Палата Републике: Фото прича из алтернативног смјештаја

Прије свега ја себе као потпредсједника уопће не доживљавам, пошто сам ја по Уставу као дио предсједника. – Овдје нема чак ни предсједиштва, него постоји предсједник Републике и нас два потпредсједника, који немају никакав буџет – рекао је ономад у интервјуу Фронталу, Емил Влајки, сада већ бивши потпредсједник Републике Српске. Наравно – додао је Влајки […]

уторак, новембар 11, 2014 / 23:15

Прије свега ја себе као потпредсједника уопће не доживљавам, пошто сам ја по Уставу као дио предсједника.

– Овдје нема чак ни предсједиштва, него постоји предсједник Републике и нас два потпредсједника, који немају никакав буџет – рекао је ономад у интервјуу Фронталу, Емил Влајки, сада већ бивши потпредсједник Републике Српске.

Наравно – додао је Влајки – потпредсједници имају добру плату, не могу се на то пожалити, али за потребе нашег кабинета морамо све тражити од предсједника, или боље речено, од његовог кабинета.

Видовити Влајки изрекао је ово у свом пространом кабинету у којем је радио за масивним радним столом, још већим столом за састанке, користио се великом и сређеном библиотеком, прозорима кроз чија стакла улази доста свјетла.

У истом таквом кабинету боравио је и други потпредсједник, Енес Суљкановић, када смо њему покуцали на кафу, а своју луксузну канцеларију у истој згради користио је Небојша Радмановић, члан Предсједништва БиХ. Господина Радмновића такође смо интервјуисали у Палати Републике.

Деложација

Данас је из Кабинета Предсједника РС саопштено да је Палата Републике искључиво у функцији рада и смјештаја институције предсједника Републике и од момента усељења није имала просторије предвиђене за рад српског члана предсједништва БиХ
Како се наводи, исто тако ни Правилник о унутрашњој организацији и саставу Кабинета члана предсједништва из Републике Српске, као ни један интерни акт Службе предсједника Републике формално правно не регулише то питање, нити су у буџету предсједника Републике предвиђена средства за рад канцеларије члана предсједништва из Републике Српске.

Институција предсједника Републике Српске као и српског члана предсједништва БиХ била је смјештена У КЦ Бански Двор на основу Уговора о закупу пословних просторија. Адаптацијом и преименовањем зграде Хипотекарне банке у Палату Републике извршено је пресељење Службе предсједника Републикае, а том приликом је дошло до уступања канцеларије члану предсједништва БиХ из Републике Српске, што се сматрало привременим рјешењем а члан предсједништва је повремено користио наведене просторе без уговора и накнаде, речено је у саопштењу.

Из Кабинета предсједника Српске подсјећају да је Правилником о унутрашњој организацији и саставу Кабинета члана предсједништва БиХ из Републике Српске прописано да се послови из дјелокруга рада кабинета члана предсједништва БиХ обављају у Сарајеву и Бања Луци из чега произилази да је буџетом Предсједништва БиХ предвиђено финансирање рада канцеларије чланова предсједништва БиХ ван Сарајева.

Будући члан предсједништва БиХ из Републике Српске може на основу средстава из буџета Предсједништва БиХ кроз процес јавне набавке обезбједити смјештајне капацитете за рад свог Кабинета. Такође обавјештавамо јавност да је од момента усељења у Палату Републике а имајући у виду ограничене смјештајне капацитете дио радника дислоциран на друге локалитете. Посебно је тај проблем изражен када је ријеч о врло битним службама Кабинета предсједника Републике – стоји у истом саопштењу.

Истиче се да је у том смислу Служба предсједника обезбједила адекватне просторе у објекту у улици Јасеновачких жртава бр. 4 у Бања Луци за рад потпредсједника Републике Српске.

Станари

Служба предсједника РС: Генерални секретар; Одјељење за правне послове; Одјељење за финансијске послове; Одјељење за технички надзор и одржавање објеката; Јединица за интерну ревизију

Кабинет предсједника РС: Савјетник предсједника Републике; Савјетник предсједника Републике за политичка питања; Савјетник за међународне односе; Савјетник за социјална питања; Савјетник предсједника Републике; Савјетник за медије; Савјетник за медије 2; Биро за односе са јавношћу; Шеф Протокола.



0 КОМЕНТАРА

  1. Ej, drugari našta smo spali da s našim raspolaže jalijaš i seljački djilkoš koji je nekada čekao da proda vreću paprika pa da kupi burek za doručak…
    I ni tu ne bi bilo ništa loše ,sevap je gladnika nahraniti, da taj nitkov nije upropastio našu zemlju i sve žive, mrtve i one još nerodjene koliko nas nisu upropastili svi naši neprijatelji zajedno…

    Ali kako objasniti sutra unucima što smo dopustili neljudu da nas pljuje, da nam se ruga, da nas zpišava ?

Оставите одговор