Иванишевић: Други свјетски рат у БиХ је однио 904.000 живота

У Другом свјетском рату, на подручју данашње БиХ, страдала је 721.000 Срба, муслимани су имали 68.000 страдалих, а Хрвати 24.000. Посљедица свега је радикална промјена демографске слике, наводи Директор београдског Института за истраживање српских страдања у 20. веку Миливоје Иванишевић. – Током Другог свјетског рата, на подручју данашње БиХ, од 904.000 страдалих – 721.000 су […]

уторак, фебруар 3, 2015 / 16:37

У Другом свјетском рату, на подручју данашње БиХ, страдала је 721.000 Срба, муслимани су имали 68.000 страдалих, а Хрвати 24.000.

Посљедица свега је радикална промјена демографске слике, наводи Директор београдског Института за истраживање српских страдања у 20. веку Миливоје Иванишевић.

– Током Другог свјетског рата, на подручју данашње БиХ, од 904.000 страдалих – 721.000 су Срби, који су чинили готово 80 одсто укупних губитака, истиче историчар Миливоје Иванишевић.

Муслимански губици у БиХ износили су 68.000 лица, односно 7,5 одсто, а хрватски 24.000 или 2,7 одсто од укупних губитака БиХ. Страдала су и 11.024 Јевреја.

Иванишевић указује да је разлог за прикривање српских губитака то што су показатељи првог послијератног пописа у Југославији дали врло суморну слику – да је страдање српског народа било десет пута веће од муслиманског, а скоро тридесет пута веће од хрватског.

“Посебно се то видело у случају БиХ и Хрватске. Демографски губици БиХ износили су 904.000 или 32 одсто од укупних губитака Југославије /убијени, расељени, нерођени/”, наводи Иванишевић за Срну, позивајући се на историјске изворе.

“Од толико страдалих у БиХ, једине жртве геноцида, народноослободилачког и антифашистичког рата били су Срби, а остали су у највећој мери страдали као припадници разних фашистичких оружаних формација и као сарадници окупатора у разарању властите државе у којој су до тада живели”, наводи Иванишевић.

Директор београдског Института за истраживање српских страдања у 20. веку истиче да ни један европски народ у својој властитој држави није претрпио толико суров и немилосрдан вјерски и национални погром као што су Срби од својих сусједа…

“Зашто то кријемо? Ми немамо свој Јад Вашем, свој институт, саборни храм или музеј геноцида. Што је још горе, не знамо чак ни сва имена жртава. Нисмо ни покушали да их попишемо”, истиче Иванишевић у интервјуу Срни.

У том рату, од сваке српске породице “узето” је по неколико глава, наводи он, а многе српске и јеврејске породице заувијек су без трага нестале. Убијање Срба или Јевреја тих година није третирано као злочин.

“Напротив, за то се добијала награда. Последица свега је радикална промена демографске слике БиХ”, наводи Иванишевић.

Поредећи губитке у Другом свјетском рату са осталим европским државама, Иванишевић напомиње да су губици Југославије, само због огромног страдања Срба, износили веома високих 12,2 одсто.

Он наводи да су у Бугараској губици били 0,3 одсто од укупног становништва, Велика Британија изгубила је 0,8 одсто, Италија 0,9 одсто, Белгија један одсто, Француска 1,4 одсто, Грчка 2,2 одсто, Чехословачка 2,8 одсто…

Затим Румунија 2,9 одсто, Мађарска 4,7 одсто, Аустрија пет одсто, Њемачка 6,1 одсто, СССР између 8,8 и 12,9 одсто, Пољска 20,4 одсто.

Наводећи да су у БиХ у Другом свјетском рату евидентиране 11.024 јеврејске жртве, од којих у самом Сарајеву 8.313 лица, Иванишевић је судбину Јевреја у том рату упоредио са судбином Срба у оном од 1992. до 1995. године.

“У првом случају, Сарајево је још новембра 1941. `очишћено` од Јевреја, а исто се догодило и са Србима, од којих је Сарајево коначно и дефинитивно `очишћено` током зиме 1995-1996. године”, напомиње Иванишевић.

Он указује да се Срби, упркос пријатељским односима са Израелом, нису угледали на Јевреје у смислу његовања успомене на властите жртве.

“И данас су српске државне институције, па и државници”, сматра Иванишевић, “индолентни према срамотној чињеници да су српска страдања и даље на периферији интересовања”.

Он подсјећа да је у званичним државним списковима и документима евидентирано свега 155.912 имена српских жртава из времена Другог свјетског рата.

“Многи политичари и лидери странака, вјероватно, то не знају. А, недостаје бар још два пута толико имена. Ако смо као нација били блокирани у поратним годинама и деценијама док смо живели под истим кровом са својим убицама, бар смо последње две деценије од како имамо Републику Српску ослобођени тог оптерећења”, сматра Иванишевић.

Он наводи да треба изнијети и овјековјечити чињенице о српском страдању због дуга према генерацијама које долазе.

“Јермени своје жртве никад нису препустили забораву, па су након много деценија доказали, а свет је признао, геноцид који је извршен над јерменским народом. А, шта ми чекамо?”, пита Иванишевић.

У истраживању српских губитака у Другом свјетском рату, Иванишевић је, осим страних извора и властитих поређења, користио и податке аутора Д. Вогелника “Демографски губици Југославије у Другом светском рату”.

Такође, користио је и податке из књиге Животија Ђорђевића “Губици становништва Југославије у Другом светском рату” и Владимира Жерјавића “Губици становништва Југославије у Другом свјетском рату”.0 КОМЕНТАРА

 1. српске жртве Другог свјетског рата нису дали пописати комуниасти. Српске жртве из прошлог рата крију и не желе пописати власти СНСД-а. Надам се да нећу бити кажњен.

 2. jasse

  не знам што се љутиш. Иванишевић је дао реалан број од 68.000 муслимана што је нешто више него што их је страдало у последњем рату. 68.000 је сасвим довољно ако се докаже намјера да су четници планирали да истријебе муслимане у БиХ.

  Ако се може пресудити да је геноцид извршен над 8.000, онда не видим гдје је проблем. Докажите намјеру.

  С обзиром да су муслимани чинили више од половине усташке војске у БиХ онда израчунај колико је од 721.000 погинулих Срба страдало од муслиманских усташа.

  Кад то прерачунаш, онда се јави.

 3. Увијек су нас овако масовно сахрањивала глупа и неспособна политичка руководства, историјске грешке и заблуде, током цијелог 20-тог вијека па све до данас и нажалост трајаће још дуго! Никад ми нисмо могли да изградимо свој национални интерес и свој јасан национални циљ, свој став, од кога се не би одступало ни у једној варијанти, без обзира које политичко крило зауизимало водеће мјесто код нас Срба!
  Када будемо на домак тог циља, као рецимо 1992-95 и остваримо бар нешто, одбрањене територије и сачуван народ на њима, онда ти после дође нека политички неписмена булумента, сатре све редом фабрике, привреду, инфраструктуру и остави народ голог и босог ни на небу ни на земљи!

  Увијек смо се спуштали на неки нижи периферни ниво значаја, давајући моћ онима који са том моћи побију прво своје сународнике па онда и сами себе, као кад даш неуком чобану да управља возом од стотину вагона пуних путника!

 4. Popisi stanovništva u Bosni i Hercegovini

  1910 – 1.898.044
  1921 – 1.890.440

  1931 – 2.323.555
  broj Srba pravoslavaca – 1.028.139
  44,45% od ukupnog stanovništva

  1948 – 2.564.308
  broj Srba pravoslavaca – 1.135.732
  44.29% od ukupnog stanovništva
  —————————————————————

  Dakle, za vrijeme prvog svjetskog rata je broj stanovnika u BiH stagnirao, a nakon drugog sv. rata, nakon stradanja i iseljavanja u Vojvodinu broj stanovnika BiH se povećao za 250.000 stanovnika.
  Od 31. do 48. broj Srba pravoslavaca se povećao za preko 100.000 i u ukupnoj populaciji je ostao u istom procentu.

  —————————————————————-

  Ivaniševićeva tvrdnja o 900.000 nastradalih u BiH za vrijeme rata i o 721.000 stradalih Srba u tom ratu na prostoru BiH je totalna glupost.
  Čak i ako kažemo da je u pitanju procjena demografskih gubitaka usljed nerađanja i preranih smrti od bolesti i gladi, cifra jednostavno nema smisla sa zdravim razumom jer ne znam kako je procijenio koliko je neroćene srpske ili bošnjačke djece.

  Isto tako, neka mi neko objasni kojom matematikom je procenat stradalih Srba tako velik, a da je udio srpskog stanovništva u procentima ostao isti ako je po Ivaničevićevoj tvrdnji Srba stradalo sedam(!) puta više nego muslimana i katolika?

 5. češnjak, 04.02.2015. 12:11:29

  “Dakle, za vrijeme prvog svjetskog rata je broj stanovnika u BiH stagnirao, a nakon drugog sv. rata, nakon stradanja i iseljavanja u Vojvodinu broj stanovnika BiH se povećao za 250.000 stanovnika.“

  Дакле, Курбла и остали за које је Чешњак људина да вам преведем.

  У БиХ у Другом свјетском рату је била идила која је омогућила да се повећа наталитет за разлику од садашње катаклизме у којој наталитет опада.

  У том рату Срби не да нису страдали него су намножили тако да су и поред окупације Војводине успјели задржати процентулни удио у становништву од 44 %.

  Оно нешто Срба што је погинуло, погинуло је у партизанима, а једини који су у том рату страдали су муслимани од стране четника, а усташе су неправедно оптужене за злостављање цивила јер ове бројке доказују да усташе нису убијале цивиле. Чак шта више, из Чешњакових бројки се јасно види да у БиХ у Другом свјетском рату и није било неких већих страдања цивила, осим наравно муслиманских.

  Кужите?

 6. Симо П. Ороз, 04.02.2015. 09:12:17 [1

  С обзиром да су муслимани чинили више од половине усташке војске у БиХ онда израчунај колико је од 721.000 погинулих Срба страдало од муслиманских усташа.

  Znači, veća polovina u ustašama,manja polovina u četnicima a ono preko 100% su bili muslimani…

  Što no ti kažeš..Ajde B-)

 7. Немам шта да кажем.

  Чешњак је цифрама доказао да је НДХ била хумана држава у којој су Срби имали боље услове живота него данас. За вријеме Павелића им је наталитет растао, а за вријеме Додика опада.

  Због тога има оволико присталица и фанова на Фронталу.

 8. Otac i djed su mi pričali da je na jamama bilo više muslimana ustaša nego hrvata….
  Klepci, golubinka, prebilovci, bivolje brdo, ržani do, kapavica, pandurica, koritska jama…Na tim jamama veći krvnici srbima su bili muslimani ustaše nego hrvati…

 9. Није ти дјед добро рекао. Хрвати су нбили усташе, Срби четници, а муслимани партизани.

  НДХ је као и свака држава вршила мобилизацију. Етнички састав војске би требао бити отприлике у процентуалном односу као и становништво. Пошто се Срби нису одазивали мобилизацији, етнички састав војске НДХ је одговарао етничком односу католика и муслимана.

  Којих је било више питајте Чешњака.

 10. račiću…

  Niko ne osporava srpske žrtve u II s.r, ali ovo što piše Ivanišević i cifre koje on iznosi su laži.To su sad neki novi momenti.Sad će na kraju ispast da muslimana nije ni bilo,pa ćeš reć“ i nije dok nas Tito nije prizno“.Bilo je i prije.Hajd sad ti meni reci ko mi pobi pola familije u onom a nešto i u ovom ratu.To sam reko prijedoru pa i tebi govorim.U onom ratu četnici a u ovom VRC.Uz i niz Drinu nije bilo ustaša pa smo opet masakrirani osim onih koji su bili u četnicima (znaš da je bilo i takvih).
  Prema tome ne prodajite mi muda pod bubrege.
  I ne bojte se zulkedina ne mislim ja vama ništa loše , samo je zulkedin došo tobe pa neće dozvolit i treći put da ga neko ubija…

 11. Пошто се Срби нису одазивали мобилизацији, етнички састав војске НДХ је одговарао етничком односу католика и муслимана.
  ——————————————————————

  Sereš simo ko foka.
  Treba lči sada da opet otvaramo teme o četničkim liferantima koji su za švabe organizovali sječu šume?
  Treba li o četničkim potpisima odanosti Anti Paveliću?
  Treba li opet o zajedničkoj odbrani kada su četalji i ustaše branili Knin od partizana?
  ——————————————————————-

  Ja sam dao podatke o popisu stanovništva 31. i 48.
  O broju stanovnika i procentima stanovništva.
  Idi se rogataj sa brojevima jer koliko god ti balio po meni brojevi će ostati isti.

 12. zulkedin, 05.02.2015. 09:45:18

  “Uz i niz Drinu nije bilo ustašapa smo opet masakrirani osim onih koji su bili u četnicima (znaš da je bilo i takvih).“

  Тачно. Само је било Срба четника и муслимана-партизана. Муслимани који су били у четницима су преживјели, а њихови потомци су побијени у следећем рату.

 13. Ošo ja malo da proguglam da ti ko pokušam nać neki link.I neš vjerovat ne mogu da se odlučim.Ukucam „istočna Bosn u 2 s.r.“ i izađe stotine linkova sa stotinama izvora o zločinima četnika nad muslimanskim narodom.Pa ti sebi odabiri ja nemam kad !

 14. Де питај демографа како стојимо на пописима са муслиманима.

  Он само набројао да су Срби у НДХ профитирали. Ваљда су Хрвати и муслимани калирали. Не може свима бити добро.

  Баш ме занима.

 15. Broj nastradalih, ubijenih, umrlih od gladi i bolesti izazvanih ratom na prostoru BiH je između 250 i 350 hiljada.

  Kada se tome pribroji pad nataliteta, iseljavanje i progoni demografski gubitak BiH u razdoblju od 31. do 48. iznosi oko 750 hiljada.
  U tu cifru se ubrojava i oko 50-60 hiljada stanovnika BiH koji su se odselili u Vojvodinu nakon drugog svjetskog rata.

  Činjenice neosporno govore da se procenat Srba u popisu 48. nije smanjiio u ukupnoj populaciji te je suluda Ivaniševićeva tvrdnja da su srpski gubici u BiH sedam puta veći nego muslimanski i katolički.

  Molio bih da mi bilo ko ovdje dokaže da su podaci koje ja iznosim netačni i pruži dokaze za suprotnu tvrdnju.

 16. Подаци су тачни. Али има један проблем. Нису потпуни.

  На званичном државном списку од 155.912 имена српских жртава из времена Другог свјетског рата о којима говори Иванишевић нема 7 имена из моје најуже породице које су усташе убиле 1941 и 1942 године.
  Мени довољно да оспорим ту бројку.

  Такође, на списку пострадалих у Јасеновцу нема три стрица моје супруге.

  А сигуран сам да таквих случајева има на десетине и стотине хиљада.

  И ја треба да вјерујем у твоју демографију и комунистичке статистике. Ма ајде…

 17. Simo, evo ti republike Srpske već dvije decenije,
  evo ti tvog Dodika na valsti već deceniju.
  Organizujte komisiju, ažurirajte popis, pozovite porodice da dostave podatke i dokaze o smrti napravite evidenciju i tek tada je to „dovoljno da se ospori brojka“

  Do tada, podaci iz popisa i analize stručnjaka ostaju neupitne.

  Može Smail Čekić kao i ovaj Ivanišević da gradi karijeru na pumpanju brojeva, ali Tokača je za nekoliko godina popisao žrtve ovog rata i sada ostali mogu da lupetaju, ali ne mogu da ospore.

  Naravno da uvijek ima propusta, ali opet ostaje da prijeratni i poslijeratni popis pokazuju da je procentualni odnos žrtava među našim narodima veoma približan u apsolutnim ciframa.

 18. Мој стриц је 1941.године у једном дану изгубио 4 сина и супругу. Живи запаљени од стране муслиманских усташа.

  Почетком 1942. године је оженио моју другу стрину и до пописа 1948.године је стекао 4 дјеце. Касније је добио још једно.

  По Чешњаковој демографији ту није било губитака.
  Да су му дјеца 1941.године остала жива вјероватно би имао још једно-двоје, неби правио петоро нових.

  Наш врли демограф ове и сличне чињенице сигурно није имао у виду када је правио своју рачуницу.

  Шта има везе што су ти усташе убиле четворо дјеце? Ти направи другу и проблем ријешен.

  Због тога је монструозност правдања НДХ и умањивање српских жртава у том рату за мене највећа могућа увреда.

  Чешњак,

  свједок си да сам увијек тврдио да су у последњем рату муслимани убједљиво највише страдали, да сам можда једини који је без проблема именовао кривце са српске стране, да сам готово једини на Фронталу који муслимане не види кривцима за последњи рат и да сам једини који је муслимане сматрао великим Југословенима, чак већим и од Срба.

  Е, ако ти то све превидиш, умањујеш српске жртве у 2. Свјетском рату, ни у сну не прихваташ чињеницу да су муслимани чинили добар дио војног апарата НДХ, онда шта више можеш очекивати од мене него да ти кажем да си обично балинче.

  Па нек’администатор опет избрише. Нема везе!

 19. češnjak, 05.02.2015. 14:06:38 [140321]
  Broj nastradalih, ubijenih, umrlih od gladi i bolesti izazvanih ratom na prostoru BiH je između 250 i 350 hiljada.

  Činjenice neosporno govore da se procenat Srba u popisu 48. nije smanjiio u ukupnoj populaciji te je suluda Ivaniševićeva tvrdnja da su srpski gubici u BiH sedam puta veći nego muslimanski i katolički.

  Molio bih da mi bilo ko ovdje dokaže da su podaci koje ja iznosim netačni i pruži dokaze za suprotnu tvrdnju.

  Slušaj i ne bulazni.Malo se zapitaj po popisu iz 1948 koliko je bilo muslimana.Nema ih.Jel to zato što su istrebljeni ili zato što su se izjašnjavali kao srbi i hrvati sve do 1970-te?

 20. Sasvim je normalno da poturčeni srbi mrze srbe…
  Ako je turčin krvav do lakata, poturica mora biti do ramena!
  Zato ta govna treba gaziti ko muhe, na svakom mjestu!
  Septička jama u potočarima je samo jedan mali promilčić osvete za sva zla koja ste u prošlosti napravili mome narodu!

 21. dragoslav,..,račić, 05.02.2015. 18:47:25 [1403
  Zato ta govna treba gaziti ko muhe, na svakom mjestu!
  Septička jama u potočarima je samo jedan mali promilčić osvete za sva zla
  koja ste u prošlosti napravili mome narodu!
  Ovo izjavis i onda se cudis da Dodikovu vlast ne mozete srusiti ni nakon ovako katastrofalnog perioda zadnjih 8 g,???
  Imao sam neke simpatije prema tvom poganluku(pisanju)..vjerujuci da je to izraz ocajnog stanovnika ovog nesretnog entiteta…sve si sad rekao…
  Na temu gore,smo bih ti rekao:pitaj svoje ko je bio vecina u Ljubinju do ong rata?ili procitaj g.akademika V.Dedijera.koji je ucestvovao na procjeni zrtava u tada jedino validnom medzunarodnom organu…Nek ti je Bog u pomoci sa takvim jezikom…

 22. Симо П. Ороз, 04.02.2015. 09:12:17 [140162]
  jasse

  не знам што се љутиш. Иванишевић је дао реалан број од 68.000 муслимана што је нешто више него што их је страдало у последњем рату
  U tome i jeste problem sto ih kao daje(realan broj).Imaju tacni koliko oliko podatci o svim nastradalima.Vecinu su ih Srbi pisali pa bi morao i to uzeti u obzir ,a ne neki dr pa kao bili pristrasni.znaci nismo na pijaci i ne radi se bilo cemu nego o ljudima,,halo..Ali tebi i tako nista nije sveto ,osim ove vlasti pa me i ne iznenadzujes…Naucen sam na uctivost prema starijima,pa vam necu nista ruzno napisati…jedino:nek Vam bog da kako ste zasluzili—

 23. mimikrija, 05.02.2015. 15:03:02 [140337]

  Slušaj i ne bulazni.Malo se zapitaj po popisu iz 1948 koliko je bilo muslimana.Nema ih.Jel to zato što su istrebljeni ili zato što su se izjašnjavali kao srbi i hrvati sve do 1970-te?
  ——————————————————————
  1931.
  На простору данашње Босне и Херцеговине пописано је 2.323.555
  православних 1.028.139 или 44.25%
  муслимана 718.079 или 30.90%
  римокатолика 547.949 или 23.58%[2]

  1948.
  Broj stanovnika: 2.564.308
  Srbi 1.135.732 44.29 %
  neopredjeljeni 788.011 30.73 %
  Hrvati 613.895 23.94 %
  —————————————————————

  Sve tri popisane skupine su u razdoblju 31-48 imale blagi rast u ukupnoj populaciji i ostale u istom procentualnom odnosu.

  To znači da je i omjer stradanja i u ubijenim i umrlim i usljed opadanja prirasta bio u sličnom procentualnom omjeru.
  Srbi su brojčano najviše stradali, ali Ivaniševićeva tvrdnja da je:
  „У Другом свјетском рату, на подручју данашње БиХ, страдала је 721.000 Срба, муслимани су имали 68.000 страдалих, а Хрвати 24.000.
  pri čemu ispada da je omjer stradanja Srba prema ostalim narodima 7:1 je jednostavno rečeno pogrešna.

 24. Мој стриц је 1941.године у једном дану изгубио 4 сина и супругу. Живи запаљени од стране муслиманских усташа.
  Почетком 1942. године је оженио моју другу стрину и до пописа 1948.године је стекао 4 дјеце. Касније је добио још једно.
  —————————————————————–

  Kao što su i nekom muslimanu četnici ubili ženu i djecu pa se on oženio i dobio drugu djecu.

  I opet sve što pričaš nema veze sa Ivaniševićevom tvrdnjom da je u populaciji od (evo recimo da je od 1931. do 41. broj Srba sa 1 028 000 narastao na 1 500 000)
  dakle Ivanišević tvrdi da je stradalo 721 000 Srba.
  Ivanišević tvrdi da je stradao svaki drugi Srbin, ali da je u razdoblju od 45-48. taj broj opet narastao za 450 000 hiljada.
  —————————————————————–

  Balinče sam samo zato što ovo objašnjavam arapskim brojevima.

 25. češnjak, 06.02.2015. 08:04:03

  “Kao što su i nekom muslimanu četnici ubili ženu i djecu pa se on oženio i dobio drugu djecu.“

  Тако је. Само што се то вјероватно догађало 11 пута рјеђе.
  721.000 : 68.000 = 11

  “Balinče sam samo zato što ovo objašnjavam arapskim brojevima.“

  То нема везе са бројевима, то има везе са карактером.

 26. „Тако је. Само што се то вјероватно догађало 11 пута рјеђе.
  721.000 : 68.000 = 11″
  ——————————————————————–

  Opet kad razmislim ne mogu sebi povjerovati koliko ti možeš biti glup.
  Ti ovdje kažeš da se na svakog muslinama kojem su ubili ženu i djecu u toku rata javljalo jedanaest Srba koji su se kao tvoj stric ženili i dobijali novu djecu.

  Razmisli i ponovi da li si to mislio reći pa da nastavimo analizu

 27. Није мајка карала сина што се коцкао него што се вадио.

  Шта да наставимо? Анализу бројки комунистичког пописа на којем само из моје уже породице нема 7 убијених од стране муслиманских усташа!? По том попису у мојој породици није било страдалих.

  Одјеби …

 28. češnjak, 06.02.2015. 08:29:18

  “Jah,
  kao too će ovdje budala ista kao ti reći da ja umanjujem srpske zločine ako kažem da Smail Čekić valja gluposti kada kaže da je broj stradalih u ovom ratu 200 000.“

  Ово хваљење хумане НДХ у којој су Срби доживјели демографски процват си прочитао управо у књигама Смаила Чекића и то ђубре немилице сипаш у коментарима.

 29. Ово хваљење хумане НДХ

  Izvini, ali ti si taj koji je ovdje tvrdio da se u toj NDH na svakog muslimana koji se ženio nakon što mu je porodica stradala bilo jedanaest srba koji su se ženili i dobijali djecu.

  Natežući Ivaniševićeve tvrdnje ti si nakon moje rečenice zaključio slijedeće:
  – “Kao što su i nekom muslimanu četnici ubili ženu i djecu pa se on oženio i dobio drugu djecu.“
  – Тако је. Само што се то вјероватно догађало 11 пута рјеђе.

 30. Pazite ljudi,
  ako kažete da je u NDH ubijeno 11 puta više Srba nego muslimana, a 48. procenat u stanovništvu ostao isti onda istovremeno tvrdite da se za vrijeme NDH rađalo više srpske nego muslimanske djece.

  Ja razumijem Simu,
  on ovdje ima obavezu da dokaže da familija Željke Cvijanović nije bila u ustašama, ali da je moja familja bila u ustašama.

  Ja samo kažem da cifre govore da su u 2. ratu stradali svi stanovnici BiH i da Ivanišević kao i Smail Čekić kod Bošnjaka danas gradi svoju karijeru na preuveličavanju stvarnih žrtava.
  Omjer 11:1 apsolutno je nemoguć ukoliko je odnos procenata srpskog i muslimanskog stanovništva ostao isti nakon što se i 50-60 hiljada stanovnika BiH odselilo u Vojvodinu, a nisam čuo da se tamo odselilo mnogo muslimanskih porodica.

  I brojčano i procentualno u toku 2. svjetskog rata je stradalo više Srba u BiH, ali taj omjer je nemoguće nategnuti do 11:1.

  Nađite mi tu matematiku i objasnite kako će stradati 11 puta više Srba, a da popis 48% pokaže identičan procentualni rast u obe nacionalne i vjerske grupacije

 31. češnjak, 06.02.2015. 10:03:06

  “Bravo Simo, uspio si nam dokazati da se u toku NDH na prostoru BiH rodilo 11 puta više srpske nego muslimanske djece.“

  Зашто би неки Мујо у НДХ правио дјецу кад их је шестеро направио у Краљевини Југославији, сва жива и здрава?

  Да му их је Дража обио сигурно би направио другу.

 32. češnjak, 04.02.2015. 12:11:29

  “Od 31. do 48. broj Srba pravoslavaca se povećao za preko 100.000“

  Па куд ћеш јачи доказ да су Срби били истијебљени у НДХ. За 17 година су се повећали само за 100.000. Ако узмемо у вид да је на попису 1961.године муслимана у БиХ било 842.248, а 10 година касније на попису 1971.године 1.482.430 онда се нешто не слаже.

  Значи, нашем демографу Чешњаку је исто када 842.248 муслимана за десет година направи нова 640.182 муслимана и када 1.028.139 Срба од 1931.године (за 17 година направи) 107.593 Србина.

  Муслимани 1961-1971 г. (10 година)
  842.248 + 640.182 = 1.482.430 муслимана

  Срби 1931-1948 г. (17 година)
  1.028.139 + 107.593 = 1.135.732 Србина

 33. Број 640.182 чини 76% од броја 842.248.

  По којо логици је нормално да се број муслимана за 10 година повећа за 76%, а ту логику оспораваш када се примијени на Србе у дупло мањем проценту?

 34. Simo,džaba objašnjavaš.Ovaj ne može shvatiti da je baš porast nataliteta muslimanskog stanovništva u NDH cca jednak onom broju istih koji su se poslije rata izjašnjavali kao srbi sve do sedamdesetih kad su opet postali muslimani.

 35. Simo, jadna ti je podvala, računaš ratne godine i razdoblje kada je BiH u najvećoj mjeri napredovala

  31. православних: 1.028.139 – 48. Srba: 1.135.732
  Porast za 107593 ili u procentima 10% od popisa 31.

  31. римокатолика: 547.949 – 48. Hrvata: 613.895
  Porast za 65943 ili u procentima 12% od popisa 31.

  31. муслимана: 718.079 – 48: neopredjeljeni 788.011
  Porast za 69932 ili u procentima 10% od popisa 31.

  Znači Simo, sve tri izdvojene grupacije su od 31. do 48 doživjele identičan procentualni rast
  —————————————————————-

  Simo i Mimikrija ako vas zbunjuje 61-71 pogledajte omjer Jugoslovena na ta dva popisa
  61. kada je prvi put uvedena mogućnost izjašnjavanja kao Musliman Jugosovena je 275 hiljada, a
  71 kada raste broj Muslimana broj Jugosovena na popisu je 43 hiljade.
  Usput, pazite da Jugose ne pripojite Srbima jer broj Srba i Hrvata u ta dva popisa ostaje približno isti ili se blago povećava.
  Inače na tom popisu broj stanovnika BiH raste za 500 hiljada stanovnika što se nikako ne može uporediti sa ratnim godinama
  ————————————————————–

  Da zaključimo, ako nemate konkretne činjenice da opovrgnete.
  U drugom svjetskom ratu BiH je doživjela velika stradanja u stanovništvu.
  Broj ubijenih, umrlih zbog bolesti, gladi i drugih ratnih posljedica je između 250 i 300 hiljada stanovnika.
  U demografske gubitke prouzrokovane ratom naučnim procjenama više stručnjaka se može ubrojati i 300 do 350 hiljada izbjeglica, iseljenika i smanjenja prirodnog priraštaja u uslovima rata,

  Ukupni demografski gubitak na prostoru BiH usljed 2. svjetskog rata je oko700 do 750 hiljada stanovnika pri čemu je očigledno da su populacijski gubici u procentima u nacionalnim skupinama približni što znači da je stradalo najviše srpskog stanovništva i kao žrtve rata koje su ubijane, ali i zbog demografske depopulacije i nerađanja djece.

  Tako, pošto je u prijeratno stanovništvu Srba bilo 44.5% može se reći da su srpski gubici bili polovina od ukupne cifre jer je procenat nacionalnih grupacija ostao isti.

  Ukupne Srpske žrtve po svim evidencijama (znači i ubijeni i zbog stradanja nerođeni) su između 350 i 400 hiljada stanovnika manje nego što bi ih bilo bez rata.

  Ivaniševićeva tvrdnja o 721 000 stradali Srba na teritoriju BiH je napumpavanje i podgrijavanje uloge žrtve na isti način kako neki bošnjački demografi opisuju da je u BiH ubijeno 200 hiljada Bošnjaka, a popisane ukupne žrtve su evidentirane oko broja stotinu hiljada

 36. Evo super,
  hajdemo bez nacionalnih ili vjerskih odrednica.
  31-48 je porast stanovništva 240 hiljada stanovnika, ako u računicu uzmemo Ivaniševićevu tvrdnju o 900 hiljada gubitaka uzrokovanih ratom ispada da je po njemu BiH trebala u tom periodu narasti za 1 140 000 stanovnika.
  Da ponovimo, po Ivaniševiću u razdoblju od sedamnaest godina od baze 2 miliona i tristo hiljada trebalo je dobiti još milion i stotinučetrdeset hiljada.

  – Popis 53-71, opet otprilike odnos od sedamnaest ljeta samo što je sada baza 2 miliona i 850 hiljada stanovnika koliko je u BiH bilo 53.
  – 71. je broj stanovnika za 890 hiljada veći što znači da i sa bazom za pola miliona stanovnika većom, u godinama kada je ekonomski rast u BiH bio historijski, kada ljudi počinju dobijati stanove od fabrika BiH ne uspijeva dobaciti do Ivaniševićeve procjene za rast stanovništva u razdoblju 31-48.

  – Naravno, bilo bi još potrebno da onaj ko ima volje malo provjeri kretanje broja stanovnika Kraljevine Jugoslavije, posebno do 35-40 i upozna se sa tim kako je ekonomska kriza uticala na prijeratnu demografsku sliku.
  Ovdje samo da to spomenem onima koji se ubuduće budu željeli javiti na ovoj temi da je bolje da se pripreme.

  Znači opet, i u broju ukupnih kretanja stanovništva Ivaniševićeve procjena se ne pokazuje kao demografska nego kao populistička.

  Neka mu vjeruje ko hoće, ali pazite da vam djeca ne uče matematiku, moglo bi im postati jako čudno.

 37. Зулкедине, муслиманско становништво у Подрињу јесте страдало од четника, али то нема вете са Србима. Четници су из Црне Горе и рачун можеш испоставити Милу Ђукановићу. Четници и партизани су са Романије заједно протјерали Францетићеве усташе. Како муслимани нису били у усташама, већ партизанима, значи да нису страдали од четника, већ били савезници. Од четника с Мањаче страдали су само Мухамед Казаз и још један партизан, али је и мој дјед, Србин, као 17-огодишњи партизан рањен од стране четника у Лици. Не знам само ко га је послао у Лику да ратује против четника, док му усташе одводе народ из Крајине у Јасеновац. Само из Козарске Дубице пописано је 16000 српских жртава у Јасеновцу. Муслимана нема, што имплицира да су били усташе. Како су четници из Крајине наводно имали договор с усташама, јасно је да муслимани нису страдали од Срба у БиХ, већ само у геноцидном походу црногорских четника. Е сад, Блајбург је друга прича. То Соњи Броз набијте на нос!

  Дакле, ја не знам, па бих вас молио уколико имате сазнања, гдје су то страдали муслимански цивили, осим у Подрињу?

  С друге стране, српски цивили су у Херцеговини бацани у јаме, из Сарајева чак одвожени у Јасеновац, да не причамо о Санском Мосту, Поткозарју.

 38. Чича,жао нам је што морамо да реферишемо да и 69 година након твог страдања Српством владају они који су те смакли!
  Чича командуј ми смо заувијек твоја војска! РПОС

 39. češnjak, 06.02.2015. 12:18:27

  Кључно питање је колико је становништва било 1941.године.

  Краљевина Југославија је била држава коју су Срби створили и у коју је укључена БиХ. Муслимани су се тридесетих масовно селили у Турску.

  Такође, краљ је аграрном реформом подстакао привредни развој села гдје су Срби били доминантни док је муслиманско становништво махом живјело у градовима гдје је наталитет увијек био знатно мањи.

  Око 2/3 пољопривредног земљишта БиХ је било у српском посједу што довољно говори да је српско становништво имало све услове за демографску експанзију у међуратном периоду.

  Ако се броју Срба из 1931.године који износи 1.028.139 дода само 38% (половина од 76% колико су расли муслимани за 10 година) већ имамо пораст за 390.693 Србина тако да би их по тој рачуници 1941.године требало бити 1.418.832.

  Даље рачунамо број Срба од 1941. до 1948.године.

  Број 1.418.832 увећамо за 38% (половина од 76% колико су расли муслимани за 10 година) имамо 1.957.988 што је повећање за 539.156 Срба. Од тог повећања треба одузети 30% јер раздобље од 1941.године до пописа 1948. године износи 7 година, па имамо да је тај број 414.736 Срба.

  Рекапитулација:

  1941. година
  1.418.832 Србина

  1948. година је требало бити:
  1.418.832 + 414.736 = 1.883.586 Србина

  Број жртава:
  Број Срба који је требао бити на броју 1948.г минус број пописаних Срба 1948. године:

  1.883.586 – 1.135.732 = 697.836 Срба

  Ову цифра је приближна Иванишевићевој, а узела је у обзир само половину процента којим је растао број муслимана између 1961. и 1971. године.

  “Simo, jadna ti je podvala, računaš ratne godine i razdoblje kada je BiH u najvećoj mjeri napredovala“

  Па то и јесте циљ. Да упоредимо раст становника у рату и миру како би се направила разлика кад већ комунисти нису извршили попис жртава послије оног рата какав је учињен послије овог последњег.

 40. Ако се броју Срба из 1931.године који износи 1.028.139 дода само 38% (половина од 76% колико су расли муслимани за 10 година) већ имамо пораст за 390.693 Србина тако да би их по тој рачуници 1941.године требало бити 1.418.832.
  ——————————————————————

  Simo, opet bulazniš,
  provjeri stopu prirodnog priraštaja u tridesetim godinama.

  Najveći broj živorođenih na području Kraljevine SHS odnosno Kraljevine Jugoslavije bio je 1930. godine: 489.270,
  nakon čega pada i 1939. iznosi samo 403.938

  —————————————————————-

  Dakle, ukupna stopa rasta stanovništva je bila već u opadanju, možda tebi kao rojalisti ti podaci nisu dragi, ali Karađorđevići su za Jugoslaviju i Srbiju bili isto što i Dodik za RS.

  Tako ti sva računica pada u vodu.Jer ja sam čak u svom izračunu precijenio prirodni priraštaj koji se šezdesetih izvodi iz baze za pola miliona stanovnika veće te iako procenat ostane isti broj rođenih je bio povećan.

  Podaci o prirodnom priraštaju od 35 pa di 41 pokazuju ustvari da bi procijenjeni broj ukupnih gubitaka čak trebao biti i manji ako se u izračun uvede i opadanje razlike broja rođenih i umrlih u prijeratnim godinama sa tendencijom nastavka.

 41. češnjak, 06.02.2015. 14:27:25 [

  “Simo, opet bulazniš
  Najveći broj živorođenih na području Kraljevine SHS odnosno Kraljevine Jugoslavije bio je 1930. godine: 489.270,
  nakon čega pada i 1939. iznosi samo 403.938“

  Хвала на податку. Да прерачунамо:

  По попису из 1931.године Југославија је имала 13.934.038 становника, а БиХ 2.323.555 што износи 17%. Од тог броја (2.323.555) Срби су чинили преко 44%.

  Ако узмемо да је, како ти кажеш, просјечни годишњи прираштај становништва Југославије био 450.000, за 17 година он је износио 7.650.000. Од тога у БиХ 17%, па је прираст становништва у БиХ за то вријеме био 1.300.500. Од тога је 44% Срба или 572.220.

  Значи да је прираст Срба између два пописа, по најопрезнијој рачуници, био око 600.000, а по попису из 1948.г. их има само 100.000 више него 1931.г. Негдје је нестало 500.000 хиљада.

  Када се узме у обзир да су се на том попису 1948.г. многи муслимани изјаснили као Срби (најпознатији од таквих је Алија Изетбеговић), њих бар 150.000-200.000 чиме је на том попису из 1948.године вјештачки повећан број Срба, а умањен број муслимана.

  Тако је наш демограф Чешњак дошао до закључка да су сви муслимани који су се 1948. г. изјаснили као Срби уствари погинули од четничке каме, а да су Срби који су страдали од усташа оживјели зато што су се браћа муслимани представили као Срби и статистички надокнадили губитак.

  За неупућене:

  Краљевина Југославија је поред националног вршила и вјерски попис, тако да су ти подаци много тачнији од комунистичких који нису правили вјерски попис, па се могло догодити да се у неком мјесту у којем је погинуло 5.000 Срба, на попису 5.000 муслимана изјасне као Срби и на крају статистички добијемо да је број Срба остао исти, а да је број муслимана смањен за 5.000.

  И онда то прочитају Смаил Чекић и Чешњак и кажу да су у том мјесту четници поклали 5.000 муслимана јер су статистички доказали да је број Срба остао исти, а да је број муслимана мањи.

 42. Извињавам се породицама бошњачких (и других) жртава, али због илустрације начина како неки размишљају, сад ћу мало чешњаковско-чекићевски анализирати жртве из прошлог рата.

  У последњем рату је погинило 98.000 људи, од тога 2/3 Бошњака чиме чине највеће страдалнике у прошлом рату.

  Срба је погинуло 25.000 и по Чекићу и Чешњаку су то искључиво били војници. У реду.

  Ако је у том рату могло погинути 25.000 до зуба наоружаних и организованих српских војника јер се удружени злочиначки подухват припремао деценијама раније, онда је логично претпоставити да су неорганизовани и слабо наоружани Бошњаци морали имати више губитака. Такође морамо узети у обзир да је Армија БиХ била једина војна формација која је ратовала против свих других (ВРС, ХВО, Абдићевци), тако да број погинулих војника АБиХ никако не може бити мањи од 30.000 војника.

  68.000 – 30.000 = 38.000 цивила

  Од тих 38.000 цивила у Сарајеву је настрадало 12.000 и Сребреници 8.000.

  38.000 – 12.000 – 8.000 = 18.000 цивила (ван Сарајева и Сребренице)

  Ако узмемо да је бар 5.000 Бошњака страдало од Хрвата и 1.000 у међусобним сукобима имамо:

  18.000 – 5.000 – 1.000 = 12.000

  То значи да је током читавог рата (изузимајући Сарајево и Сребреницу) од Срба страдало 12.000 Бошњака, тачно онолико колико је на једном мјесту у неколико дана побијено Срба (Гаравице код Бихаћа, 12.000 Срба погинило од муслиманских усташа).

 43. „Ако узмемо да је, како ти кажеш, просјечни годишњи прираштај становништва Југославије био 450.000, „

  Simo, ako je 31. prirodni priraštaj bio 490 hiljada, a 39 bio 400 hiljada i to u kontinuiranom opadanju onda nikako, ama baš nikako ne možeš uzeti da je za razdoblje 31-48 prirodni priraštaj bio 450 hiljada.
  I opet tvoja računica pada u vodu.

  Čak i kada pišeš o muslimanima koji su se izjašnjavali kao Srbi, a zanemaruješ da je isto tako bilo muslimana koji su se izjašnjavali kao Hrvati
  pa čak i kada smrdljivo lažeš da su:
  „по Чешњаку 25.000 погинулих Срба искључиво били војници“

  Ostaje da ni jedna logična računica ukupnog broja žrtava ni po nacionalnoj pripadnosti ni po ukupnom broju stradalih ne može da se ni po kojoj računici protegne do 900 000 kako tvrdi Ivanišević.

  Nego de da se za kraj prisjetimo Karganovića. Kada sam ovdje pisao o tome kako Karganović manipuliše šinjenicama nazivali su me balijom koji ne želi pogledati istini u oči, a ja sam samo upozoravao da karganović manipuliše, ali je jednostavno doživljavano kao čin izdaje zapitati se da li Karganović piše neistine, pa pobogu on je za našu stvar, a stvar je bila u tome da je iz budžeta RS finansirano stvaranje karganovićevog autoriteta da bi kasnije ovaj lažni grof, otkrivač narandžastih revolucija mogao skladati ode Dodiku, a svako ko se sa njim ne slaže biti prozivan kao borac protiv srpstva.

  I sada Ivanišević, član senata RS, gradi svoju poziciju autoriteta na temama o kojima se ne smije protivrječiti i uvodi se u priču kao ekspert da bi kasnije se mogao iskoristiti kao ekspert koji će dokazivati kako je Dodik taj koji sprječava novi genocid nad srbima od strane bošnji i domaćih izdajnika.
  E baš zbog toga se ovdje Simo upinje da odbrani njegove besmislene cifre i mene naziva neprijateljem srpstva. Ne zbog žrtava, ne zbog genocida nego zbog odbrane onoga koji treba imati istu ulogu kao i Karganović kada zatreba.

  Ja opet na kraju ponavljam i spreman sam raspravljati o svakoj smislenoj računici, ali uzmite slobodno papir i olovku u ruke i računajte kakvu besmislicu Ivanišević pokušava prodati a Simo ovdje razglaba da je od 1 400 000 Srba nastradalo 700 000 pa su Bošnje, kojih je prije rata bilo 700 000, a poslije rata 780 000, se izjašnjavale kao Srbi, i to tako da nadoknade svih 700 000 srpskih žrtava.

  Računajte ljudi prije nego vas Ivanišević nategne kao Karganović.

  I za kraj, svim onim koji bi voljeli da je broj ubijenih pripadnika njihovog naroda što veći tekst od Ante Tomića:
  http://www.jutarnji.hr/ante-tomic-zasto-nekima-tako-fali-genocid–nacionalizam-ima-vampirsku-prirodu–ovisan-je-o-krvi-i-nikad-mu-nije-dosta/1290260/

 44. ima zanimljiva knjiga: Balkanski Holokaust? Srpska i hrvatska na žrtvi temeljena propaganda i rat u Jugoslaviji.. autor: David Bruce MacDonald.. malo je duža od prosječnog novinskog teksta ali je i zanimljivija.

 45. češnjak, 09.02.2015. 07:56:51

  “Simo, ako je 31. prirodni priraštaj bio 490 hiljada, a 39 bio 400 hiljada i to u kontinuiranom opadanju onda nikako, ama baš nikako ne možeš uzeti da je za razdoblje 31-48 prirodni priraštaj bio 450 hiljada.
  I opet tvoja računica pada u vodu.“

  (489.270 + 403.938) : 2 = 893.208 : 2 = 446.604

  Могао сам заокружити на 440.000 или 450.000. Мислим да сам математички правилно поступио.

  Пошто овдје говоримо о прирасту становништва у Југославији, признаћу да је цифра од 450.000 претјерана истог момента када докажеш да је прираст становништва у Словенији, Хрватској, Војводини, као бившим дијеловима АУ био већи од прираста становништва у Бих. То се такође може рећи и за Србију која је десеткована (нарочито мушки дио популације).

  Прираст становништва у БиХ је био много већи од југословенског просјека, а он је дијелом био умањен због исељавања муслиманског становништва у Турску тридесетих година.

  “Ostaje da ni jedna logična računica ukupnog broja žrtava ni po nacionalnoj pripadnosti ni po ukupnom broju stradalih ne može da se ni po kojoj računici protegne do 900 000 kako tvrdi Ivanišević.“

  Много озбиљнији историчари и демографи од Иванишевића, Чекића, тебе и мене су излазили са овим цифрама. То што покушаваш да Иванишевићву цифру упакујеш у фолију да јер он члан Додиковог сената сматрам као покушај да повратиш симпатије телалука јер ти очигледно недостаје оно :“Браво Чешњак, људино“.

  “Nego de da se za kraj prisjetimo Karganovića. Kada sam ovdje pisao o tome kako Karganović manipuliše šinjenicama nazivali su me balijom…“

  Кад се нема аргумента о теми онда убациш Каргановића који нема везе са овим о чему полемишемо и опет си слагао. Тебе сам једино ја називао балинчетом, а сигурно нисам због Каргановића. За моје мишљење о Каргановићу приупитај хећимче. Оно води евиденцију мојих коментара. Изненадићеш се да о Каргановићу имам лошије мишљење од тебе и васколиког телалука, тако да је лаж да те је неко назвао балијом због Каргановића јер, колико се сјећам, једино си за мене био балинче.

  “Čak i kada pišeš o muslimanima koji su se izjašnjavali kao Srbi, a zanemaruješ da je isto tako bilo muslimana koji su se izjašnjavali kao Hrvati…’

  Можда су се касније изјашњавали, али 1948.г. сигурно нису. Чак ни припадници СС-дивизије. Нарочито они.

  Ја сам навео примјер Алије Изетбеговића, очекујем да и ти наведеш примјер истакнутијег Бошњака који се изјаснио као Хрват те 1948.године.

  “pa čak i kada smrdljivo lažeš da su:
  „по Чешњаку 25.000 погинулих Срба искључиво били војници““

  Тако каже суд, а ти си,колико ми је познато, један од оних који судске одлуке не доводи у питање. Не постоји судска одлука за злочин над Србима од стране муслиманске војске. Имамо неколико случајева пресуда, а жртве из тих пресуда се могу набројати прстима једне руке. Најдрастичнији примјер су српске жртве око Сребренице. Затим, однос бошњачке јавности према праву Срба да обиљеже мјеста страдања Срба у ФБиХ (Добровољачка, Брчанска малта, Виктор Бубањ …).

  “I za kraj, svim onim koji bi voljeli da je broj ubijenih pripadnika njihovog naroda što veći tekst od Ante Tomića“

  Једина адреса у БиХ на коју можеш послати ову Томићеву колумну су сећије по шехер-Сарајеву. Тамо је извршена невиђена виктимизација бошњачког становништва. Иди лијепо на сред Башчаршије и причај народу ову прича, па се јави да видимо како си прошао (ако будеш у стању).

 46. aleks, 09.02.2015. 09:25:58 [140
  I Aleks,sta pise,nisam citao?Jel i tu pise da su Jadovno,Stara Gradiska,Jastrebarsko,Jasenovac,Gospic,Livno,Prebilovci,Susnjari,Drakulic,jame,….najobicnija srpska podvala?Da li se i doticni gospodin poziva na komunisticko kopile Dedijera,ciji je jedini zadatak bio izjednacavanje krivice?I da ne duzim,ko je po tebi imao najvece zrtve u 1. i 2. svj. ratu i mogu li se Jasenovac i Blajburg dovesti u istu ravan?Zadnje pitanje sam ti postavio jer znam da nisi Srpkinja?

 47. Simo,
  opet ponavljam, ti uzimaš razdoblje od 31. do 39. u kojem je evidentan pad prirodnog priraštaja i na osnovu prosjeka za taj osmogodišnji period ti izvlačiš računicu za sedamnaestogodišnji period mada se tom logikom kao srednja vrijednost može samo uzeti 39. kao srednja aritmetička zbog kontinuiteta opadanja i kao medijanski prosjek i tada po tvojoj računici dolazimo do cifre maksimalnog priraštaja od 900 000 stanovnika i ako od toga oduzmemo ostvareni priraštaj od 31. do 48. koji je 240 000 opet dolazimo do cifre od 660 000 ukupnih demografskih gubitaka BiH uzrokovanih ratom.
  —————————————————————-
  Podsjećam te da sam ja u prvim komentarima rekao:
  češnjak, 05.02.2015. 14:06:38 [140321]Kada se tome pribroji pad nataliteta, iseljavanje i progoni demografski gubitak BiH u razdoblju od 31. do 48. iznosi oko 750 hiljada.
  —————————————————————

  Znači ,ja sam već u obzir uzeo i skoro pa 15% odstupanje od ovog izračuna u koje se mogu ubrojati i odstupanja u stopi nataliteta po regijama i nepopisane žrtve.

  I u tom komentaru sa rekao:
  —————————————————————-
  Broj nastradalih, ubijenih, umrlih od gladi i bolesti izazvanih ratom na prostoru BiH je između 250 i 350 hiljada.
  U tu cifru se ubraja i oko 50-60 hiljada stanovnika BiH koji su se odselili u Vojvodinu nakon drugog svjetskog rata.
  —————————————————————-

  „Много озбиљнији историчари и демографи од Иванишевића, Чекића, тебе и мене су излазили са овим цифрама.“

  Hvala ti što si potvrdio o čijim izjavama vodimo raspravu.

 48. Ја сам навео примјер Алије Изетбеговића, очекујем да и ти наведеш примјер истакнутијег Бошњака који се изјаснио као Хрват те 1948.године.
  ——————————————————————
  Partizan Mak Dizdar,
  ustaša Alija Nametak, Muhamed Konjhodžić i mnogi drugi.
  Pročitaj Sarajevski nekrologij od Alije Nametka ima tamo nabrojana cijela lista sarajlija koji su se i nakon 71, izjašnjavali kao Hrvati
  ——————————————————————-

 49. češnjak,05.02.2015. 14:06:38

  Činjenice neosporno govore da se procenat Srba u popisu 48. nije smanjiio u ukupnoj populaciji te je suluda Ivaniševićeva tvrdnja da su srpski gubici u BiH sedam puta veći nego muslimanski i katolički.“

  Чињенице неоспорно говоре да се проценат Бошњака у укупној популацији у попису 2013. повећао за 7% па је сулуда Чешњакова тврдња да је над Бошњацима извршен геноцид и етничко чишћење.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *