СНСД после Рајкове посланице: Трошење Радмановића и избацивање Радојичића

Било је изузетно занимљиво пратити реакције на објаву анализе Рајка Васића. Запањеност, горе телефони, а онда и друштвене мреже. Пише Слободан Васковић Мањи број заинтересованих бавио се документом, огроман број бавио се Васићем. Та већина пропустила је да од дрвета види шуму. Очекивано. Интересантно је да је етикетирање Васића на друштвеним мрежама ишло са обје […]

среда, јануар 21, 2015 / 00:43

Било је изузетно занимљиво пратити реакције на објаву анализе Рајка Васића. Запањеност, горе телефони, а онда и друштвене мреже.

Пише Слободан Васковић

Мањи број заинтересованих бавио се документом, огроман број бавио се Васићем.

Та већина пропустила је да од дрвета види шуму. Очекивано.

Интересантно је да је етикетирање Васића на друштвеним мрежама ишло са обје политичке стране: и владајуће и опозиционе. Једино су успјели омаловажити сами себе, јер су демонстрирали неразумијевање, плиткост и незнање.

Посебно су биле интересантне незваничне вијести о Васићевом поступку, што су долазиле из СНСД-а.

Додикова струја: Прво су рекли – јебо Васића; Онда су открили да је то Васић урадио у договору са Радмановићем. Па су опалили по обојици. Да су Васићу пропали послови, а да је Радмановић незасит. Потом су саопштили да је Додик откачио и Васића и Славка Митровића и Радмановића, али не и Игора Радојичића???! И тако укруг.

Искрено, прејефтина реакција. Етикетирање Васића из Додикових редова дошло је као последица великог страха због шока који је анализа изазвала; Страшне нервозе, неупућености у дешавања и огромне жеље да ефекти Васићевог текста што прије престану да таласају. А неће престати још мјесецима најмање.

Радмановићева струја: Додик је наложио Митровићу и Васићу да изађу са анализом. Циљ је извлачење Радојичића који се упецао!

И ово је прејефтина реакција. Овим спином демонстриран је страх да су Радмановић&цо мете, па је изгуран Радојичић као главни таргет “да се Власи не досјете”!

Радојичићева струја: Без реакције. Потпуна тишина, након његовог твита којим је подржао Васићеву анализу, а самим тим и захтјеве.

Џаба сам копао, никог из Радојичићеве екипе ни на извору ни на видику.

Званичне изјаве: Прво се огласила портпарол СНСД-а Душица Савић која је нешто прилично несувисло промрмљала о “личном ставу”, како би амортизовала удар. Било је то преслабо. Васићев текст је несретну, неспретну и неважну Душицу одувао.

Оглашавање Савићеве била је намјера врха странке да се Васић минимизира, али није прошло.

Зато су ангажовали Жељку Цвијановић, што је још гори избор од Савићеве. Цвијановићева у СНСД-у не значи ама баш ништа и њена прича о “личном ставу” је била потпуна катастрофа. Што и није нека новост.

Када је пропало гашење Васића бујицом бесмислица у игру је убачен стари кадар Радмановић. У емисији АТВ-а “Један на један”, Радмановић је показао да је он у политичком смислу ништа. Баш ништа, што је горе од нуле.

Толико је Шупаљ, да кроз њега може проћи дампер. Чак се и окренути.

Али из његовог гмизања могла се закључити бар једна чињеница: он не стоји уз Радојичића. И спреман га је жртвовати, како би сачувао бар мали дио утицаја. Тако што ће подржати Додика да Радојичића избаци из странке.

Није то рекао, али то је недвосмилен закључак његових отужних пренемагања (“Изгубили смо власт на нивоу БиХ, гдје је Радојичић био планиран”; “Био је у два мандата предсједник НСРС и сада је посланик. И то је то”.)! Ни ријечи о Радојичићевим способностима, потреби да тако искусан политичар заузме једну од водећих позиција и помогне превазилажењу кризе.

Радмановић је признао да одлука о давању мандата Цвијановићевој није била на органима странке. Бранио је ту чињеницу. Чиме је бранио Додикову супремацију и ауторитативни начин вођења СНСД-а. Радмановић је полтронисао Додику до мјере огавности.

Нема дилеме, Радмановић је прекрижио Радојичића одлучније од Додика.

Да не би било забуне: познато ми је да Радмановићева струја увелико протура по РС да ће “Радојичић сигурно бити избачен из СНСД-а” и правдају тај акт. И да ће Радмановић посредовати између Додика и Гаврановића да се помире. Те двије чињенице, сматрају, помоћи ће Радмановићу да се мумифицира у странци, а његови људи на некој од значајнијих финансијских позиција.

Додик се није оглашавао о Васићу. Након што је прошло 48 часова од Васићеве анализе, дао је неколико изјава о којечему, како би затрпао њене ефекте.

Сабира утиске. Зна да Васић говори истину, али ко још добровољно иде на вјешала, макар она била и политичка. Додик неће Васића избацити из СНСД-а, његову анализу ће игнорисати, али ће искористити неке њене ефекте.

Увидио је да је Радмановић у потпуном страху и да га чврсто држи у шаци, па ће га трошити још неко вријеме, прихватити помирење са Гаврановићем, а онда ће НР шутнути. Прије шутања похапсиће неке њему блиске особе, како би му још јаче зачепио уста и улио ватру страха у старе кости.

Додик је свјестан и да је сукоб са Радојичићем неизгладив.

Избациће га из странке, јер притисак Радојичићеве шутње постаје за Додика неиздржив. Учиниће то вјерујем врло брзо – до почетка љета најкасније.

Након тога доћи ће на наплату све фактуре које је Рајко Васић прецизно навео у свом виђењу Завршног рачуна СНСД-а. 0 КОМЕНТАРА

 1. Po meni nastup g.Radmanovica bilo je osvjezenje na nasoj politickoj sceni.Ne ulazeci u to ko je skim i protiv koga,g.Radmanovic je na vrlo jasan nacin,ko je dobro pratio emisiju,izanalizirao polticku situaciju kod nas a pogotovo u Sarajevu.Njegov nastup je pokazao prototip politicara koj nam treba u ovom trenutku u RS i BiH.Od njega bi mogli mnogo toga da nauce Ivanic,Bosic pa cak i Dodik.Kamo srece da su nam svi politicari kao Radmanovic.Svaka cast tako se vodi politika.

 2. Мени је било симпатично да је друг Радмановић потврдио да је прочитао тек написан текст на блогу гдина Васковића. Још симпатичније ново удруживање друга Васића и гдина Васковића. Ако им се придруже другови Копања и Прстојевић, ОНДА ЈЕ СТВАРНО ГОТОВ. 😀

 3. 17. јуна 2013. у тексту „Празник апсурда у Бањој Луци“ написах:

  „Mало је оних Додикових опонената који су све ово одавно разумјели и који су свјесни чињенице да је једина шанса да се Додику виде леђа у демонтажи СНСД-а изнутра. Још је мање оних који би икад повјеровали да би Рајко Васић могао бити тај ко закуцава први ексер у СНСД-ов мртвачки сандук. Управо је Рајко Васић постигао један од најефектнијих аутоголова у историји политичких утакмица на овим просторима изазвавши гњев студената и њихових родитеља. И не само то, он се потрудио да „ексер закуца до краја“…“

 4. Коалиција Васић – Васковић је донијела промјене 1997. године, па је треба и сада подржати. Васић предсједник Странке социјалног савеза, а Васковић предсједник ИО. Копања генсек, Дроњак предсједник младих, а Биљана или Милена Плавшић (свеједно) на челу актива жена.

  Успаванка за Рајка В.

  Пиво пије Лабус Милораде,
  Са њим сједи Скенди побратиме,
  Пиво пију, спец’јалци их бију,
  Побратими мушку сузу лију.

  Уто дође Жељка премијерка,
  А Скенди је испод ока мјерка,
  Милораде црно пиво точи,
  Премијерки засијаше очи.

  Пусти Жељка Цвијанова сузу,
  мушку тешку на из Беча блузу.
  Суну пиво у ждријело па грми:
  Жбири моји, не млат’те јунака!
  То су моји министри из сјене,
  Куде Милу, цјеливају мене.

  Кад то зачу Рајчин Васковићу,
  Милораду главном мобтел назва.
  Слушај Миле, завјеру ти кује,
  С душманима твојим ашикује.

  Пусти Рајко теорије мрачне,
  Жеки му је са мастера друга,
  Послије тебе и Славкана мудрог
  Она ми је највјернији слуга.

  Но ти сједи Васковић Рајчине,
  Па наоштри луђачко ти перо,
  По Копу и студентима удри,
  Побро мили, ветерану мудри.

  Спјевах поводом отварања новог паба у Борику у режији Лабуса и Скендија, а као реакција на Лабусово опјевавање актуелних политичких дешавања у десетерцу.

  *Рајко Васковић је епско-митски блогер, неисторијска личност

 5. drazen78bl, 21.01.2015. 12:06:55

  hehehe… kad se pomenuti udruže biće kao kad je Mujo sletio autom u Dunav. Kad su ga izvukli, upitaše ga da li je normalan kad kreće autom preko porušenog mosta, a Mujo im odgovara: „Pa koja je budala na mostu okačila natpis GOTOV JE!“

 6. Sektica se i dalje održava u životu samo zato što njeni “visoki predstavnici“ znaju mnogo jedni o drugima – plašim se da je to jedini razlog Radojičićevog zen ćutanja…
  Ne postoji ni jedan jedini razlog da taj čovjek ostane u sekti; da ne osnuje drugu partiju ili da ovog trena nastavi kao slobodni strijelac, a on je i dalje tu?

  Ne ostaje on i ne ćuti zato što mu to odgovara nego zato što mora…

 7. Njihov zajedništvo se zasniva na pitanju kako prestati; izaći iz partije; raspasti se, a ne završiti pred istražnim organima…

  Najstrašnije je što im je strah – s obzirom na učmalost, inertnost i svojevrsno saučesništvo opozicije – bezrazložan…

  Mogu šta hoće i kad hoće, a nikakve reperkusije ih neće zadesiti dok im opozicija, potenciranjem besmislenih dnevnopolitičkih problema i, istim, zataškavanjem neviđene pljačke – čuva leđa…

  Mogu šta hoće i kad hoće sve dok u Federaciji, ista takva pozicija i opozicija, sve čini da zataška slučaj Čaušević…

  Na kraju krajeva – uvijek se mogu postaviti nove bandere na zlatištu….

 8. Neka je teška kataklizma.

  Kada su bile poplave Simo je po čitav dan visio na internetu i za poplavu optuživao načelnike koji nisu Dodikovci,
  na dan izbora i poslije je u daestčasovnoj normi secirao Ivanićeve glasače.

  A nakon bloga iz brloga Simo ko svizac u rupi se skriva od vlastite sjenke – makar dok se sječa ne završi.

 9. Gdje će prije doći do pucanja u SNSD-u ili SDS-u? SDS se u tišini raspada. U svim opštinskim odborima veliko je nezadovoljstvo, članstvo traži odlazak Bosića, koji na to ne pomišlja. Izbori u SDS-u koji slijede za dva mjeseca su prekretnica gdje će se odlučiti da li će se nastaviti sa propadanjem (Mladen Bosić) ili će se izabrati pobjednički put. Da li će retrogradni krugovi i interesi pojedinaca navladati želju članstva da dodje do promjena u samom SDS-u ostaje da se vidi. Što se tiče SNSD-a oni su bili pred porazom, ali ih je u poslednjim minututama utakmice spasilo nesposobno rukovodstvo SDS-a. SNSD će se raspasti kao i svaka velika imperija, zbog unutrasnjih sukoba. O odnosima u SDS-u nećete pročitati na http://slobodanvaskovic.blogspot.com/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *