Иванић: Европска иницијатива ће бити усвојена

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да ће иницијатива која нас треба вратити на пут према Европској унији бити усвојена, а то што се неки политичари правдају или "затежу" представља само покушај да се оправдају пред својим гласачима, којима су пред изборе обећавали нешто сасвим друго. Иванић тврди да је то једини начин да […]

недеља, јануар 18, 2015 / 15:33

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да ће иницијатива која нас треба вратити на пут према Европској унији бити усвојена, а то што се неки политичари правдају или "затежу" представља само покушај да се оправдају пред својим гласачима, којима су пред изборе обећавали нешто сасвим друго.

Иванић тврди да је то једини начин да БиХ изађе из кризе у преговорима с ЕУ у коју је упала због нефункционирања власти на свим нивоима у посљедње три године.

"Већ три године нисмо се помакли ни милиметар од фамозног поглавља 23, односно од приче о реформи правосуђа. Сада су нас престигли сви који су били иза нас у преговорима с Европском унијом. Вријеме је да БиХ изађе из те приче у којој смо посљедње три године било означени искључиво као губитници у односу на све земље у регији и на све државе с којима ЕУ води предприступне преговоре", појаснио је Иванић.

Он је рекао да на одвојеним састанцима које су министри спољних послова Њемачке и Велике Британије, Франк Валтер Стеинмеиер и Филип Хамонд одржали с члановима Предсједништва БиХ није било никаквих договора "иза кулиса".

"Све оно о чему смо причали као чланови Предсједништва послије смо поновили на састанку предсједника партија. А то је, изјава ће бити мало измијењена, али све у оквиру Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума. Нека питања једноставно морају бити ријешена, јер су у супротности с Повељом о људским правима и слободама, као што је случај "Сејдић-Финци". Ту повељу смо потписали и ми, а морамо осигурати основно људско право сваком грађанину БиХ, а то је да бира и да буде биран. То је био пропуст у Дејтонском мировном споразуму и вријеме је да га након 20. година рјешавамо. Искрено, било је времена када сам се бојао да ЕУ не избаци БиХ из Савјета Европе, јединог европског тијела у којем смо пуноправни чланови", нагласио је Иванић.

Он тврди да ће изјава бити мијењана, али да неће бити пријеноса надлежности. Ту иницијативу предложили су министри спољних послова Њемачке и Велике Британије, а Предсједништво БиХ је надлежно да уобличи текст.

"Предсједништво даје начелан политички став који је мање – више прихватљив свима. У иницијативи нема ништа лоше ни за БиХ, ни за РС. Уз додатно појашњење, увјерен сам како ће та изјава бити прихватљива за све, те да је глупост да не прихватимо мање услове него што смо их раније имали, а да заузврат добијемо већу подршку", рекао је Иванић.вно људско право сваком грађанину БиХ, а то је да бира и да буде биран. То је био пропуст у Дејтонском мировном споразуму и вријеме је да га након 20. година рјешавамо. Искрено, било је времена када сам се бојао да ЕУ не избаци БиХ из Савјета Европе, јединог европског тијела у којем смо пуноправни чланови", нагласио је Иванић.

Он тврди да ће изјава бити мијењана, али да неће бити пријеноса надлежности. Ту иницијативу предложили су министри спољних послова Њемачке и Велике Британије, а Предсједништво БиХ је надлежно да уобличи текст.

"Предсједништво даје начелан политички став који је мање – више прихватљив свима. У иницијативи нема ништа лоше ни за БиХ, ни за РС. Уз додатно појашњење, увјерен сам како ће та изјава бити прихватљива за све, те да је глупост да не прихватимо мање услове него што смо их раније имали, а да заузврат добијемо већу подршку", рекао је Иванић.



Оставите одговор