Сибир: Пожар у 30 села, погинуло 26 људи

У пожарима који су протекле ноћи захватили насељене дијелове Сибира, погинуло је 26 људи, а скоро 1.000 је затражило љекарску помоћ, саопштиле су руске власти. Укупно 77 људи је завршило у болници, а осам од њих је у критичном стању, казала је портпаролка регионалне власти Ирина Емелианова за АФП. Она је навела да је ватра […]

уторак, април 14, 2015 / 07:34

У пожарима који су протекле ноћи захватили насељене дијелове Сибира, погинуло је 26 људи, а скоро 1.000 је затражило љекарску помоћ, саопштиле су руске власти.

Укупно 77 људи је завршило у болници, а осам од њих је у критичном стању, казала је портпаролка регионалне власти Ирина Емелианова за АФП.

Она је навела да је ватра захватила више од 30 села, а да је 5.000 људи остало без домова, укључујући 1.000 дјеце. Власти сматрају да је до пожара дошло због неодговорног људског понашања, и паљења суве траве у дану који је био изузетно топао.

Око 5.000 спасилаца борили се кроз ноћ да спасу Блазес у Хакасији у региону југоисточног Сибира, гдје је 23 људи погинуло, рекли су истражитељи, а преноси АФП.

Пожари су бјеснили и у истичном Субиру, гдје су однијели три живота, уклучујући и тогодишњу дјевојчицу, рекли су представници региона Чита за АФП. Из Кремља је саопштено да је хитним спасилачким акцијама координирао лично предсједник Владимир Путин.

Рано јутрос угашени су пожари у свих 38 села, уз помоћ авиона, пошто је причињена материјална штета од око 94 милиона долара, рекао је предсједавајући Владе Републике Хакасија Виктор Зимин, пренијела је агенција АП.

И главни инспектор за надзор пожара руског Министарства за ванредне ситуације Борис Борзов тврди да су пожари угашени и да је 1.205 кућа спаљено у 38 насељених места, јавила је руска агенција Тас с.

Локалне власти су увеле ванредно стање у Републици, пошто су јуче добили инструкције из Москве да уведу посебан режим заштите од пожара у Сибиру када је ватра захватила стамбене зграде у Хакасији.

„Ова ватра се не би догодила да се неко није играо шибицама”, казао је замјеник министра за ванредне ситуације Алекдандар Чепурин, позивајући се на пакао који је прошао кроз Хаказију, када се температура попела на 25 сетепени Целзијуса, додајући да су „то сигурно учинили одрасли, а не дјеца”.

Државна телевизија је извијестила да су пожари били толико велики да су се могли видјети из свемира, на сателитским снимцима, додајући да је пламен у неким мјестима достигао и три метра. Истажитељи у Москви покренули су пет кривичних истрага због пожара у Хаказији.



Оставите одговор