Украјина: Министарка финансија стигла из – Стејт дипартмента

Украјинске власти, суочене с тешким стањем привреде и скупим конфликтом на истоку, приморане су да спроводе све теже мере штедње, по неким аналитичарима, чак да примене шок терапију, да извуку земљу из ћорсокака и да поврате поверење поверилаца. Тим Међународног монетарног фонда стигао је у уторак у Кијев да са новом владом утврди распоред спровођења […]

петак, децембар 12, 2014 / 22:11

Украјинске власти, суочене с тешким стањем привреде и скупим конфликтом на истоку, приморане су да спроводе све теже мере штедње, по неким аналитичарима, чак да примене шок терапију, да извуку земљу из ћорсокака и да поврате поверење поверилаца.

Тим Међународног монетарног фонда стигао је у уторак у Кијев да са новом владом утврди распоред спровођења оштрих мера реструктурирања привреде које та институција тражи да би наставила с давањем помоћи.

ММФ је Кијеву одобрио финаснисјку помоћ од 17 милијарди долара овог пролећа у оквиру програма од 27 милијарди који су организовале западне земље.

Та помоћ, од које је 4,6 милијарди долара већ исплаћено, показала се недовољном за Украјину и за плаћање доспелих дугова. ММФ је после посете у новембру проценио да ће земљи бити потребно додатних 19 милијарди долара до краја 2015, а украјински премијер Арсениј Јацењук је позвао да се одржи међународна конференција донатора.

Та средства су пресудна за украјинске власти које треба да исплате свој дуг за гас Русији и да нађу решење за несташицу угља која прети земљи на прагу зиме.

Украјина је у скоро непрекидној рецесији више од две године, и пролази кроз тешку привредну кризу, домаћа валута губи на вредности, погођена је ендемском корпуцијом и скупим оружаним сукобом на истоку. Очекује се да ће БДП пасти најмање седам одсто ове године, а инфлација је преко 25 одсто.

Јацењук је обећао велике уштеде у буџету за 2015. са смањењем свих могућих издатака, и предвиђа наставак пада привредне активности у првих шест месеци наредне године.

„Спремни смо за најрадикалније и најтеже промене које су потребне земљи”, рекао је Јацењук у првом говору пред новим парламентом 2. децембра.

Аналитичар Олександар Парашчиј је подсетио да је украјински премијер јасно рекао да ће 2015. бити година преживљавања и да ће све снаге бити усмерене на спасавању економије, финансијског сектора и избегавању пробијања рока за отплату дугова.

Влада ће вероватно морати да уведе веома непопуларне мере које тражи ММФ да смањи јавни дефицит, као што је повећање цене енергената и драстично смањење социјалних давања, укључујући у здравство и школство.

„Ако украјинска влада одлучи да јако подигне цене услуга јавних предузећа, земља ће се наћи у ‘шок терапији’“, упозорио је економиста Олекесандр Валчичен, али је и додао да без тог шока Украјина не може да изађе из зачараног круга економских тешкоћа.

Двоје странаца добило је тежак задатак да саставе нови буџет, неколико сати пошто су стекли украјинско држављанство.

Американка Натали Џареско, која је радила у америчком Стејт департменту и водила инвестициони фонд, постала је министарка финансија.

Литванац Ајварас Абромавицијус, бивши менаџер једног шведског фонда, добио је ресор економије и обећао је да ће употребити најрадикалније мере.



Оставите одговор