Каталонија: Више од два милиона људи гласало на референдуму

Каталонци су се симболично изјашњавали о томе да ли желе независност од Шпаније. Без обзира што референдум не обавезује никог, "то ће бити снажна порука", поручују из Барселоне. Предсједник Каталоније, Артур Мас је рекао да је "спреман" да "и даље служи Каталонији" тако да она може да "одлучи о својој будућности слободно и дефинитивно". Признајући […]

недеља, новембар 9, 2014 / 23:59

Каталонци су се симболично изјашњавали о томе да ли желе независност од Шпаније. Без обзира што референдум не обавезује никог, "то ће бити снажна порука", поручују из Барселоне.

Предсједник Каталоније, Артур Мас је рекао да је "спреман" да "и даље служи Каталонији" тако да она може да "одлучи о својој будућности слободно и дефинитивно".

Признајући симболичност недјељног гласања Каталонаца који су се изјашњавали о независности од мадридске владе, Мас је закључио да је референдум ипак потпуно успио.

У појављивању пред медијима каталонски предсједник је рекао да је излазност била већа од два милиона људи (oко 5,4 милиона са правом гласа) и захвалио се волонтерима, којих је било више од 40.000.

Мас је утврдио да је дошло до "савршене симбиозе између институција, удружења и грађана" и позвао да политичко јединство.

Каталонски предсједник такође сматра да држава треба да обратит пажњу на оно што се десило у недјељу у Каталонији јер су грађани показали шта Каталонија жели, иако није хтио да говори о резултатима прије него што буду познати.

"Као Квебек или Шкотска, Каталонија такође жели да одлучује о својој политичкој будућности. Сваки народ има право на то. Помозите да Каталонци изаберу своју политичку будућност", рекао је Мас у поруци свјетским медијима.

Потпредсједник Каталоније Хуан Ортега рекао је да два часа прије затварања гласачких мјеста излазност већ била достигла скоро 2 милиона. Многи Каталонци су на референдум изашли са жуто-црвеним заставама или дресовима, а отварање појединих бирачких мјеста дочекано је аплаузом.

Барселона: Селфи са референдумом



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор