивуд и Семјуел Л. Џексон снимају филмове имају зазубице.

Основа сценарија је нешто што смо већ видјели толико пута, односно амерички предсједник у невољи, којем помажу обични људи. У овом случају фински дјечак послат на испит зрелости у лову, који очигледно не може положити. Његов се отац постарао да то све прође како треба, оставивши чак на мјесту које му је одредио на мапи као ловиште, фрижидер са јеленском главом у њему.

Гарант га је ћаћа убио пушком, а дјечаку су увалили лук (и стријеле), а он је у лову толико стручан да о њему слуша енглески туторијал (добро ријешена језичка баријера) није успио натегнути на општу бруку оца му.

Знате, ако има снаге да натегне лук до краја, може поћи сам у шуму…

Само нек’ мене затрефи та срећа

Но, све то полази по злу када у вукојебине Финске, отресе авион америчког предсједника, а затим и капсула за спашавање истог. На концу читаве покретне слике, након крајње смијешне терористичке акције, са још једним бизарним и необјашњаваним терористом по имену Хазар (ваљда што су изумрли, а живјели на територији Русије), дјечак се појави на почетној позицији, пред оцем и необријаним ловцима из друштва, са својим уловом у виду предсједника САД.

Наравно, све се то збуде згодно случајним падом падобрана. Пошто су се катапултирали из технолошког чуда по имену под-воду-потопљени-авион-америчког-предсједника-команданта-најмоћније-војне-силе-на-свијету, којој би и Финци, ако су нормални, требали да се придруже.

Нијесу напали озбиљно Русију кад је то Хитлер у Другом свјетском рату захтијевао, али требају сада кад је од њих то тражио Обама.

Но то све није ни битно, јер је битно само да се показала нереална моћ америчке шпијунске технике, технике уопште, гдје је могуће да то све закаже искључиво издајом. Знате, они све одозго виде као да имају камермана на крану и намјеравају да вас убију. Само им то баш у овом тренутку не ради, и глупи сте ако постављате таква питања, а гледали сте филм од почетка.

У овом случају то се збуде завјером представника ЦИА и потпредсједника САД, који је сумњив од самог почетка па измакнуто предсједништво плати главом. Од директора ЦИА, наравно. Он је један опак англосаксонски старац са неамеричким нагласком.

До тада сте гледали, углавном, будалаштине

По којој је једини начин да се збаци дјечака који је скочио на шкрињу коју луди Хазар вуче са собом како би "препарирао свој ловни трофеј" (као да га не може заледити живог кад слете гдје год да иду сигурни од америчке руке правде) ,јесте да се исти вуче кроз шуму ризикујући да се шкриња откачи или обори и сам хеликоптер. Исти тај замрзивач је метконепробојан. Тумбањем истог и падом низ литицу у поточић нико није ни руку поломио, а на то све је дјечак успио стријелом погодити висећи на падобраном човјека са пушком на хеликоптеру и изазвати му срчани удар… Већ како то бива у комедијама овог типа.

Доста вам је увреда за здрав разум посматрача?

Е, па онда морате обратити пажњу на то да главни-војни-баја-читавог-свијета-људског, мора написати на замагљеном му прозору у супернапредној капсули шифру да га откључа фински дјечак. Нема неки мегафон и ротирајући митраљез спрегнут са топом од 125 милиметара какав има тенк Армата.

Тај фински јуноша, уз сву сложеност ситуације, не зна никако обавити ни тако просту радњу да гађа луком и стријелом потенцијалног убицу самог себе, који стоји пар метара даље од њега. Нити предсједник умије да се домогне његовог предусретљивог оца, тако што му пукне пар шамара. А то је јамачно радио.

Али зато коосоки и плавооки Суомиста умије при паду ваздухоплова бомбардерских димензија, у реалном времену: да пролије два јогурта, један завеже за стријелу и везан канапом пошаље америчком предсједнику (пардон-команданту-највеће-војне-силе-највеће-нације-која-је-послије-диносауруса-ходала-земљом).

Знате шта се онда деси?

То је онај дјечији телефон, који преноси вибрације жицом до шкафића за павлаку коју купите у свакој. Али ама баш свакој радњи. Лако га набавити као кинеску противваздушну ракету.

У сваком случају, смотани предсједник је успио остати жив, дати своју значку Оскарију (како се већ дјечак зове) те га похвалити пред његовим оцем да је најхрабрији човјек којег је икада видио.

Уз то му је дао и своју значку са америчком заставицом, а да га евакуше стиже бар двадесет транспортних хеликоптера ЦХ-47 "чинук". Без обзира што толики немају гдје слетити, нити их толико треба, битно је да завршна сцена филма буду дјечак и предсједник са њима у позадини.

Нијеси убио, ако немаш фотографију из лова.

То је само ловачка прича…



Оставите одговор