Дејли Мејл: Черчил предлагао да Aмериканци баце атомску бомбу на Кремљ

Из тајног документа из архива ФБИ откривено је како је Винстон Черчил по завршетку Другог светског рата апеловао на Американце да баце атомску бомбу на Кремљ, што је сматрао јединим начином да се спречи ширење комунизма на Запад. Черчил који је био британски премијер током Другог светског рата, а потом и педесетих година 20. века, […]

понедељак, новембар 10, 2014 / 06:00

Из тајног документа из архива ФБИ откривено је како је Винстон Черчил по завршетку Другог светског рата апеловао на Американце да баце атомску бомбу на Кремљ, што је сматрао јединим начином да се спречи ширење комунизма на Запад.

Черчил који је био британски премијер током Другог светског рата, а потом и педесетих година 20. века, тај предлог изнео је 1947. године америчком десничарском републиканском сенатору Стајлсу Бриџису, који је требало да помогне да се амерички председник Хари Труман убеди да баци атомску бомбу на Москву, пише британски Дејли Мејл, а преноси Раша тудеј.

Тајни документ ФБИ ће се појавити у књизи истраживачког новинара Томаса Мејера „Черчилови и Кенедијеви”, која излази из штампе наредног месеца.

У документу се наводи како је Черчил инсистирао да је „једини спас за светску цивилизацију да амерички председник прогласи како Русија угрожава мир у свету” и да је нападне.

У супротном, истицао је Черчил, Русија ће напасти Америку „у року од две – три године, кад се сама домогне атомске бомбе, па ће цивилизација бити уништена или уназађена за више година”

СССР је своју прву атомску бомбу тестирао 1949. године, што је потпуно изненадило САД, које нису биле свесне да и Совјети располажу нуклеарним оружјем.



Оставите одговор