Либерали избацују Карађорђа из Подгорице

Улице које носе имена цара Лазара, Милоша Обилића или косовских јунака Либерална партија жели да преименује јер за њих те личности "немају никаквог утемељења у историји главног града или Црне Горе” Ако Скупштина града Подгорице прихвати иницијативу Либералне партије улице које већ деценијама носе име Карађорђа, цара Лазара, Милоша Обилића, косовских јунака биће замjењене са […]

четвртак, новембар 27, 2014 / 18:05

Улице које носе имена цара Лазара, Милоша Обилића или косовских јунака Либерална партија жели да преименује јер за њих те личности "немају никаквог утемељења у историји главног града или Црне Горе”

Ако Скупштина града Подгорице прихвати иницијативу Либералне партије улице које већ деценијама носе име Карађорђа, цара Лазара, Милоша Обилића, косовских јунака биће замjењене са именима Крста Зрнова Поповића или Антонија Абрамовића, који је био митрополит непризнате црногорске православне цркве.

Одборник Либералне партије (ЛП) у скупштини главног града Јован Рабреновић саопштио је да ће та партија иницирати промjену имена неких улица у граду за које у тој странци сматрају да им није мjесто у Подгорици, али и било којем другом граду државе. Рабреновић је рекао да се иницијатива за промjену имена улица првенствено односи на улице које носе имена Карађорђа, цара Лазара, Милоша Обилића, косовских јунака.

„Све у свему, митских личности које немају никаквог утемељења уисторији главног града или државе Црне Горе. Напротив, више служе као подсjетник на време које сви желимо избрисати из сијећања, на период деведесетих кад се покушавао Црногорцима наметнути осјећај да нису Црногорци и да треба да буду оно што никада нису били. Вријеме хегемонистичких претензија сусједних земаља је прошло, али је за собом оставило трага у нашој култури и историји”, оценио је Рабреновић.

Он каже да „најмање што се може урадити јесте то да неке од улица и тргова у главном граду назовемо по Крсту Зрновом Поповићу и владици Антонију Абрамовићу”.

„Зар нису страшни учесници Ровачке Републике заслужили да имајубарем улицу у нашем граду. Како је могуће да, у част витештва свихучесника божићног устанка, немамо трг који ће носити назив Трг божићног устанка”, пита Рабреновић. „Да не говоримо о томе да нема нити једног спомен-обележја које би било инспирисано једним од најчеститијих устанака које је неки народ подигао не желећи да се помири са окупацијом своје краљевине”.

За два имена која кандидује да улице носе њихово име Рабреновић ненаводи и ону другу страну њихове биографије. Најкраће о њима „Википедија” биљележи: „Крсто Зрнов Поповић, бригадир црногорске војске и један од вођа Божићне побуне 1919. године. За вријеме Другог светског рата био је сарадник италијанског окупатора и заповједник Ловћенске бригаде”. За Антонија Абрамовића се биљележи да је „био рашчињени свештеник Америчке православне цркве, а потом митрополит самозване црногорске православне цркве”.



Оставите одговор