ЦЦИ федералцима: Фали вам још Срба

Процес конституисања власти у Федерацији БиХ /ФБиХ/ још није окончан, иако је од избора прошло пола године, јер недостају четири делегата из реда српског народа, а још није изабран ниједан потпредсједник из српског народа, истакануто је на данашњој конференцији за новинаре Центара цивилних иницијатива /ЦЦИ/. Наведено је да до краја првог квартала ове године није […]

уторак, мај 5, 2015 / 15:50

Процес конституисања власти у Федерацији БиХ /ФБиХ/ још није окончан, иако је од избора прошло пола године, јер недостају четири делегата из реда српског народа, а још није изабран ниједан потпредсједник из српског народа, истакануто је на данашњој конференцији за новинаре Центара цивилних иницијатива /ЦЦИ/.

Наведено је да до краја првог квартала ове године није извршена ни расподјела позиција у сталним радним тијелима, што значи да Дом народа Парламента ФБиХ није употпуњен.

Однос владе у "техничком мандату" и новог Парламента ФБиХ био је на најнижем нивоу, а 12 закона које је та влада донијела у федералном парламенту није уопште разматрано.

Денис Телић из ЦЦИ-ја истакао је да је Влада ФБиХ у "техничком мандату" до посљедњих дана изражавала интерес за новим именовањима и разрјешењима, па је од општих избора до истека првог квартала 2015. године регистровано више од 80 различитих рјешења, сагласности и одлука којима су разрјешавани и именовани нови директори и други функционери јавних предузећа, институција, чланови надзорних и управних одбора и слично.

"Чланице нове парламентарне већине бурно су реаговале на ова именовања, али не из принципијелних разлога, него су та именовања третирали као неку врсту изборног плијена и желе да их врше сами након што утврде зону интереса", рекао је Телић.

У ЦЦИ-ју истичу да су нову власт у ФБиХ дочекали озбиљни проблеми – број незапослених озбиљно се приближио 400.000, док је број запослених 450.000, плате нису повећане, БДП је у паду, као и природни прираштај.

"Осим мјера које су биле усмјерене на процес конституисања, те кључних аката за финансирање ФБиХ, на нивоу Парламента ФБиХ у првом кварталу 2015. године није реализована ниједна мјера, као ни у посљедњем кварталу 2014. године", рекла је Лејла Дероња-Суљић из ЦЦИ-ја.

Од старог сазива Парламента ФБиХ, 42 посланика Представничког дома и 12 делегата Дома народа затражили су исплату плата, односно "бијелог хљеба".



Оставите одговор