Сасвим обична ратна прича из Лакташа

Август ’92. У војни одсјек у Лакташима улази неки локални Баја. Момчина. Висок к’о Разија Мујановић. Прави грмаљ. Пише: Дражен Милосављевић СЛУЖБЕНИК: Момак, не треба нам твојих паприка. Немамо коме ни своје продати. Види са конекцијом у Београду да те конектују на Фрањину службу, па преко Окучана провуци пар камиона до пијаце у Загребу. Пургерима […]

петак, јул 18, 2014 / 13:40

Август ’92. У војни одсјек у Лакташима улази неки локални Баја. Момчина. Висок к’о Разија Мујановић. Прави грмаљ.

Пише: Дражен Милосављевић

СЛУЖБЕНИК: Момак, не треба нам твојих паприка. Немамо коме ни своје продати. Види са конекцијом у Београду да те конектују на Фрањину службу, па преко Окучана провуци пар камиона до пијаце у Загребу. Пургерима можеш увијек уваљати лијевчанске паприке.

ЛОКАЛНИ БАЈА: Ма не, ја сам дошао у вези војне обавезе. Ако имате неку стражарску кућицу у близини моје њиве, чисто да ме има у евиденцији, да ми једног дана легне борачки додатак.

СЛУЖБЕНИК: Момче, зар ли ти служио војску? Сумњам да си са том стомачином могао урадити два склека. Ако такви буду ратовали, нема нас ни у љељама.

ЛОКАЛНИ БАЈА: Чуј, служио?! Ја био командир чете на Косову. Ја најбоље знам шта је војска. Какве су то шпекулације? Знаш ли ти ко сам ја? Хоћеш сад да телефонирам Милошевићу?

СЛУЖБЕНИК: Па добро, момак, ако си био командир чете, имам за тебе да бираш гдје пожелиш на Коридору? Хоћеш Лончаре, Обудовац, Орашје, самостан на Плехану? Како си мислио телефонирати Милошевићу кад нокиа још није измишљена? Једино с оне говорнице на бандери у курузима? А ја признајем само Бога изнад себе и можеш телефонирати коме хоћеш.

ЛОКАЛНИ БАЈА: Ма слушај, превазишао сам ја и ЈНА и ову Караџићеву војску. Ја сам играч за велике мечеве. Чекам мобилизацију у неку озбиљну војску, као што је НАТО. Па да на тенку умаширам у ослобођени град. Да се по народу прича Баја ослободилац, Баја чуваркућа, Баја шууз намбр 47… Него, да се не завлачимо, чека ме неки шлепер у Лончарима, па ти мене упиши овдје негдје око завичаја, а ја заправе одох на коридор. Па да ме послије рата Маринко опјева. А ја ћу теби картон кратког партнера и галон нафте, кад се вратим из Цазинске Крајине.

СЛУЖБЕНИК: Момак, видим да си страшљив, да тешко можеш потрчати, а појести казан војничког пасуља. И кад си ишао на ходочашће у Кумровац, сигурно си заостајао као онај мали у филму „Тито и ја“. Од тебе би било више штете него користи. Немам ни шљем за толику главу. Реално ,непријатељу би теже било да те промаши него погоди. Нећу да те носим на души. Боље ти је и да се не замјераш Муслиманима. Ко ће те послије рата изгласати на високе дужности? А може ти и понеки Фрањо ваљати. И ваља ти трговати и послије рата. Имаш пољски WC тамо поред аеродрома, то нека ти буде стражарска кућица. Па кад се смркне, ти кроз курузе жени право у кревет. Ајд’ сада, ‘тутањ!

ЛОКАЛНИ БАЈА: Е мој баја, радо бих, али жену сам склонио у Београд. Да се не сикира хоће ли ми одузети цигарете или неће. Хоће ли ме мобилисати или неће. Него, удари ти мени печат да ја могу преко Коридора, а ову нафту можеш сиротињи по пет –шест дојч марака увалити, па нек’ режу дрва. Румунска, права, са аромом кивија. Низак проценат воде.

СЛУЖБЕНИК: Не треба, момак. Мене је партија учила да будем поштен, да живим од свог рада. А ти да си жив и здрав својој дјеци, па да једног дана добијеш одликовање за заслуге у рату. Већ си их заслужио. Да нема тебе, народ не би имао шта да попуши. Можда те и Амери одликују, као некад Чичу?! Или те поставе за аташеа на Дјевичанским Оствима. И пусте ти неколико шлепера испод Ла Манша. Па кад свим тим дјевицама увалиш паприке, цигар и нафту, славиће те васколико српство.

ЛОКАЛНИ БАЈА: Нећеш мито и корупцију?! Па ти онда ниси никакав Србин. Сигурно си неки Пробосанац. Убачени елемент. Али добар си баја, спасио си и мене и бизнис. Сјетићу те се послије рата. И да знаш, једног дана ћу бити поносан што ме ниси послао на фронт.



0 КОМЕНТАРА

  1. Redakcijo, vaši nalogodavci očigledno gube razum kad su vam dozvolili ovako nešto. Ili vam nisu uopšte dozvolili, što je još gore. Ovo je mogao napisati samo neki perverzan um koji liječi svoje frustracije. Tužno za „jedini ćirilični portal na ovim prostorima“. Predviđam vam skoro napuštanje pravih čitalaca i srozavanje na nivo ispod razine mora.

  2. Нисам ни прочитао, само почетак, биједни покушај да се стигне, или одговори на хумор Симе П. Ороза који је на једној другој теми био чист погодак. Овај текст, кад нарасте, кад накваса, може, можда под руку са букањем под шаторима, односно, њиме се могу задовољити и наћи га духовитим само они који не могу под шатор, због малог ај кјуа. Трагедија. Људи, смијеши нам се гробаризам, тешки облик, кад, дјелимично и због оваквих глупости, опозиција остане само опозиција, сљедећи ће кораци бити позивања на затирања сјемена…….
    Да ли коначно, мали мозгови могу сконтати да је Додик био посланик, као и десетине других, шверцовао, као и многи други и то из редова тада владајућих, неко паприке, неко нафту, неко цигаре, неко брашно…..,а неко и оружје и муницију. Ако се садашњем Предсједнику то, с правом, замјера, будите фаце, па замјерите и другима. Ако вам смета што се исти курчи да нешто чува и брани, како онда имате повјерење у оне који су били исти такви, само сада претендују да наставе чувати оно што је досадашњи чувао.
    Још једном, чега би се неко стидио………..неко други стави као ауторски текст.

  3. Овдје се ради о моралу и неморалу.

    Неко је наговорио Тадића (злобници тврде да је тај дотични баксуз наш Карабаја) да се оглашава писмима јавности о свом лику и дјелу.

    Прво његово писмо о имовинском стању(иако је личило на лимунаду) имало је неког смисла и логике јер главног Бају бије глас богаташа, а Тадић заиста нема афера тога типа, мада злобници причају и друге приче (рибњак и сл.).

    Али ово друго писмо му је катасрофа.

    Па чиме се овај хвали!?

    Тиме што је склонио дупе у Галавни штаб док су његови вршњаци и млађи од њега (Вукотини вршњаци) гинули на Грабежу под командом његовог страначког предсједника Николе Поплашена.

    А у чему је неморал, питате се?

    Додик се читав рат залаго за мир, увијек је гласао за мировне планове. Човјек је био против рата и тачка. У складу са тим се и понашао. То је по мени сасвим нормалан и моралан став и због тог става из рата ја Додика и данас веома цијеним, мада као политичар има много мана.

    Док је код Тадића сасвим друга ситуација. Тадић је био пропагатор екстремистичке ратне политике. Брбљао је о Карловцу, Карлобагу, Огулину и Вировитици. Палио руљу, хушкао, пљувао издајнике као и сваки прави радикал, а он је био истакнути.

    И кад је требао залећи иза своје идеје иако је лудачка (као данас Шешељ), узети пушку и кренути на Карловац, он шмугн’о у Хан Пијесак. И још се тиме хвали.

    Да ли је то морално?
    Не морате одговорити на Фронталу, али не би било лоше да сами себи одговорите на ово питање.

    П.С.
    Карабаја, кад биднеш давао следећи савјет Тадићу консултуј Карасиму. Он је морална вертикала фронталука.

  4. Naravoučenije iz Orozovog komentara.Bolje je biti ratni profiter,zalagati se za Vens-Ovenov plan u kojem nema RS,izjavljivati kako ste za BiH kao građansku državu po sistemu jedan čovjek jedan glas,zalagati se za jednog predsjednika BiH,nego ratovati za RS pa makar to bilo i u Glavnom štabu VRS.Porediti ratnu prošlost Tadića i glavnog Baje je neumjesno i nekorektno.Kako god okreneš Tadić je sa puškom u ruci,a glavnog Baje u toj priči nigde nema.On se pojavljuje u jednoj drugoj priči u tom teškom vremenu.U njegovoj priči nema RS,a danas je glavni u „odbrani“ tako stvorene RS.I ovaj Oroz našao se da palamudi o nekakvom moralu i nemoralu.

  5. OVDJE SE RADI KUKU I RIKUUUUU

    Ognjena Tadića posljedni put sam video prije 2-3 godine. To sam ovdje nedavno napisao. Putevi su me nanijeli u Sarajevo, pa smo to iskoristili da popijemo kafu. Od tada se više nismo vidjeli. Ni vidjeli ni čuli. To je cijela istina.

    Nisam nikakva ni vertikala ni horizontala. Anamo „murvama“ ostavljan da se hvališu vertikalama poštenja, noge i poštenje su im u istom položaju, tabani više gledaju u nebo nego što po zemlji hode (valjda odatle – vertikala). Posjedujem moral i poštenje običnog, prosječnog čovjeka iz naroda. Što i jesam. Ali to što nemam običaj da lažem daje mi dovoljno digniteta da ne moram dokazivati rečeno. Ljudi mi vjeruju.

    Samo pileći mozak (makar to bio i mozak pileta u stadiju odrasle, muške jedinke esenesde marke (h)oroz) može izmisliti da kandidata za predsjednika RS savjetuje neko provincijsko piskarali iz tamo neke Rogatice, za koju većina i ne znaju tačno gdje se nalazi.

    “Додик се читав рат залаго за мир, увијек је гласао за мировне планове. Човјек је био против рата и тачка” kakva laž!!! Ovakva bezočna laž autora potpuno diskvalifikuje čak i kao ozbiljnog pijevca.

    “Додик се читав рат залаго за мир” Ako je tako, a zašto se onda cio mir Dodik zalaže za rat???

    Istona je to da se Dodik čitav život zalagao samo za – svoj džep. To zna on, zna njegova porodica, znaju svi oko njega, zna i „pernato kokondrkalo“ samo se pravi nevješto.

    Svjedoci smo da Dodik neodgovornom politikom, tačnije politikanstvom, svakodnevno ugrožava krhki mir na ovim prostorima. I nema veće opasnosti po mir u BiH od njega i Izetbegovića. Čak je Izetbegović manja opasnost od Dodika. Izjave o referendumu i otcjepljenju RS, hiljadama bojovnika koji nemire iz Federacije prenose u RS, omalovažavanje drugog i drugačijek, diplomatija prema najvišim svjetskim diplomata na nivou pijačne pogodbe o cijeni paprika naveliko na bakinačkoj pijaci… qrčenje i srbovanje bez ikakve potrebe i cilja “usred zime kad mu vrijeme nije”, pimitivzam šatorskog polusvijeta, seljakluk vašarskog đilkošenja, budalesanje svake vrste sa ciljem hranjenja uvijek gladnog ega…

    Ovakav čovjek, sam po sebi, pijetnja je miru u kafani pored puta u koji svrati da se pomokri, a kamo li u vazda međunacionalnim tenzijama rovitoj Bosni.

    ENTITELALISTIČKA JEDINICA: ZA DODIKA SPREMNI

    Šta je stvarna pozadina ovog kukurikanja i kokodakanja? I kukanja i rikanja?

    – Zapišavanje činjenice da se Ognjen Tadić nije obogatio baveći se politikom, i da u ratu nije švercovao, nego se ponašao kao pravi srpski patriota. Imaju, nesretnici, instrukciju da ove činjenice čiste kao sunce zatrpaju što većom količinom fekalija. Makar i kokošijeg “podrijetla”.
    Potpuno opogrešno sa stanovišta odnosa s javnošću! Ustvari bi trebalo objašnjavati šta je to stvarno Milorad Dodik radio u ratu i na koji način je postao enormno bogat.

    – Pokušava se Ognjena Tadića ubijediti da ne izlazi u javnost sa činjenicama iz njegovog života. Zašto? Zato što se i ne vidi koliko su nečije gaće prljave sve dok se kraj njih ne stave druge, potpuno čiste.

    – Ma koliko sam nebitan lik u ovoj priči očigledna je namjera se Karabaja iznervira, da napiše nešto u ljutnji i deskredituje sam sebe. Pa da vam udovoljim:

    Ogi, brate, kolega, saborče, prijatelju… samo reci šta Karabaja može uraditi za tebe da pobijediš ovog smrada? I ove smradove od smradovog smrada. Bi li ti pomoglo da hodam na rukama po Marindvoru sa svojih 150 kg? Da ti lijepim plakate, držim bilborde umjesto stuba, da ih čuvam po čitavu noć, jer će ih sigurno “crvendaći” cijepati; bilo šta drugo a što bi ti pomoglo da skinemo jaram “crvene bande” s vrata. Samo reci šta treba.

    P.S. Imam posao, supruga mi radi, meni lično ne treba ništa. Samo ne mogu više da gledam Gavrila Principa iskurvanog više nego Gavrilo Bobar; ne mogu da ga gledam na crvenim majama na kojima na leđima piše SNSD. Gavrilo se mrtav u grobu prevrće zbog toga što ga zloupotrebljavaju skotovi u političke svrhe. “Pucaj, Gavro, pucaj iza ugla, ne može se živjeti od rugla” sročio je narodni pjesnik posljednjih ljeta.

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=721684307888627&set=pcb.721684881221903&type=1&theater

  6. Nikada nisam Šešelja doživljavao kao političara kom bih povjerio budućnost svoje porodice, društva ili države, međutim, to isprdavanje i „pripisivanje“ njemu „politike Virovitica, Karlovac, Karlobag (ili kako se već to definisalo) pomalo vrijeđa (ma šta malo, vrijeđa duboko!).

    Za one „neinformisane“ u toj Virovitici i okolnim mjestima već krajem zime i početkom proljaća 1991. g. desetine srpskih poslovnih objekata i kuća je raznešeno eksplozivom, desetine uglednih Srba su nestale i samo nekima su kasnije nađeni leševi, a malo koja Hrvatica udana za Srbina je sačuvala posao (o Srpkinjama da ne govorim). Bila su to teška i tmurna vremena, i „srpska politika“ se svodila na to kako preživjeti. Da li su u tom nesrećnom ratu nešto pomogli ili odmogli, to je i danas teško reći, ali neki Srbi su ostavili sigurnost svojih domova u srcu Srbije i došli da pomognu svojim sunarodnjacima u Hrvatskoj. Većina je na prvom mjestu isticala da dolaze braniti srpski narod (dakle ljude), no, nije za zanemariti i da su branili SRPSKE ZEMLJE.

    Za one „manje upućene“ (što im se obrazovanje zasniva na Vikipediji) moram navesti da franački zapisi iz 819., a potom i iz 822. godine kažu: „Srbi su silan narod nastanjen na prostoru rimske provincije Dalmacije“. 1 200 godina su ti Srbi branili svoja ognjišta i SVOJE ZEMLJE na prostoru onoga šta se danas naziva Hrvatska, za to su izginuli milioni, a protiv najvećih imperija svijeta. I na kraju, pitanje: „Ko je porazio Srbe?“. Srbe su porazile razne „ženturače u crnom“ i sličan šljam srpskog naroda koji se izruguje sa PRAVOM SRBA DA BRANE SVOJA OGNJIŠTA.

    Možda naše (srpske) strategije i politike nisu tako „fine“ (ili dobro predstavljenje u sferi informacionog ratovanja) kao što su one Pentagona, no, jadan je onaj ko se isprdava sa stradanjima i pravima sopstvenog naroda. Možda će Soroš za tekve odvojiti koji dolar, no, to je kao kad američki robovlasnik svog omiljenog roba obuče u kitnjasto odijelo i rasporedi na kućanske poslove, dok mu žena i djeca pate se i dalje na poljima pamuka. Da li je taj rob srećan???? Tja, pa ima nas svakakvih!

  7. Драги моји пријатељи,

    Ја не коментаришем нити упоређујем чији су ставови били бољи или лишији за Србе. Додика реформисте или Тадића екстремног националисте.

    Мој коментар се односи на то чији је став моралнији. Додиков који је остао дољедан антиратној политици или Тадићев који је хушкао народ, а своју гузицу склонио.

  8. Морам изнијети лично или боље рећи породично искуство са Шешељевим четничким одредима и оним шта су чинили у рату. Видите, потичем из једне велике, велике породице прије рата распространјене ширим БиХ, Србије и Хрватске. Мој нерођени стриц је у Хрватској живио 15-ак километара удалјен од мене, иначе познат као миран и добродушан човјек који у животу ни мрава није згазио. Ваљда је као такав (миран) и изабран да се преко њега пошаље „порука“ остатку породице.

    Једне вечери у сам освит рата позвонио је неко на капији мог несрећног стрица и, кад је овај отворио, пресјекао га је рафал. Још увијек живог превезли су га у Хитну, а убрзо је завршио у болници у Загребу. Стрина је неколико дана покушавала да га види у болници, све док није брутално отјерана. Потом су јавили да је умро и послали „лимени сандук“. Оно најмонструозније у свему јесте прилично поуздана информација о разлозима због којих је превежен у загребачку болницу (да не би неко помислио да су се трудили спасити га). У Загребу су из њега повађени „употребљиви“ органи. Група усташа која је починила тај злочин (заједно са још неколико сличних убистава и преко 40 експлозивом разнесених кућа) суђена је у Хрватској преко 15 година (половина осумњичених је помрла или се поубијала у том периоду), колико ми је познато највећа казна која је изречена је срамотних годину и по затвора.

    Уколико је неко помислио како је ова породица доживјела трагедију – морам додати да је убрзо потом 17-огодишњи син опоравио се од смрти оца и кренуо у школу. Дочекан је од својих вршљака и премлаћен до изнемоглости (данас је инвалид пошто је у том батинању изгубио око). Нећу даље износити страдање ове породице, једноставно не могу, али постоји и трећи злочин – страшнији од оба наведена…

    И сад, због чега ово причам? Дио моје породице који је још 70-их одселио у Србију РЕДОМ се одазвао „ненаписаном позиву“ да бране српски народ. Ови активни официри и полицајци су ратовали и у Хрватској и у БиХ преко својих редовних јединица, но, љихова „цивилна браћа“ нису заостајала за њима и то су најчешће чинили преко одреда какве је формирала Радикална странка (мањим дијелом директним приступањем ВРС). Сад, могу којекакве „жентураче у црном“, Кандићка и сличне рећи да су сви они били залуђени Шешељовом политиком. Међутим, „залуђеност“ је била усљед страданја поменутог стрица, мог покојног оца и иних пострадалих… нас су у породици учили да требамо бранизи и помагати једни другима…

    И све то је

  9. А сад да и ово расправимо.

    Када је потписан Дејтонски споразум Тадић и Поплашен су били против њега. И то жестоко. И СДС је био. Само мало умјереније јер их је Милошевић свезао на краће.

    Једини политичари који су на вријеме схватили да противљење Дејтонском споразуму значи нестанак РС су били Додик и Биљана. Због тога сте их звали издајницима, а видим да данас истог Додика Карабаја назива ратним хушкачем само зато што се и даље залаже за Дејтонски споразум. По телалуку, залагање за Дејтон је изазивање рата.

    Машала.

    Travničanin, 19.07.2014. 08:02:01

    “Naravoučenije iz Orozovog komentara.Bolje je biti ratni profiter,zalagati se za Vens-Ovenov plan u kojem nema RS…“

    РС за коју смо се борили нема ни данас. Не знам за тебе, али су мени моји комесари (СДС-ова школа комесарлука) у чети говорили да је наш циљ независна РС, дочим је радикалска школа (Поплашен и екипа) тумачила да смо ми Западна Србија.
    Венс-Овенов план је предвиђао аутономију Срба, као што ни РС није ништа више од такве аутономије.

    “… izjavljivati kako ste za BiH kao građansku državu po sistemu jedan čovjek jedan glas,zalagati se za jednog predsjednika BiH…“

    То што ти млатиш празну сламу нема везе. Чињеница је да је СДС прије рата, а о томе ми је већ досадило писати, управо пристао на грађанску државу јер је дозволио да се у Скупштини БиХ формира Вијеће грађана, а не Вијеће народа како је тада предлагао СПО. Посљедица тога су независност БиХ против које смо се пушком борили и један предсједник који је током читавог рата легално представљао БиХ јер му је то СДС омогућио.

    А теби препоручујем да обновиш градиво и да прочиташ Стевандићеву колумну на Фронталу у којој тврди да је РС највећи српски успјех у 20. вијеку.

    Требаће ти. Иде кампања.

  10. Najveće zalaganje za Dejton manifestovano je zapošljavanjem la famiglie u institucije BiH.Nakon nepouzdanog Radmanovića i diplomatiji okrenutog Špirića i entitetska vrhuška je u potrazi za „državnim“ hljebom. Ovo recentno ponašanje treba da ubijedi nekog tamo Nicholasa Hilla u bezuvjetnu iskrenost sekte glede BiH. Principijelnost i konstantnost stavova vođe sekte najbolje se ogleda u ispovjednom monologu pred izvjesnom Duškom Jurišić: „Bio sam naivan“. Bio je-nije bio. Ostao je dosljedan novcu, novcu i samo novcu.:P

  11. BOJA KRVI

    Nije mi jasno, ali nikako – nije, otkud drugim ljudima potreba da tumače moje misli i osjećanja. Zar nisam i sam dovoljno jasan tumač!?

    Nikog ne mrzim u životu. Istina je, ne volim crvenu boju. Posebno ne volim crvenu partijsku knjižicu. Moja antipatija nije iracionalna. Naprotiv. „Tvoja me je sablja naučila“ da je ne volim, rekao bi narodni pjesnik.

    Svu djecu ovoga svijeta – volim. Neka bi Dragi Bog dao pa da djeca mojih najcrnjih dušmana koji mi najveće zlo misle budu zdrava, živa i sretna isto ka i moja. I još bolje.

    Ne volim ljude koji djecu boje, a posebno ne u boju krvi!
    Zašto uopšte djeca moraju kroz život ići obojena? Ili ako već moraju ljudi kroz život ići obojeni, zašto ne pustite djecu da postanu ljudi i da sami izaberu boju?

    I ako već moramo imati neku boju, ovom narodu je bilo dosta pola vijeka boje krvi. Vrijeme je da malo budemo crveno-plavo-bijeli. Da budemo sami svoji, a ne tuđi.

  12. Додик се залагао за мир? Гдје и какав мир? А што је још смијешније Додик данас показује неку своју хартију папира гдје пише да је био у рату од до? Како се то залажеш за мир, а учествујеш у рату?
    Може ли се мало одбрана чукнути у мали мозак, да види, гдје се то разилази са тим, мислим мозгом. Додика цијеним као ратног профитера, политиканта и привјесак од Анте Марковића, затим Милошевића, па онда Лагумџијиног СДП-а, толико о њему, без обзира како ко представљо тог браниоца над браниоцима РС-а и шире околине, он је јајара био и остао, народ му је најбјединији у региону, кору хљеба нема, па од чега га је онда одбранио?

  13. Лику,не лупај више.
    Већ неколико пута показујеш слику деце која су се организовала и дошла на отварање Андричграда уз негативне коментаре.Ником није било забрањено да дође.То је пројекар Р. Српске.

    Још Додика оптужујеш за ратно хушкање,јединог лидера бивше Југе који је децидно одбио рат као решавање икаквог проблема.

    Не могу есдеесовци без ратотвораца.

  14. Dejtonskim sporazumom nije bio nezadovoljan samo SDS, nego i vaskoliki srpski narod i to zbog sljedećih razloga:

    – BiH je time definitivno izdvojena iz Jugoslavije i potpuno je uništena ideja opstanka srpskog etničkog bića JEDNOJ DRŽAVI, odnosno „rrnjoj Jugoslaviji“,

    – strategijom divide et impera nije bilo dovoljno izdvojiti BiH iz Jugoslavije (razbiti Jugoslaviju), nego je trebalo Distriktom Brčko podijeliti i Srpsku na dva dijela, a Federaciju na kantone.

    – taj tako priželjkivani mir je de facto značio nepovratno uništavanje RSK, odnosno nestanak srpskog naroda u Hrvatskoj,

    – taj „mir“ je podrazumijevao dolazak 60 000 stranih vojnika (uglavnom američkih) na prostor BiH, pa sve one međunarodne „ćerestije“ od okupacionih vlasti i ino, a šta je značilo potpunu okupaciju (stetimo se malo šta su okupatori ovdje radili 10-ak godina, a najviše Radikalima i esdeesovcima),

    – pozicioniranje stranih okupatora u BiH (i Makedoniji) bila je tek pretpostavka za budući napad na Srbiju (kakav se i desio nakon što je kod nas uspostavljen marionetski režim)

    – ako je nekom malo, mogu ja i dalje ovako…

    Znate, kad neke strane u sukobu potpišu ugovor (sporazum), pa očekivati je da se DOGOVORENO i provodi. Koliko iskrena namjera provođenja dogovorenog je bila pokazuje i to što je naš (B-H) primjerak ugovora nestao do danas, a kako je provođen i to je poznato (ubistvima, nasiljem, masovnim oduzimanjem osnovnih ljudskih prava, prevarama, lažima i, normalno, preko sluga okupatora (kakvih je oduvijek bilo)….

  15. Gledao sam svojevremeno jednu tv emisiju u kojoj je gost novinarke Duške Jurišić bio glavni Baja.Sve ovo što sam napisao u svpm prethodnom komentru pitala je novinarka glavnog Baju.Počeo je malo da mrda i da se protivi i sam postavlja i odgovara na pitanja kao što to radi u režimskim medijima,ali ga dotična novinarka prekide i pusti mu da vidi svoje izjave koje govore o Vens-Ovenovom planu,o BiH kao državi u kojoj će biti jedan predsjednik i sistem jedan čovjek jedan glas itd.Meni je bilo neprijatno kako ga je novinarka u potpunosti raskrinkala i ogolila.Odgovor glavnog Baje bio je da je tada bio mlad i da je pogrešio.To je mogao svako da vidi i čuje.I sve to ovao režimsko klepetalo što se predstavlja kao Simo Oroz sada pokušava da brani i osporava.Da nije bilo SDS i srpskog naroda nikada ne bi bilo RS, a ovaj Oroz bi verovatno mlatio praznu slamu kao što i sada radi iz neke susjedne zemlje.Što se tiče kampanje Bog mi je svjedok da nisam ni u jednoj političkoj stranci li partiji,pogotovo ne u SDS i da ću na izborima podržati nezavisnu listu Nebojše Vukanovića.Ali šta vredi slijepom Simi o tome pisati.On stalno trubi jednu te istu priču i brani ruku koja ga hljebom hrani.Samo dokle Simo!

  16. Јеб’а вас Симага. Зашто обраћате пажњу на лика са шифром? Спуштате се на његов ниво? Кампање кећу, изаберите своје фаворите, помпзите им у стварном животу. Ево Зока је изнио начине како да будете(мо) конкретни. Пис(ш)ање по Фронталу, иза 20.30. Немојмо црвендаћима допустити да узму посланичко мјесто више. Стјерајмо их у мишије рупе, гдје је СТВАРНО мјесто ратним профитерима као и дезертерима. Њихова дјеца шмрчу кокаин по клозетима ноћних клубова, а ваша? Имају ли основне ствари за егзистенцију?

  17. Замислите мајку која је у рату изгубила двадесетогодишњег синљ јединца како на изборима заокружује име неког коме је тај рат био бизнис и ко је своју дјецу склонио у Београд, мада нису ни живјела у зони борбених дејстава! ЗАР НИЈЕ МОРБИДНО?

    У СДСу је током рата било криминала. Чак толико да смо замало прошли као браћа Срби из Крајине. Али народ је послије рата на изборима казнио тај СДС. И онда већину тих СДС лопова у криџо прима гђа Плавшић и уз помоћ НАТО окупатора инсталира на власт ратног профитера Милорада Додика. Који и данас има резервни положај у Русији, попут бабе Јуле.

    Е тај ратни профитер данас у својој странци има већину тих СДС лопова, које је птеузео након што је упропастио Бабу и Друга Живка, као и оне који и нису били за СДС ни ’91. , јер им жене нису Српкиње. Или су добили кеш од окупатора.

    Е, тај рециклирани Додик с НАТО тенка, овај путу у руху „Србенде“, нуди се и данас на изборима.

    С друге стране, господа Босић, Тадић, Говедарица, Лазо Марић, Костадин Васић, Мићо Мићић, Александра Пандуревић… не могу се повезати са СДСкриминалом нити ратним профитерством. Гдин Крајишник је помјерен у страну! Баш као и гдин Кличковић.

  18. Коментар са Фронтала од прије пет година:

    *drazen78bl*, 30.03.2012. 13:33:52 [35608]
    Извјесни Милашин некад написа:

    „Svi Radovanovi lopovi su sada kod Mileta. Eto šta ne valja. Šef Radovanovog kabineta Mile Dmičić je šef Kuzmanovićevog kabineta a bio je šef i kod pokojnog Jelića. Šef RTRS-a je Radovanov najpouzadaniji ministar svih vlada za najvažnije oblasti INFORMISANjE I VJERE. To su i sada kod Mileta najvažnije oblasti. Šef Radio Bijeljine i pucač granata po tuzlanskoj djeci Pero Simić je Miletov savjetnik za informisanje. Mladićev tjelohranitenj i ratni pratilac Velibor Šotra je sada Dodikov i Čubrilovićev savjetnik za bezbjednost.Gradoljub Davidović je do 97-me bio član SDS-a i nikada se nije ispisao iz stranke. U suštini svi su bili ili u SDS-u ili simpatizeri SDS-a sem Dodika i pok.Nenada Baštinca a Čađo je trčkarao za njima. Kasnije se prišlepao debeli parazit Krstan Simić pa kum Škrbić pa ostali. Glavni Dodikov finansijer na početku a bitan i sada Slavko Roguljić je na crnim listama jer je bio i Radovanom glavni finansijer. Da ne govorimo o Dodikovoj prvoj vladi koalicije SLOGA gdje su sem njega sve bili bivši SDS funkcioneri. Lista SDS-ovaca u SNSD-u i na funkcijama je predugačka. Najmanje je tih ratnopriofeterskih kadrova SDS-a sada baš u SDS-u. Oni se kreću za funkcijama i parama ko ovce s Vlašića za travom….. I da ne otvaramo ostale sličnosti… Radovan kćerki otvorio radio stanicu..Slobodan Milošević kćerki napravio radio stanicu..Milorad Dodik kćerki napravio radio stanicu.. Mali Marko Milošević sa 18 godina ušao u krupni biznis..Mali Igor Dodik sa 18 ušao u još krupniji biznis..Tu je Radovanom Saša podbacio jer je ostao samo mali lokalni preprodavac polovnih auta… Previše je sličnosti i koencidencija. Slobo završio u zatvoru (Hag)..Radovan završio u zatvoru (Hag)..Milorad još nije ništa završio…Radmilo Šipovac, član kriznog ratnog štaba Kotor Varoš i direktor radija – sada urednik FOKUS-a, Mirjana Kusmuk, šef kabineta Momčila Krajišnika sada urednik Glasa Srpske, pa jedan od omiljenih Radovanovih novinara Željko Kopanja, ratni izvještač i novinar Glasa Srpske, sada vlasnik Nezavisnih novina, pa Nikola Špirić, predsjednik izvršnog odbora Šešeljevih radikala od 93 do 96, pa onda u Demokratskoj stranci za Banjaluku i Krajinu pa u SDS-u pa kod PDP-a na listi i funkciji pa sad velika faca u SNSD-u i šef Savjeta ministara, pa Sretko Bursać, šef Špirićevog kabineta i njegov pratilac u svim tim transferima …………………………………………………….. I još stotine takvih su sada pri skutima SNSD-a a u SDS-u niko nije ostao… „

  19. И ко су овдје адвокати Милорада Додика?

    НАТО подофицири Сем Тригер и Џон Заметак (с фотком Веслија Кларка у аватару), Стипе Шувар и његов алтер его (мали из Плехана).

    У тексту нигдје није поменут Друг Предсједник, али га је Џон Заметак видио. B-)

  20. Како год размишљање нас већине било, а фала Богу, добро је и сви смо негдје на истој фреквенцији, опет и оно мало брљаве са стране режимског олоша, не оставља равнодушним никог ко у најмању руку о томе зна бар оно што је претурио преко главе, ако и није одлучивао око било чега.
    Зато не могу никако двије ријечи у исту реченицу Додик и ратни пут, то ми је дегутантно.

    Боље да се Додик бави својом опробаном фором, него ратним истинама у којима је он увијек она тамна страна људске свијести.
    Њему савршено пристаје, да на скупу под шатором подврисне…Ој са, еРеСа..то сам вам ја…мала дајдер ‘вамо туру за мене и моје кумове…а ти жута пребацидер који милиончић овамо за мене и моје партнере, а и овој музици убаци нешто, да ме у пјесму туре…дедер…бона..жива била, купићу ти ганц нове чизмице бијеле ко снијег…то је добро против блата…а и оног малог што сам ти са Лагумџијом запослио…ако се ‘оће женити, да ме за кума зовете…и невјесту ћемо запослити тамо код Злајавог…добар је он мени…само ови есдееслије ништа не контају…нешто га стално нападају…а он ти је душа од чој’ка, ко мачија гуза…шта знају они, зато сам ја главни баја овдје и под шатором и гдје год стигнем..кад дођем у Билећу…па кад се нагрувам пасуља, има да растјерам те неке вучуревиће и вукане…има да их нема…само да ми грах не подбаци…реко Емир добавиће он неки специјални…кад се прди ватромет сијева…гледо народ по Вишеграду…сунце ти окалајисано…и ту је побјего начелник те сиромашне општине…ко смије на грах ударити..ко смије на црту баји изаћи…а сиромашан је што сам га ја тако направио и њега и његову општину..све ћу их затворити…само андрићград ће имати свог калифу…чуј калифу, свог гувернера…тај ће да узима и даје како хоће..ко своје…како је вазда и научио…

    Е то је већ та добро опробана фора кроз кампању, која је до сада давала резултате, а да ли ће и даље, то се не зна?

  21. Kad svi osmišljavaju „priče“, pa hajde da i ja dodam jednu.

    Dolazi nezaposneni borac u zgradu vlade Srpske (doduše, prvo moramo zamisliti situaciju da takav uopšte uđe u tak kompleks zgrada), i dočekuje ga sekretarica koju je ova prekinuo u njenom najvažnijem poslu – turpijanju nokata.

    Sekretarica: „Šta s’ treb’o!?“.

    Borac: „Ja sam borac i došao sam da pitam zašto preko 15 godina nigdje ne mogu dobiti posao.“.

    Sekretarica: „A jesi li član stranke?“:

    Borac: „Nisam!“.

    Sekretarica: „Pa nisi borac. Ti si BUDALA!“ i zove obezbjeđenje da provjeri kako je moguće da „takve“ puštaju u zgradu.

  22. ДА ПОДСЈЕТИМ ШТА СУ ДРУГИ ГОВОРИЛИ О СРБИМА:

    Немачки цар Виљем, који је у своје време био персонификација тадашњег империјализма и противника Србије, рекао је о српском народу: „Штета што тај мали народ није мој савезник“.
    Нови бечки „Greie Presse“ најдушманскији лист против Србије и српског народа, писао је 1918. године о српском народу: „Остаће загонетка, како су остаци српске војске, који су се спасили испред Макензенове армије, могли доцније оспособити за борбу. То је доказ да српски војник спада у најжилавије ратнике које је видео светски пожар“.
    Келнске новине од 1918. године у чланку „Психологија повлачења“, пишу: „Мало војника се тукло онако како се тукао српски војник. Он је умирао тамо где му је било наређено да се држи“.
    Немачки лист „Godlische Rundshau“, од 1917. године, пише: „Војска малене краљевине Србије представљала је у почетку рата нешто најбоље што је икада једна мала, у културном погледу у многоме назадна држава, могла створити на војничком пољу. Одлично организована, обучена, са великим и скорашњим (1912) ратним искуством, јединствена и одушевљена за народну идеју велике Србије, храбра са пожртвовањем и поуздањем у победу – таква је убојна сила ушла у рат. Она се борила са беспримерним пожртвовањем и силном упорношћу, па чак и при пропадању китила је славом своје заставе. Српски војник био је достојан противник и српска се војска у повољним приликама могла често показати као надмоћна. Правичност, чак према иначе мрском непријатељу, захтева да се то јавно утврди“.
    Кемал Ататурк, иако је Турска у Првом светском рату била на противничкој страни Србије, када је 1919. године примио отправника нашег посланства у Турској, Трајана Живковића, рекао му је: „Срећан сам што примам представника најхрабријег народа на свету – Срба, који потамнише славу старе Спарте“.
    Велики син грчког народа, Венизелос, када је на улицама Атине спазио српског војника у униформи, пришао му је и рекао: „Овај је војник достигао славу наших дедова Спартанаца. Угледајмо се на њега, ако хоћемо да будемо достојни потомци наших предака“.
    Француски државник Луј Барту, 1916. године, на прослави Светог Саве на Сорбони, рекао је: „Крилатица француске револуције: слобода, братство и једнакост није била крилатица само за француски народ, већ за цео свет. Она је наелектрисала народе целога света. Пример за то нам пружа српски народ који је у борби за слободу бацио на жртву и имовину и животе. Француска неће закључити мир док не осигура егзистенцију и врати слободу српском народу, који је у средњем веку играо међу народима света културну улогу и имао свога великог културног мисионара Св. Саву још у XIII веку, кога на данашњи дан прослављамо“.
    Руски научник Мељуков, том приликом о Св. Сави је рекао између осталоги ово: „Мајка Русија неће ставити мач у корице док не врати слободу најмлађем детету, али зато и најмилијем детету словенске породице – Србији“.

    А ШТА МИ ГОВОРИМО О СЕБИ???

  23. Шта је ово господо истинољупци, гдје ми је коментар од синоћ, еееееее ко се нама представља као алтернатива, узимају себи за право да пљују друге, а кад се неко спусти на исти, ниво амебе, и напише сличан текстић, ко најгоре пичке обришу и пусте да тема пропадне. Како се то неко препознао у мом текстићу, а у његовом се, као нико није разазнавао. Нашло се оно, које се нимало не разликује од Шпирића или Хаџиедхемћумуровића по броју опција које је подржавало да глуми моралну вертикалу, а глуми је тако што укида истину, ко Вучић.
    Нашло се оно да мене прозива као адвоката М. Додика само зато што сам указао на сву приземност текста и само зато што се до имбецилности не дивим, ко бива промјенама чији су носиоци Хаџија или припадник свих већина, Иванић, или што се не дивим опцији удруживања малих акционара са СДС-ом, па да крену против СДС- овог Душанића, што нисам одушевљен оним пензионером у Савезу, што отворено каже да је у Савезу само зато што му црвени нису дали управне одборе…… или што се оправдано бојим да ће, уколико промјене наступе, сва Република личити на Требиње.
    Још једном, свака част аутору текста или администратору на истрајности да шире истину и тиме крену у борбу за бољу Српску.

  24. Vjestina izrazavanja:
    etlana Cenić:
    Ne znam ko smo to mi, jer on mene ne predstavlja. Bez obzira što je izabran na demokratskim izborima, ja ne želim da imam takvog predstavnika. Ako je Mladen Bosić veleizdajnik, ne znam šta je onda Milorad Dodik. Da li je on počinio ekonomsku veleizdaju.

    Svetlana Cenić: Problem je u tome što opozicija nema program. Stalno im postavljam pitanje – gde vam je program, šta ćete raditi? Ne može im osnovni cilj biti – smenićemo Dodika i pohapsićemo i razjurićemo kriminalce. A šta ćete onda kada ih pohapsite? Šta ćete ponuditi ljudima? Bojim se da u odsustvu odgovora na ta pitanja, opozicija poseže za igrom prebacivanja loptice sa Miloradom Dodikom, jer oni ako dođu na vlast, ne znaju šta će raditi u prvom, drugom, trećem, šestom mesecu mandata.

  25. Е мој саша, биће као у Србији, мало еуфорије око промјене власти (ако до исте и дође), па ред шупље приче, па „сабрана дјела“ о борби против криминала, па свакоднево глодање између много крокодила у веома малој и сиромашној бари, па општи банкрот којег ће избјегавати још енормнијим задуживањем, а то прикривати патриотским причама око избора власти на нивоу БиХ, па једно или два безначајна хапшења која ће у медијима бити представљена јаче од Евровизије, па реконструкције, па пребјези из странке у странку………., а ако се ико и усуди да на то укаже, доживјеће судбину мог синоћњег коментара, биће избрисан, или као у Орвеловој 84-ој, испарен.

  26. Интернет је веома позитивна, револуционарна ствар, која крчи путеве истини чак и у тоталитарним друштвима, у којим власти ставе под контролу готово све електронске и писане медије. Мажаџост, доступан је и примитивцима, манијацима, будалама, мишевима који се крију иза тастатуре, и попут жуте штампе, баве се некажњено животима других људи.

    Овдје поједини бранитељи лика и недјела Милорада Додика и његове свите немају храброст да се јавно представе и стану чврсто иза својих ријечи, мада је на њиховок страни власт и сила. Они провидно обрћу причу и скрећу је на бављење личношћу оног ко под властитим именом критикује власт. А тај неко нити је коме завукао руку у џеп, нити је намјестио тендер, нити је узео неки проценат од неког јавног посла, нити су му кумови лопови, нити задужује нечију дјецу да би одржао своју криминализовану организацију. И стаје насупрот бахатости и силе. И јавно је представљен. А онда му ти неки мишеви пишу о моралности.

    Јован Џон Омер Заметица постоји реално, али онај ко овдје злоупотребљава његово име ради кривично дјело. Осим тога јавно износи ставове да све Србе Крајишнике треба побити, што је кривично дјело говор мржње и јасно фашистички став. Зар такав неко може да прича о моралности, а у аватару му фотографија злочинца који је бомбардовао српску дјецу, на основу измишљених Рачка и Маркала?

    С друге стране његов једнојајчани нато брадер Сем Тригер, натофил који воли Додика који је лафо русофил. Школовали га совјетски комунисти, а он нато промотер. Политички идол му Којот фон Драсковитз, Шешељев кум, секретарица комунисте Шпиљка, миљеник Америке, па страни плаћеници Чеда у подераним патикама с првим запослењем као потпредсједник Владе, и Чанак који отцјепљује Војводину од Србије. Какав политички схизофреничар?! Подржава наводно и русофила Вукановића, али и еколога Лазаревића који партнера тражи у ДНСу и адаму Шукалу. Па пљувао по Вучићу, а онда му Вук отишао Вучићу у загрљај. Па је поносан што је спо стварао са СДСом стварао Српску, али мрзи СДС.

    И на крају мали од Плехана, који је од СДСа побјегао из Дервенте у Србију, па му остале трајнр трауме.

    Изађите из рупе, напишите шта није тачно у мојим тврдњама и дајте контрааргумент, или заувијек останите мишеви и интернет дивљаци!

  27. Интернет је веома позитивна, револуционарна ствар, која крчи путеве истини чак и у тоталитарним друштвима, у којим власти ставе под контролу готово све електронске и писане медије. Мажаџост, доступан је и примитивцима, манијацима, будалама, мишевима који се крију иза тастатуре, и попут жуте штампе, баве се некажњено животима других људи.

    Овдје поједини бранитељи лика и недјела Милорада Додика и његове свите немају храброст да се јавно представе и стану чврсто иза својих ријечи, мада је на њиховок страни власт и сила. Они провидно обрћу причу и скрећу је на бављење личношћу оног ко под властитим именом критикује власт. А тај неко нити је коме завукао руку у џеп, нити је намјестио тендер, нити је узео неки проценат од неког јавног посла, нити су му кумови лопови, нити задужује нечију дјецу да би одржао своју криминализовану организацију. И стаје насупрот бахатости и силе. И јавно је представљен. А онда му ти неки мишеви пишу о моралности.

    Јован Џон Омер Заметица постоји реално, али онај ко овдје злоупотребљава његово име ради кривично дјело. Осим тога јавно износи ставове да све Србе Крајишнике треба побити, што је кривично дјело говор мржње и јасно фашистички став. Зар такав неко може да прича о моралности, а у аватару му фотографија злочинца који је бомбардовао српску дјецу, на основу измишљених Рачка и Маркала?

    С друге стране његов једнојајчани нато брадер Сем Тригер, натофил који воли Додика који је лафо русофил. Школовали га совјетски комунисти, а он нато промотер. Политички идол му Којот фон Драсковитз, Шешељев кум, секретарица комунисте Шпиљка, миљеник Америке, па страни плаћеници Чеда у подераним патикама с првим запослењем као потпредсједник Владе, и Чанак који отцјепљује Војводину од Србије. Какав политички схизофреничар?! Подржава наводно и русофила Вукановића, али и еколога Лазаревића који партнера тражи у ДНСу и адаму Шукалу. Па пљувао по Вучићу, а онда му Вук отишао Вучићу у загрљај. Па је поносан што је спо стварао са СДСом стварао Српску, али мрзи СДС.

    И на крају мали од Плехана, који је од СДСа побјегао из Дервенте у Србију, па му остале трајнр трауме.

    Изађите из рупе, напишите шта није тачно у мојим тврдњама и дајте контрааргумент, или заувијек останите мишеви и интернет дивљаци!

  28. Интернет је веома позитивна, револуционарна ствар, која крчи путеве истини чак и у тоталитарним друштвима, у којим власти ставе под контролу готово све електронске и писане медије. Мажаџост, доступан је и примитивцима, манијацима, будалама, мишевима који се крију иза тастатуре, и попут жуте штампе, баве се некажњено животима других људи.

    Овдје поједини бранитељи лика и недјела Милорада Додика и његове свите немају храброст да се јавно представе и стану чврсто иза својих ријечи, мада је на њиховок страни власт и сила. Они провидно обрћу причу и скрећу је на бављење личношћу оног ко под властитим именом критикује власт. А тај неко нити је коме завукао руку у џеп, нити је намјестио тендер, нити је узео неки проценат од неког јавног посла, нити су му кумови лопови, нити задужује нечију дјецу да би одржао своју криминализовану организацију. И стаје насупрот бахатости и силе. И јавно је представљен. А онда му ти неки мишеви пишу о моралности.

    Јован Џон Омер Заметица постоји реално, али онај ко овдје злоупотребљава његово име ради кривично дјело. Осим тога јавно износи ставове да све Србе Крајишнике треба побити, што је кривично дјело говор мржње и јасно фашистички став. Зар такав неко може да прича о моралности, а у аватару му фотографија злочинца који је бомбардовао српску дјецу, на основу измишљених Рачка и Маркала?

    С друге стране његов једнојајчани нато брадер Сем Тригер, натофил који воли Додика који је лафо русофил. Школовали га совјетски комунисти, а он нато промотер. Политички идол му Којот фон Драсковитз, Шешељев кум, секретарица комунисте Шпиљка, миљеник Америке, па страни плаћеници Чеда у подераним патикама с првим запослењем као потпредсједник Владе, и Чанак који отцјепљује Војводину од Србије. Какав политички схизофреничар?! Подржава наводно и русофила Вукановића, али и еколога Лазаревића који партнера тражи у ДНСу и адаму Шукалу. Па пљувао по Вучићу, а онда му Вук отишао Вучићу у загрљај. Па је поносан што је спо стварао са СДСом стварао Српску, али мрзи СДС.

    И на крају мали од Плехана, који је од СДСа побјегао из Дервенте у Србију, па му остале трајнр трауме.

    Изађите из рупе, напишите шта није тачно у мојим тврдњама и дајте контрааргумент, или заувијек останите мишеви и интернет дивљаци!

  29. ШТО СЕ ТИЧЕ МОГ ПРИВАТНОГ ЖИВОТА, ЈАВНОСТ НА ФРОНТАЛУ ТРЕБАЈУ САМО ДА ИНТЕРЕСУЈУ ЧИЊЕНИЦЕ ДА НИСАМ НИКАД КРИВИЧНО ОДГОВАРАО НИТИ БИО У СВОЈСТВУ ОСУМЊИЧЕНОГ, ДА САМ МЕЂУ ДЕСЕТ ПОСТО БАЊАЛУЧАНА КОЈИ РЕДОВНО ПЛАЋАЈУ ПОРЕЗ НА ИМОВИНУ.

    ОСТАЛО ЈЕ МОЈА ПРИВАТНА СТВАР.

    ШТО СЕ ТИЧЕ МОГ ДРУШТВЕНОГ АНГАЖМАНА, обављам дужност потпредсједника МЗ Старчевица, на коју сам изабран као нестраначка личност. Још прије избора сам се одрекао накнаде и истом стипендирао најбоље ђаке из локалне основне школе. Себи ниједну КМ нисам узео, већ сам радио волонтерски.

    У ЗАЈЕДНИЦИ ЕТАЖНИХ ВЛАСНИКА радим преко 80% послова, све је јавно и транспарентно, сва плаћања иду искључиво преко рачуна. Никада нисам узео ниједну КМ ни за телефонске трошкове за ових пет година колико сам у УО ЗЕВ, а у другим зградама узимају најмање 100 КМ за тај посао.

    НИКАДА НИСАМ БИО АКТИВАН ЧЛАН НИЈЕДНЕ ПОЛИТИЧКЕ ПАРТИЈЕ, нити сам када гласао за неку партију на власти.

  30. Од кафанских прича,до националне стратегије,тешко да могу да се сложим и са једном ствари у твом схватању.
    Поштен си?Стани у ред,ниси једини.

    И опет те молим да ме изоставиш из својих бедних анализа,обећао си.А не држиш се својих речи.

    Заметница све објаснио,штета што си исти попут оних које оптужујеш да су овакви или онакви.

    Ма,једном речи…човек за ново доба (сарказам жешћи).

  31. На изборима сам углавном гласао за аутсајдере, углавном родољубиве опције, прво за Српску странку Крајине и Посавине, а кад су забрањени за СРСРС. Никад нисам гласао за СДС, мада ми је идеолошки најближи. За СНСД и ове њихове сателите никад није постојала ни теоретска могућност. Кад су се појавиле отворене листе, гласао сам за људе, за др Радуловића, васкуларног хирирга на листи радикала на неким локалним и за Александра Золака, мог колегу и пријатеља, на листи ПДПа. Глас сам дао и Брани Бореновићу, мом комшији, који потиче из једне честите породице, иако баш и нисмо у високом проценту политички истомишљеници. Дакле, гласао сам за људе које познајем. На општим изборима дао сам глас Огњену Тадићу и Младену Иванићу и уопште жестоко лобирао против власти, а за странке опозиције. Онда сам за локал 2012. покушао да окупим двадесетак људи на листу независних кандидата Сви за Бањалуку. Нажалост, за свакиг појединца морали смо платити по 500 КМ и искључиво властитим средствима водити кампању, тако да је седам наших људи узело око 1500 гласова у Бањој Луци. Како је Небојша Вукановић наш политички истомишљеник, а има сјајан резултат на локалу у Требињу,за ове изборе смо се ујединили у листу За правду и ред, коју ћу снажно подржати. Да нема те листе, вјероватно бих први пут у животу гласао за СДС, јер та странка сада у врху има некомпромитоване људе. Нису идеални, а да јесу можда бих био њихов члан. Савез за промјене има бројне недостатке. Осим СДСа, углавном су то партије које су биле уз Додика, Чавић и Иванић су га чак довели, а и СДС је био с њима на БХ нивоу. Дматрам да је Вукановић у праву што није ушао у такав савез. Ипак, мислим да су челници СДСа имали добре намјере да створе широк фронт контра Додика. Огњен Тадић ће несумњиво имати снажну подршку с моје стране и мислим да ће сви с Вукановићеве листе гласати за Тадића. С друге стране, за члана Предсједништва ћу убацити бијели листић с мојим коментаром о недостојности кандидата. Иванић је испуцао све кредите. Нека му гласове скупља Слободан Поповић!

    Уколико се некима не свиђа Вукановићева листа, јавно ћу их позвати да глас дају некој од опозиционих партија, првенствено људима које познајем добро.

    НАДАМ СЕ ДА САМ БИО ЈАСАН И ДА ВАМ ЈЕ ЈАСНО ДА НЕМАМ ТАЈНИ И ДАНИСАМ НИКАКАВ ПОЛИТИЧКИ „КОНВЕРТИТ“. ТО ШТО ДРУГИ ПОДВАЉУЈУ, ТО ИМ ЈЕ ЈЕДИНО ОСТАЛО, ЈЕР СУ И САМИ ИЗГУБИЛИ НАДУ ДА ОВА ВЛАСТ МОЖЕ ЈОШ ДУГО. ПСИ ЛАЈУ, А КАРАВАНИ ПРОЛАЗЕ!

  32. Ево да то спустимо на ниво да и ти разумеш
    Чеду си описао како си већ описао,а шта имаш против програма који он заговара а односе се на:
    – департизацију и професионализацију
    – децентрализацију
    – модерно образовање?

    Какав је твој став о Вучићу који је изборе дефинитивно добио на политици коју је преузео од баш тог и таквог Чедомира Јовановића?

  33. БИГЕРУ, хвала за коментаре! 😉

    За разлику од моје маленкости, ти и не постојиш. НЕ МИСЛИШ, ДАКЛЕ НЕ ПОСТОЈИШ!

    Кад ти је тешко, то прошетај и попиј брљу, а не контаминирај јавни простор. Шиц!

  34. Уууу,врло елоквентно.
    Дај аргументе и контрааргументе,пријатељу.

    Не можеш бити толико уврнут да ме спомињеш у својим коментарима а онда да покушаваш да ме отераш.Болесно.

    А ја постојим.Итекако.

  35. И пантљичара и дјечија глиста постоје. Тамо дубоко у нечијем цријеву. Итекако. Баш као и ти.

    Молим Централни комитет да нам врати Мазалицу и Баштинца на Фронтал! И да Друг Рајко од ових својих регрута из Завичаја направи прву лигу, као што је некад фризерке конвертовао у универзитетске професоре. Може он то. Итекако. B-)

    Но вратимо се теми! КАКО ЈЕДНА МАЈКА КОЈА ЈЕ У РАТУ ИЗГУБИЛА СИНА ОД ДВАДЕСЕТ ГОДИНА МОЖЕ ДА ЗАОКРУЖИ НА ИЗБОРИМА НЕКОГ КОМЕ ЈЕ ТАЈ РАТ БИО БИЗНИС, А СВОЈУ ДЈЕЦУ ЈЕ СКЛОНИО НА СИГУРНО, ИАКО НИСУ ЖИВЈЕЛИ У ЗОНИ БОРБЕНИХ ДЕЈСТАВА? Да видимо ко има одговор на то питање?!

  36. Ипак си нешто научио на факултету,браво.

    На исти начин како би требала да заокружи ратотворни есдеес који је на крви њеног детета шверцао територијом,муницијом,пљачкао сопствени народ,а такве младиће слао као топовско месо.И успут,тај сдеес који је створио Додика.

    Молим Фронтал да уведе неки цензус где ће моћи да коментаришу само нормалне особе,не нацисти и фашисти,самопрозване поштењачине и политички конвертити који гласају за људе који су у странкама,али не и странке.

  37. Бигеру, сметао ти СДС деведесетих, а имао си алтернативу у …? СДА са Алијом, или са лијевим крилом унитарне БиХ, Сејфудин или Дураковићеви префарбани комунисти? На чему ти темељиш тезу своје филозофске вертикале? Да рата не буде? Да. Али то није твоја кованица, питамо се шта се сад догађа, далеко од рата, али ипак иза рата? Ми видимо, а ви? Хоћеш наочаре?

  38. Ја само истичем улогу споменуте странке у настанку рата и та се странка уопште не разликује од Алијине,напротив.Једино је што су све то радили у име нас.Рат је њима свима требао,тако су се и понашали.

    Друга ствар је што су радили свом народу,својој деци,свом богатству…трећа ствар је што су нам оставили дебеовце и неписмене профитерчине које бедре и облаће и дан данас.

    Четврто,теалуковци би им морали замерити креирање Додика,како у шверцерском (наводно),тако и у политичком погледу.

    Данас ти исти кобајаги замере Додику ратни пут,заобишли би све оно негативно,а наводно су створили Српску.Баш.

  39. „ратотворни есдеес„

    „да запалите своју кућу, као што сте лакомислено то већ једанпут урадили 1992. године„

    јебо ли те каргановић „у чмар па у уста„, што каже онај банкар из америке.

  40. Да ти сероњо Бигеру, заступаш свој антиратни став као особа која је жељела остати ван тог зачараног круга деведесетих, ратних и поратних година (ко је почео рат, ба..) и тако то, па да твој антиратни став узмем за озбиљно. Али ти си сада после боја стао на становиште једног класичног разбојника и ратног профитера Додика и отуда критикујеш све друго, јер је то тај твој стереотип црно-бијело, чисто онако фашистички став, ако ниси самном онда си против мене?
    Када се не самозадовољите међусобно тим ратним оптужбама, онда кажете па ко је био у рату, онда неко као Огњен Тадић каже ја сам био у рату, јебо вас рат, шта сад хоћете? Онда твој чопор ментола, наступа опет антипротивно, лажете нисте ви из СДС-а били у рату, само је Додик бранио РС?

    Да ли ви можете да амортизујете те ваше мождане турбуленције, ратни, антиратни поглед, или ћете као по обичају о свему по мало, а никад ништа конкретно. Са вама смо дошли у ову прејадну ситуацију да причамо више о томе шта је било прије двадесет и кусур година, него да мислимо шта ћемо сјутра јести, куповати, радити, правити? То је све што је од вас остало народу, потпуни дефетизам и депресија! Онда се ухватите ратних прича?

  41. Ма пусти Вељо, тупана, њему се види затуцан поглед кроз коментар, а што не каже која је то њему улога расподељена приликом почињања рата? Или приликом почињања мира, исто му се вата, ни у једној ни у другој ситуацији никакве користи од њега, али превише штете!

  42. Немој се распитивати,само ми онда не коментариши објаве собзиром немаш појма.

    ————————————————-

    Полуп’о си лончиће,Харперу.
    Ја уопште не спомињем Додика,ви иамте комплексе од њега.Ни да је овакав,ни да је онакав.
    Ова будала са Старчевице је поставио конкретно питање,добио конкретан одговор.Ти онда ускачеш са неком глупом причом,спомињеш Додика,ово-оно.
    Имаш јасне тезе које сам навео,њих 4 овај пут и можеш да се фокусираш на то,а не на твоју перцепцију онога што ја мислим.Четири јасне ствари су наведене.

    Надање,ако ти мислиш да оно што је урађено за време рата нема никакве везе са стањем данас,ја то поштујем,али ти си идиот.Исто тако ако мислиш да ће одласком Додика да нестане мито,корупција или непотизам,ја то поштујем,али си сада сигурно идиот.

    Ја уопште нисам на страни Додика,али дефинитивно први пик су ми глупе есдееслије.Зато по тој мантри „ниси са мном,против мене си“ делујете сви одреда.

  43. Ти ниси за Додика? То је исто као да ја кажем да нисам против Додика!
    Немој гледати појам Додик само као личност, он је симбол свега овог од чега болује данас РС и којој изгледа нема лијека, једино ако ти мислиш да има са њим, онда си идиот. Да држиш позицију неког аналитичара, па да узмем за озбиљно те твоје тврдње, али ти си идиот, непревазиђеног кова. Колико ти имаш година? Да ли си старији нешто од ових којима набијаш комплекс дежурних криваца, Тадић, Говедарица и других. Гдје ти своје (не)учешће у рату покриваш исправном одлуком?

  44. Нисам на линији квазипромена какве се потурају овде,па сам онда сигурно „додиковац“.То је та „ниси са мном,против мене си“.

    Такви као ти сте направили Додика симболом,на почетку миленијума као спасиоца,а сада као персонификацију свог зла.
    Није ни једно ни друго.Нити га ја тако доживљавам.

    Нисам аналитичар,све што сам се распитивао је за мој гушт.Да се отворе очи.Упоште ја не тражим да ви зарезујете моје коментаре,сами се хватате…и то не би био проблем,да бар нешто и кажете смислено.

    Прво да утврдимо твоје године,први сам и питао.Давно некад.Сматрам да после извесног животног доба нема наде за напредак неке личности,будала остаје будала.
    Ја сам млађи од наведене двојице,против које немам ништа,нити сам их некад оптужио за било шта.Осим да је Говедарица лапрдало.

    Следећи коментар твој треба да садржи одговор на оне 4 постављене тезе и животну доб.Или га немој писати.

  45. Је ли теби у болесничком картону пише Mr. Biggy или пише Шиме Ципол?

    У РАТУ ПОСТОЈЕ ЖРТВЕ РАТА И ПСИ РАТА. ОГЊЕН ТАДИЋ ЈЕ БИО ЖРТВА РАТА И ЗАТО ЋЕ ДОБИТИ ГЛАСОВЕ МОЈЕ ПОРОДИЦЕ. ШТА ЈЕ БИО МИЛОРАД ДОДИК У РАТУ? ЖРТВА?

  46. Циљ малог са Плехана је да обесхрабри људе да изађу на изборе, како би остала криминализована власт. А зашто ме бисмо промијенили ненародну власт, макар бирајући мање зло, па ако не ваљају мијењати и те друге након само неколико мјесеци?

    Лако је паламудити за тастатуром. Зашто ти којима не ваља нико не критикују актуелну власт, зашто не оснују странку, нво, предложе некога ко је бољи од постојећих на политичкој сцени?

  47. Знам само ко ме неће лечити никада.

    Жртве рата су били сви,жртве шупљег национализма којем се Тадић приклонио.Па Додик се и не разликује посебно од било којег другог посланика тада.С тим што је он био један,а остали махом они које ти данас подржаваш.

    Стварно не знам ко теби оспорава право да гласаш за кога хоћеш.Нарочито је р гласаш за аусајдере и оне који по правилу губе изборе,човече за ново доба. 😉

  48. Ти паламудиш јер мислиш ако се неко не хвалиса по Фронталу шта је урадио,да није урадио ништа.

    Иначе мандат траје 4 године,а ми немамо 4 дана да изгубимо,Човече за модерно доба.

  49. НЕКО ЈЕ УЗЕО КРЕДИТ И ЗАЛОЖИО ВЛАСТИТУ КУЋУ ПОД ХИПОТЕКУ, НИЈЕ ВРАТИО КРЕДИТ И ОСТАО БЕЗ ВЛАСТИТЕ КУЋЕ. ОНДА СЕ ТАЈ ИСТИ КАНДИДУЈЕ НА ИЗБОРЕ ПОД СЛОГАНОМ СРПСКА – МОЈА КУЋА И ДОБИЈЕ ПОВЈЕРЕЊЕ НАРОДА ДА ЗАДУЖУЈЕ СРПСКУ. ДА ЛИ ЈЕ ТО МОРБИДНО?

    ДА ЛИ ЈЕ МОРБИДНО ДА ПОРОДИЦЕ ПОГИНУЛИХ И ОНИ КОЈИ СУ У РОВУ СТВАРАЛИ СРПСКУ ДАЈУ ПОВЈЕРЕЊЕ ДА ЈЕ ВОДИ НЕКОМЕ КОМЕ ЈЕ РАТ БИО БИЗНИС? И КОЈИ ЈЕ ДОШАО НА ВЛАСТ НА ТЕНКУ НЕПРИЈАТЕЉА. И КОЈИ ДАНАС ПОДМУКЛО УВОДИ БИХ У НАТО.

  50. Ја се нерочито и радујем евентуалној промени власти да би се могао мало подбости телалук када се ништа значајно не промени.

    И једва чекам да крену „промењивци“ да пишу свој програм.Договор око кандидата није ништа,какав ће то бити циркус.

  51. Mr Biggy, 21.07.2014. 13:33:08 [122564]

    „Ја се нерочито и радујем евентуалној промени власти да би се могао мало подбости телалук када се ништа значајно не промени.„

    да, управо ово је тај ментални чмарни склоп. само муцав.

  52. Од данашњег руководства СДСа нико није био ратни профитер. А Додик јесте. И он није био жртва рата, тако да је нетачна тврдња да смо сви били жртве рата, као ни тврдња да Огњен Тадић или било ко из садашњег руководства СДСа има везе с ратним профитерством. Гдин Лазо Марић из предсједништва СДСа је био тешко рањен, а његови саборци су заустављали Додикове шлепере, па је неко морао у војни притвор у Добој.
    По мим мишљењу, СДС се добро прочистио, али не до краја и још увијек одржава партизацију као друштвено уређење, али ти СДС лопови из рата су данас углавном у партијама на власти.

    Цитирао сам већ у једним коментару Милашина.

  53. Шта значи кованица Симе Пјетлића ТЕЛАЛУК?

    Ако се односи на оне коментаришу, онда у телалзк припадају и сам Симо, Биги и остали. То само говори о навици пијане кокоши да вријеђа све који не размишљају као он.

    Ако је мислио на уредништво Фронтала, онда вријеђа дијете најчеститијег српског генера и дјецу која су напуштала огњишта у вријеме кад је Додик своју склонио у Београд и бавио се бизнисом.

  54. Бигеру, теби за информацију од како сам чуо за тог Додика, то је негдје још прије двадесет и кусур година, увијек сам га са великом дозом резерве прихватао као неког способног политичара, а од кад је успоставио свој концепт неких нових жвалавих фаца на и онако већ поприлично загађеном српском небу РС-а, а то је од 1997. од тада га баш презирем и увијек сам против њега. Да ли се моје слутње остварују? Да. Нажалост. Донио нам је још више невоље и патње послије рата и послије тако тешког распада система СФРЈ, који је иако анахрон још увијек држао неке привредне системе у ходу и функционалне. Данас са Додиком немамо више ништа здраво на шта би се могли ослонити, све труло и све скакавци појели. Зато сав тај период година које су скакавци изјели, једноставно крстим са Додик-тајм! Ти си дио тог његовог времена, а не ја. Ја сам бар сачувао своје схватање функционисања или боље рећи нефункционисања система, али нажалост, то је премало да би поново изашли на зелену грану.

  55. drazen78bl, 21.07.2014. 13:43:15 [

    Pratim vaše komentare i mogu vam reći da poštujem to što iznosite. Poštujem kad neko iznosi jasan i argumentovan stav, pa i kad se ne slažem sa tim, ALI VEĆINU VAŠIH NAVODA POTPISUJEM!

    Prvo šta poštujem jeste činjenica da vi jasno kažete ŠTA NEĆETE, a to je ovaj pogubni režim na vlasti. Vidi se iz vaših navoda da kandidate SDS-a, PDP-a i ino ne doživljavate kao vaše političko opredjeljenje ili volju (htjenje, želju), nego samo kao mnogo manje ZLO od postojećeg. I sam dijelim takvo mišljenje!

    Drugo, ono šta mnogi ne mogu shvatiti, jete kvalitet kakav donose političke promjene. Naime, svaka politička opcija tokom dva mandata okupi oko sebe onaj najgori šljam ovog društva, dok se opozicija u tom periodu „očisti“ od takvih osoba i uticaja. Dakle, promjenom vlasti automatizmom presijecamo instrumente kriminalnog i društveno-štetnog djelovanja određenih elemenata društva kakvi se redovno već 20 godina „prislanjaju“ uz svaku vlast, koriste uspostavljene veze za bjesomučnu pljačku i društva i građana i bogate se (umjesto da sjede u zatvorima). Upravo zbog takvih bi trebalo što češće mijenjati vlast, jer dok ono „pohvataju veze“, već su stvorene nove okolnosti. Komparirajmo malo tu dešavanja u Srbiji i posebno Hrvatskoj (može i u Sloveniji). Te države su 10-ak godina mijenjale, mijenjale i napokon dobile koliko-toliko poštene političare na ključnim mjestima. Jeste da stanje nije idealno (kako i da bude nakon svega pretrpljenog), ali niko ne može da spori poštenje ljudi koji danas vode te države. A poštenje je ono šta nam trenutno najviše treba. imamo mi prirodnih resursa i drugih pogodnosti sasvim dovoljno za kakav-takav oporavak i privrede i društva, a jedno šta nam treba jeste nekoliko poštenih i časnih ljudi na ključnim pozicijama (ne moraju biti ni pretjerano pametni).

    Dakle, na kraju, nadam se da ćete se složiti sa mnom i u još jednoj dimenziji događaja o kakvima debatujemo. Sam milorad Dodik bi se nekako i otrpio, ali ovi „mali Dodici“ su prevršili svaku mjeru. Jbt, voljom jednog čovjeka na pozicije su dovedene seronje bez i zrna mozga i dana obrazovanja, a ponašaju se kao egipatski faraoni (polubogovi). Ničim zasluženo su zasjeli na „fotelje“ u državnim organima, institucijama i javnim ustanovama, a ponašaju se kao da su im to ćaće ostavile. I to što kradu bi se nekako podnijelo, ali što uništiše aman baš sve oko sebe, što obrazovan i pošten profesionalac u takvim organima najbolje je da se objesi o prvu krivu granu, ma što šljam još gori od sebe pozicioniraju kako „polubogove“, e to više stvarno nije moguće podnijeti.

    Kažu neki da im je ova situacija dobra, OK, hajde da se svi predstavimo (kao nas dvojica), pa da vidimo i ko si i šta su ti što „im je dobro“. Koliko su jadni upravo dokazuje to što nemaju hrabrosti da se predstave, samo mi nije jasno kako svojim „polubogovima“ objašnjavaju svoje političko djelovanje. Čuj, ti si za SNSD i „vođu“, a nemaš hrabrosti da javnosti saopštiš svoje ime i prezime. E jada i takvih „zastupnika“….

    Vama u svakom slučaju pozdrav i podrška!

  56. Хвала, Бориславе!

    Мислим да се у Српској украде најмање пола милијарде КМ годишње, а вјероватно и више. Замислите тај новац у Буџету или да за ту вриједност ослободимо привреду намета! Дакле, само зауставити даљу пљачку и пола посла је одрађено.

    Но, не мислим да су већи проблем они око Додика од њега самом. Мислим да је он врх леденох бријега и да је свјесно и намјерно устројио такву организацију. Зато углавном усмјеравам критику према њему. Народ каже да се змија туче у главу. Кад он оде, организација ће се распасти. Можда ће нам бити занимљиво и свједочење челних људи УИО?! Избором Додика грађани ризикују да нам Предсједника РС хапси СИПА. А он неће више имати моћ да прави дилове с Лагумџијом и купује себи имунитет и поставља Српчане у Тужилаштво и Суд БиХ.

  57. Што се тиче нових власти, не очекујем ништа спектакуларно, већ само нешто слично као у Србији. С тим да се гдину Вучићу не може рећи да има везе с криминалом. Доста ствари везано за хапшења није доведено до краја, али је једна битна вриједност да сада ни Вучићеви сарадници неће бити храбри да тек тако пљачкаку јавна средства. Овдје је сада управо обрнуто.

    Уколико неко нема моралну инстанцу унутар личности, друштво га мора ограничити споља репресивним мјерама, тј. индуковати му страх. Кад двојица одробијају по петнаест година, кад им се одузме имовина, тешко би се ко усудио послије да ризикујемо. Да се не лажемо, да нема каквог-таквог закона овдје би људи убијали своје комшије да им отму куће и станове. И жене. Нешто слично смо видјели у рату, који су многи видјели као своку шансу. Видио га је као шансу и сам Додик.

  58. drazen78bl, 21.07.2014. 13:57:49

    “Шта значи кованица Симе Пјетлића ТЕЛАЛУК?“

    Значи да је СДС ангажовао телале да пишу на Фронталу. Тебе, Карабају, Харпера, Фронта и још неколико лезиљебовића. Неки су добили и отказ као што су Приједор и Рачић. Ускоро ћеш и ти.

    “Ако је мислио на уредништво Фронтала, онда вријеђа дијете најчеститијег српског генера(ла)“

    Ајде пиздо једна, какаве везе има газда Дане са овим.
    То је човјек којег изузетно поштујем и до сада на Фронталу нисам рекао ни једну ружну против њега. У многим стварима смо истомишљеници, само што си ти глип да то схватиш.

  59. Симо Пјетлићу, не упадај у параноју! Само додатно укопаваш Перу Симића и Рајка Васића. Овдје пола читалаца мисли да си Перо, а Васковић је написао да си Рајко, а Друг Рајко није тужио Васколиког за клевету, што имплицира да јеси Рајко. 😀

    Немој људе цијенити по себи! Ако теби неко плаћа коментаре, буди свјестан да неко то можда ради из убјеђења.

    Наравно да цијениш газда Дану. Он је стари симпатизер СДСа, а не воли твоје фаворите Додика и Чавића.

    Хвала ти пуно што си ме инспирисао и овим коментарима допринио да текст буде у врху читаности и да га прочита већи број људи.

  60. Пирамида се у овом случају руши баш од врха, јер се не ради само о организованој мафији која присиљава постављеног да краде за њих, већ су у врху алави и проклети и никад им није доста. Одласком Додика читава се организација руши.

  61. drazen78bl, 21.07.2014. 20:09:50

    Profesor Rajko Tomaš je prije par godina objavio istraživanje prema kom se u BiH godišnje ukrade oko ŠEST MILIJARDI MARAKA kroz korupcione oblike djelovanja. Obzirom da ponešto znam o metodama istraživanja i funkcionisanju ove države, tome dodajem kako je prof dr Rajko mogao samo uobziriti jedan dio elemenata koruptivnih ponašanja, a uvijek postoji ona „tamna brojka“ kakvu je nemoguće egzaktno obraditi. Hoću da ukažem kako se u ovoj zemlji godišnje ukrade i mnogo više od šest milijardi.

    Osim toga, pojave poput rada na crno ili neplaćanja zakonskih obaveza se ne podvode pod koruptivna ponašanja, tako da je šteta koju ova država trpi i nekoliko puta veća od podatka koji je profesor iznio, a i šest milijardi je „cifra“ od kakve se zavrti u glavi (tri godišnja budžeta Srpske). No, sjećam se i reakcije građana na objavljivanje tog istraživanja – naše građane je više zanimalo šta (tad!) radi onaj neki Ekrem iz rijaliti šoua. Jadno!

  62. drazen78bl, 21.07.2014. 20:24:36

    Što se tiče Vučića, e tu se ne bih složio sa vama. Tu moramo uobziriti nekoliko činjenica:

    – prvo, za njegovog „vakta“ u Srbiji je pohapšeno više funkcionera nego u istoriji Srbije ikada. I čak ne gleda kojoj stranci isti pripadaju, a to najvjerojatnije iz jednostavnog razloga što zna da su mahom u pitanju „preletači“ kakvi su u SNS ušli kako bi nastavili „po starom“. I te stalne „rokade“ ministara ili direktora ukazuju kako ni u vlastitoj stranci, a kamo li u društvu, ne dozvoljava da se razvija PERTOKRATIJA (po društvo najgora moguća pojava),

    – upravo kroz predmet Šarić i slične predmete razjašnjava stvarnu pozadinu organizovanog kriminala u Srbiji. Vidi se da ne dozvoljava percepciju prema kojoj postoje „neki opasni momci“ (vidite samo Šarića, polupismenog kretena), nego otvara prostor da se utvrdi postojanje DRŽAVNOG ORGANIZOVANOG KRIMINALA. Najviši nosioci vlasti u Srbiji su u biti stvarali i instrumentalizovali kriminalne organizacije za različite oblike kriminalnog djelovanja, a samo su izmišljali pojedine marionete preko kakvih su prikrivali svoju ulogu u organizovanom kriminalu.

    Kod nas će predmet Čaušević i drugi tek otvoriti pravu „sliku“ o tome ko je stvarni kreator i stubni nosilac organizovanog kriminala u BiH, a to su 3-4 svemoćna lidera političke moći. Eto tužilaštvo ovu kriminalnu grupu tereti da je državu oštetila za DVIJE MILIJARDE maraka, a njihovo kriminalno djelovanje uglavnom je obrađeno kroz mahinacije sa uvozom tekstilnih proizvoda. Sad, gdje su ostale robe kakve ova država uvozi (koliko stotina milijardi tu možemo očekivati). Vidite, kod obračunavanja štete kakvu ovakve kriminalne organizacije (stvorene unutar državnih institucija, dakle, DRŽAVNI ORGANIZOVANI KRIMINAL) uobziruje se samo neizmirivanje obaveza po osnovu poreza i doprinosa, a niko ne računa štetu koja je stvorena uništavanjem cjelokupne privrede ove zemlje, a samo kako bi „uvoznički lobiji“ uopšte bili u prilici ukrasti dvije milijarde. Koliko desetina tekstilnih preduzeća i povezanih privrednih subjekata je uništeno u zadnjih 7-8 godina, a samo kako bi ova „ekipa“ bila u poziciji ukrasti ove dvije milijarde? ma to je jednostavno monstruozno!

  63. Харпер

    Иако ниси одговорио оно што си требао,овај коментар је напредак ка некој нормалној конверзацији.Не могу да се сложим са неким наводима,али став свакако поштујем.Уосталом,сви имамо исто оруđе у октобру.Месија је више доста,треба направити функционалан систем.
    ___________________________

    Бориславе,

    – прво,за његовог деловања ухапшено је неколико функционера,махом као ретрибуција ДСу.Мада,драго ми је што су похапшени.
    – друго,Шарића је ухапсила влада ДСа,тачније Дачић.

  64. Mr Biggy, 22.07.2014. 10:27:25

    Prvo, provjerite koliko je u Srbiji pohapšeno kadrova nakon preuzimanja vlasti, znači kadrova ove vlasti, i onda to komparirajte sa pohašđenima iz ranije režima.

    Drugo, Šarić je uhapšen nakon izbora, znači nakon Vučićevog triumfa. Tu je zanimljivo da je Šarić više mjeseci držan u Crnoj Gori i pod nadzorom BIA. Mogao ga je Vučić spsovesti i pred izbore i na tome poentirati, ali mu to nije bilo potrebno. Što se Dačića tiče, prethodno Šarićevo hapšenje je propalo jer je iz MUP Srbije neko dojavio mu šta se sprema. Nakon toga i Dačić i „njegov“ MUP su potpuno isključeni iz daljih operacija oko Šarića. BIA je u potpunosti izvela tu akciju, a moć je nabolje demonstrirala time što su ga mjesecima držali u drugoj državi (CG), a i sam čin hapšenja je samo jedan maleni „detalj“ jedne mnogo šire međunarodne saradnje kakvu BIA ostvaruje širom svijeta. Inače je u pitanju policijska agencija kakva u svijetu izuzetno dobro kotira. Što se tiče MUP-a Srbije i Dačića, e tu vidite kako se polako stvari dovode u red. Vučić je tu okupio tim operativaca i tako kontroliše (pored BIA) rad na najtežim i najsloženijim predmetima (tipa ubistva Ćuruvije). Veljovića, kako vidite i dalje drži na mjestu direktora policije, ali i to je „privremeno“, a kako su prošli načelnici uprava to ste mogli nedavno doznati. Ne čini Vučić nikakve „velike poteze“, nego lagano slama poluge policijsko-kriminalnih veza i sprege. Zašto to čini ovako gotovo neprimjetno (bar za javnost i laike)? Pa valjda je nešto naučio iz atentata na Zorana Đinđića. Znate, akcija „Sablja“ bila je u potpunosti pripremljena i prije atentata na Zorana i trebalo je svakako da bude aktivirana (normalno ne takvom žestinom i pod onakvim okolnostima). Zoran je ubijen par dana prije planiranog aktiviranja akcije, a bilo je poznato da je upravo on „politička pesnica“ kakva je inicirala i pokrenula tu aktivnost (doduše nakon dvije reakcije DEA i Stejt departmenta). Moguće je da poučen njegovim „iskustvom“, Vučić neće da „talasa“, no, potezi kakve povlači ukazuju na jasnu namjeru da se prakine sa manipulacijama oko toga ko su prave vođe organizovanog kriminala u Srbiji (da li kriminalci ili političarsko-policijska vrhuška). Što se tiče DS-ovog (onog postđinđićevskog) doticaja sa Šarićem, e tu jedino je nesporno da je DS-ov vrh izmislio kako je jeran polupismeni retard „preko noći“ izgradio kriminalnu imperiju, tako da bi imali kome prilijepiti sav svoj kriminal.

    Znači, DS je bio u opoziciji već preko dvije godine kad je Šarić uhapšen , isti taj DS je izmislio Šarića kako bi imao kome pripisati sopstveni kriminal, a Dačić je za njegovo hapšenje doznao baš kao i vi (preko medija). To vam je suma sumare tako, a vi to malo bolje provjerite.

  65. Да се не лажемо,нисам наравно прочитао читав текст који си написао.
    Таква истрага и акција не траје пар месеци,ДС је обавио готово све,а почели су и са одузимањем имовине већ давно.

    А и сви су знали да је ухапшен,тако да је профитирао у сваком случају и то туђом заслугом.

  66. Бориславе, вратили сте здраве расправе на овај портал.

    Према Вучићу имам амбивалентан став. Ако сте пратили медије, видјели сте да Мишковић као угледни привредник сједи с њим за истим столом. Ствар није доведена до краја. Цане Суботић је прије неколико дана ослобођен. Изненадна болест и брза смрт спријечила је Микија Ракића да сједне у министарску фотељу. А гдје је био Ракић прије доласка на власт напредњака? Министар је Дачић. Афера коферче нула бодова! Млађан Динкић никад није одговарао за злочине према народу. Није ни Божа Ђелић. Мики Ракић је могао да уцјењује било кога од врхушке. Могли су и Микијеви шефови у Бриселу и Вашингтону. Исти они који су заштитили Јовицу Станишића. Па су натјерали Вучића да клечи, па да ради све супротно од онога за шта се залагао. Као да играју видео игрицу и добро се забављају. Дачић теже подноси тај притисак, па бол потапа у виски. А и Путин заврће руку. И онда се пред камерама сви смјешкају, а Вучић је научен да полако говори, застане између двије ријечи, кажипрстом поправи наочале попије гутљај воде. И онда Кораћ доведе најмоћнијег на Балкану Вучића Додику на ноге. А Кораћ заступа неку фирму с Кипра, којој је Додик за неку сићу намјести експлоатацију шумског богатства Српске. И Борис Тадић с Кипра слеће у Маховљане и правац Калдера. А у Клашницама у кафани кума Буде истовремено Радојичић с Грегоријаном, наводно мрским непријатељем. Колика је вјероватноћа да је Тадић тада донио кеш с Кипра и да је Грегоријан добио свој дио колача? И тако бисмо могли књигу написати.

    С друге стране, Вучић ствара државу, јача институције, хапшењима страши све државне лопове да се не усуде. Но он нема рјешења у привреди. Рјешење није да шеик купи наше орнице и покрене привреду. Ми то морамо сами. И може се, ако се спријечи систематска пљачка па олакша живот привредницима. Рјешење није имао ни амерички ђак Крстић. Његово рјешење је у директној служби ММФа и неолибералног капитализма. Режите пензије, како бисте нама могли сервисирати дугове! Будите биједни, како бисте морали од нас узимати кредите, а ми имали средство да вас уцјењујемо.

    Замислите Ви да је Чеди Јовановићу први посао био мјесто потпредсједника Владе, Вучићу на челу Министарства информисања, а да је Жељка Цвијановић научила економију тако што је преводила разговоре привредника. Имамо ли ми неког привредника, који је запошљавао хиљаде људи, обезбиједио им плате сваког првог, осигурао пласман на друга тржишта, а без диретне помоћи Владе? Добро би нам дошао и овај Јапанац. Симбиоза таква два човјека би донијела значајн преокрет.

    Не заборавите и да је Вучић амортизовао реакцију на де факто губитак Косова и Метохије. Једно причају народу, а друго раде, што је превара.

  67. Бориславе, јесте ли сигурни да је Вељовић ту привремено? Понављам да јњ Мики Ракић требао бити министар полиције, али га спријечила виша сила. Како објашњавате чињеницу да се власти мијењају, али Вељовић остаје? Да ли страхом Вучића да не доживи Ђинђићеву судбину?

    У Бањој Луци су похапшени инспектори, јер су организовали продају опојних средстава. А посао им је да спријече. Падом Земунског клана у трезору је пронађено преко 600 кг хероина. Тајне службе од продајестварају црне фондове из којих се финансирају. Ко ствара те службе? Држава. А чији су подизвођач? Па ЦИАин. Зашто је Душан Спасојевић имао надимак Шиптар? Зато што је од Шиптара набављао хероин. Одакле је долазио хероин? Из Афганистана. Шта раде амерички војници на Косову и у Афганистану? Осим што су то стратешки битне позиције на граници Русије и што се распарчава Србија као руску савезник, битна је контрола производње и промета хероина на европско тржиште, а ту се врте билиони долара.

    Тешко је утврдити колико се опљачка од народа у БиХ, али немогуће стотине милијарди, с обзиром да је зкупан БДП БиХ око 26 милијарди КМ. Али се заврће на свим странама и систематски је уништавана домаћа производња да би се узимао проценат на увозу. Јасно је да проча води до криминалаца у врху државе. Чекамо имена.

  68. drazen78bl, 22.07.2014. 12:24:23

    Dražene,

    politika se uvijek materijalizuje u sferi MOGUĆEG, a nikako onog proklamovanog, neizrečenog ili tajno dogovorenog. U tom smislu, a da bi uopšte došli na vlast, naprednjaci su prvo morali dati garancije Londonskom klubu povjerilaca, a tu je najveći „garant“ svakako bio Dinkić. Međutim, jedno je doći na vlast, a sasvim drugo graditi državu i društvo kroz instrumente kakvi su vam na raspolaganju i usljed okolnosti kakve vam pogoduju ili nepogoduju. Kako to reče Vučić – jedno je što je protiv Miškovića pokrenut krivični postupak (još uvijek nedovršen, pa vrijedi institut presumpcije nevinosti), a drugo je što je obaveza potpredsjednika (ranije) ili predsjednika vlade da komunicira sa najvećim srbijanskim privrednikom. Pa ni Putin, mnogo moćniji od Vučića, nije lako i do kraja presjekao sve veze države sa tajkunima, ili krupnim kriminalcima kako ih je primjerenije nazvati. Dakle, nemam ja iluzija da će Vućić promijeniti ovaj narod i prostor u nekakvoj neprepoznatljivoj mjeri, ali da čini pozitivne korake u izuzetno složenim vremenima i okolnostima, e to mu priznaje cio svijet, pa i moja malenkost.

    Što se tiče ovih mladih banjolučkih inspektora i globalnih tokova droge (oružja, kurvi, emigranata, roba i ino), a šta da vam kažem? Prije nekoliko godina Evropska unija je objavila podatak kako 23 000 Albanaca trenutno robija po evropskim zatvorima, a po osnovu proizvodnje i prometa drogama (tu se ne računaju npr. likvidacije povodom droge i slično, nego samo kazne izrečene zbog prometovanja). No, albanska mafija predstavlja tek „fizikalce“ italijanskoj mafiji, a zna se ko je kapo svih međunarodnih kriminalnih tokova. Međutim, problem je u tome koliko javnost uopšte zna o tome šta se dešava u „svijetu kriminala“. Eto javnost je „šokirana“ informacijom da inspektori prodaju drogu. Reći ću vam nešto: tim problemom smo se bavili još davne 2007. godine, a tada niti jedan od ugapšenih nije ni radio u policiji. Ti momci su tako naučeni da rade i sva „mudrost“ se svodi na to, a ko ih je tome učio, ko je ubirao glavni tal od toga šta su oni radili i štošta drugoga…???? Hmmm, za 10-ak godina (kad se „stvari poslože“) sve to ćete moći pročitati u mojim memoarima. Doduše, kako me počesto naljute – možda se neke stvari doznaju i ranije. Jbg. teško je vagati između opštedruštvenog interesa i bezbjednosti svoje djece, a ko se sa tim nije susretao – ne bih mu to ni poželio.

    No, bilo kako bilo, vama i dalje stoji podrška za ono šta radite i želim vam svako dobro!

  69. DA MI OVDJE RAŠČISTIMO NEKE OSNOVNE STVARI

    Iako sam o ovome pisao mnogo puta, vidim ja da moram ponoviti. Neke najosnovnije stvari.

    Moja misija (i vizija, kako je to danas popularno kazati) jeste obaranje režima Milorada Dodika. I ovdje i u životu. Svugdje i bilo gdje. Ne zato što ga mrzim. Nego što ga (Milorada) smatram oligarhom, autokratom i antidemokratom najgore vrste koji je do savršenstva razvio PARTOKRATSKI SISTEM.

    Sistem je takav da se članovi SNSD-a u njemu enormno bogate, a nečlanovi nemaju šanse ni da prežive.

    Što sistem duže opstaje to će sve manji broj ljudi imati sve više para, a sve veći broj ljudi će se strmeknuti u ambis. Načiniće jedini mogući naredni korak onih „na ivici egzistencije“ – PROPAŠĆE!

    JOŠ 4 GODINE OVAKVE VLASTI MI, OBIČNI LJUDI, JEDNOSTAVNO – NE MOŽEMO PREŽIVJETI! DA LI STE SVJESNI TOGA?

    Nije ovo više stvar samo jedne politike koja je, uzgred budirečeno – goli klinac (da se ne izražavam, ima ovdje i dama) ovo je stvar – GOLOG ŽIVOTA!

    Da, samo da napomenen još nešto, a to je trebalo navesti prvo. Međutim, bilo je logičnije ovako kao što sad stoji: Taj sistem mene je koštao posla, dijela zdravlja, živaca, dobrog dijela životnih ambicija… pa čak je prijetilo da ode dalje i od svega toga. Najdalje. Tek tada sam krenuo u borbu protiv režima. Onda kad sam bio lično ugrožen.

    Ne da ne krijem to nego čak – ističem. Da još jednom ponovim ovima koji čitaju samo ono što im se sviđa: U borbu protiv režima krenuo sam tek onda kad sam lično bio ugrožen; ne prije.

    Trenutno je u RS egzistencijalno ugroženo preko 80% stanovništva. Je li njima došlo iz dupeta u glavu kao što je meni?

    NE VJERUJTE LJUDIMA KOJI LAŽU

    Meni ljudu vjeruju iz najjednostavnijeg mogućeg razloga: PIŠEM ISTINU.

    Evo u samo par rečenica ogolio sam se pred čitaocem do sramote (iako znam da me takvog biju pogledi vlastodržaca, šibaju vjetrovi života, mlate kiše neprijatelja… iako znam da je mnogo ljepše biti obučen, pa pokriven jorganom po glavi, pa još ugasiti svjetlo u sobi). Tako mogu da se ponašam jer pišem tačno ono što mislim; iz srca i iz duše!

    Pišem iz naroda.

    Ovi miševi iz soba sa ugašenim svjetlom, obučeni u bunde, pa jorganom pokriveni po glavi, bi da kažu kako ja – lažem. Kevnu tu neistinu lica pokrivenog fantomkama pa ugase svjetlo, pa sve po redu navuku: Potkošulju, košulju, džemper, bundu, deku i jorgan preko glave, ugase svjetlo…

    Bilo šta da ovi nikakvi nikovi (i njihovi bijedni likovi) napišu o Zoranu Jankoviću – Karabaji tako bezmudo ušuškani u sigurnost iz koje pišu ne može imati istu specifičnu težinu. Znaju to oni, znate i Vi, znam i ja.

    Jer meni znate ime, prezime, adresu, godine, porodično stanje, gdje radim, šta radim, ko mi o glavi radi, kome ja o glavi radim (ja njima figurativno – oni meni i bukvalno)… a šta znate o njima?

    Ne, ne, ne, ne spočitavam ja njima pravo da budu anonimni, to je njihov izbor. Kao što je i moj da se razgolitim. Samo moraju znati da riječ anonimnog (ništice-dakle) nikako ne može imati istu važnost kao riječ čovjeka koji, i glavom i sijedom bradom, javno stoji iza nje.

    O tome se radi. To je ono što sam (konačno) želio da kažem.
    I samo još ovo; uočite još dvije razlike između njih i mene:

    1. Dok govorim: „Jeste, ja sam protiv Dodika. Zato sam ovdje, zato piše. Zato živim i dišem, uostalom.“ Oni vam „otkrivaju ameriku“ objašnjavajući vam kako ja jesam protiv Dodika!?

    2. Ja kažem „oni su SNSD-ove pi…ce koje su ovdje prisutne samo zato da bi branile režim, a to čine iz interesa, jer su negdje ušuškani po staklenkama, zavodima za ništa, upravama za svašta, direkcijama za ko zna šta, agencijama za budibogsnama šta…“ Oni kažu da to nije istina. LAŽU VAM. Mogu da nabrojim jedan po jedan nick koji je ovdje organizovano sa ciljem (permanentne) političke kampanje SNSD-a i (pokušaja) diskrditovanja svih ljudi koji se ne boje izraziti neslaganje sa režimom. Mene ne mogu lagati jer su mi odnosi s javnošću struka.

    FOLLOW ME, PUSSIES!

    Ako ja griješim a oni su u pravu, onda neka to i dokažu. Jednostavno! Tako što će načiniti makar jedan muški korak.

    Redovni čitaoci znaju da su me „prozivali“ kako mi je plata 2-3-4 hiljade KM, dok sam ja tvrdio da mi je trocifrena. Zašto to više ne pominju? Zato što sam odavno njihovu laž raskrinkao.

    Ućutkao sam ih – ISTINOM.

    Kako? Na najjednostavniji (ali i najpošteniji) mogući način: Objavio sam platnu listu.

    Evo moje platne liste. To je moj prosječni LD koji primam za posao koji radim. Plus-minus 20-30 KM, zavisno uglavnom od računa za mobilni telefon, jer mi se on odbija direktno od plate (rubrika „prekoračenja“). Iako je službeni (Zar ne treba tako svima!? Hajde, neka se ovi SNSD-ovi botovi povedu makar za tim primjerom, pa neka plaćaju račune za svoje mobilne telefone!).

    Evo linka do moje platne liste:

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1429077857369577&set=a.1422221958055167.1073741827.1421732928104070&type=1&theater

  70. BORISLAV R., 22.07.2
    Hmmm, za 10-ak godina (kad se „stvari poslože“) sve to ćete moći pročitati u mojim memoarima. Doduše, kako me počesto naljute – možda se neke stvari doznaju i ranije. Jbg. teško je vagati između opštedruštvenog interesa i bezbjednosti svoje djece, a ko se sa tim nije susretao – ne bih mu to ni poželio.

    Не мислим овим да вршим некакав притисак да напишете то што ев.знате!
    Само желим да констатујем.
    У некој озбиљној и одговорној држави и друштву, па да се човјек и замисли и прида важност да се ето још „неке ствари дознају“,како кажете.

    Па зар има у овом кокошињцу још нешто, или боље рећи још неко ко је толико важан да је упетљан у то нешто, па да нас може изненадити?
    Можда сам у мањини али за мене такво што не постоји!
    😛
    Наравно смајлија није упућена вама и вашем коментару.

  71. Ни у мом текстићу нигдје није поменут аутор ове глупошћине, па га је неко препознао и видио, и у маниру истинског борца за једнакост, правду и морал, још и избрисао
    Е, кад му ни то није било довољно, почео је да лаже, елем, каже да сам ја позивао на то да крајишнике треба побити, чиста лаж, ево показало се да имаш приступ управљању Фронталом, нађи гдје сам тако нешто рекао, нема. Да имам негативан став према истим, имам и поносан сам на то.
    У стилу Шиповачког Змаја, односно, у низу реферата послије срамног чина брисања сам аутор је набројао да је подржавао више странака него што ја знам да постоји, како сам рече аутсајдера. Нешто не знам како се подршком аутсајдерима може мијењати систем.
    Каже аутор овог памфлета како сам ја одвјетник М. Додика, хајде друже референте нађи игдје редак којим сам ја похвалио ел президентеа, нема, осим можда саркастичних. За ово вакта колико балавимо по порталу, једино што сам похвалио је ревизија закона о пензијама и навео примјер због чега.
    Каже аутор да ја чиним кривично дјело, можда, али ја сам увијек имао симпатије према господину Заметици, ако и због чег* другог, оно због дресинг кода, на Палама. Друга ствар, сматрам да је г. Заметица одиграо позитивну улогу у стварању Републике и помислио сам да је прикладно име имати у оптицају.Ако је мимо закона, промијенићемо.
    Каже аутор да имам злочинца у аватару, ко га је осудио, то је генерал који је са генералом Младићем замијенио шапке, као официр са официром, а то што је Кларк био умијешан у друге догађаје…….Ако ћемо поштено, и амерички амбасадор је у истом тиму у којем је и Кларк, па вам његова подршка нимало не смета, напротив. Напад на Кларка долази од човјека који је из региона у којем су до половине деведесетих куће биле украшене сликама друга Тита, човјека одговорног бар за хиљаду пута више српских живота, од Амера.
    И за крај, поред свег овог препуцавања, које ми се ни не свиђа, морам рећи да Дражен није глуп, напротив, и свјестан сам да већина његових фрустрација долази од тога што зна, и што је свјестан да све што сам написао, осим избрисаног коментара, је чиста истина, али као неко ко се бори за то да сјаши Курта, а узјаши Мурта, није у позицији да то и потврди.

  72. slavija, 22.07.2014. 18:51:17

    Vjerujte da znam mnogo više nego što to danas želim priznati i samom sebi, a kamo li drugima, al’ čovjek je ljubopitljivo biće i tek kad dobro „opali glavom o zid“ shati kako je radoznalost opasna stvar. Međutim, gotovo svakodnevno doznam neki podatak ili izvedem kakav novi zaključak na bazi poznatih podataka i bukvalno se ZAPREPASTIM monstruoznošću, nehumanošću i nečovječnošću kakve dominiraju ovim prostorom. Međutim, ono šta me fascinira jeste to što izgleda da ne postoji granica preko koje ljudi nisu spremni da trpe nečovječnost i bezobzirnost pojedinaca iz kategorije posljednjeg ljudskog šljama. Fascinira me to što u ovim našim malim sredinama (od Banjaluke naniže) svako zna svakoga i svi znaju štošta o svima. I onda posmatram kako do beskraja pogaženi i poniženi građanin trči preko ceste da pozdravi neku tajkunsko-političarsku „facu“. Zna on odlično da mu je taj isti uništio firmu u kojoj je radio, da se obogatio švercom dok je ovaj ratovao, ma da mu je kćer rođenu natezao kao zadnju kurvu, i sve to je spreman da „zaboravi“, da mu poniznim smješkom lažno pokaže kako ga „poštuje“, ma da se ponizi pred njim kao rob pred gospodarom. Taj izostanak samopoštovanja kod ovdašnjih ljudi me fascinira. No, to me i dovodi do pitanja – za koga i zbog čega se dalje boriti? Vjerujte mi da sam izvojevao mnoge bitke, a šta je najgore – redom zbog tuđih nesreća i zala sam ulazio u bitke za kakve sam u startu znao da su izgubljene. Ući u unaprijed izgubljenu bitku djeluje iracionalno, ali „okretanje glave“ od nekih stvari dovodi nas do pitanja – da li time i sami postajemo robovi poput onih kakve sam pomenuo. Dakle, čovjek ako iole poštuje sebe jednostavno mora odreagovati na neka dešavanja ili pojave, pa ma kakva cijena toga bila. Ponekad je teško unaprijed procijeniti kakve opasnosti mogu donijeti pojedine reakcije, pa mi se događalo da sam i vlastitu porodicu dovodio u opasnost, no, vremenom se tu razvije određena „tehnika i dinamika“.

    Dakle, na kraju, kao i mnogi drugi i ja imam mnogo toga za reći, a potpuno nepoznato javnosti, no, i tajming tu igra važnu ulogu. Pri tom ne mislim samo na opasnost, nego i na činjenicu da ovo društvo još uvijek nije spremno suočiti se sa istinom. Da jeste, pa zar bi reagovalo ovako nakardno i iracionalno na sve gadosti kakvima je izloženo. Kad kažem da neke „stvari treba da se poslože“ dijelom mislim i na svijest ogromne većine građana kakva nikako da izađe iz dimenzije samoporobljavanja. Većina ovdašnjih građana nisu robovi zbog toga što ih je neko silom porobio, nego što su se sami tako pozicionirali/sami izabrali. Sad već dolazim do toga kako takvi samoporobljeni reaguju na one koji pokazuju „bar zrno samopoštovanja i dostojanstva“, no, bojim se da sam ionako odlutao od „teme“…

    Bilo kako bilo – pozdrav i poštovanje!

  73. Заметице, не подваљуј! Ја сам гласао за мале странке, јер сам знао да се нећу покајати, као нпр. кад сам гладао за ПДП, који је потом дошао у позицију власти. Наравно, нисам се покајао што сам глас дао честитом човјеку на листи ПДПа.

    Већ сам ти написао да не желим полемике с провокаторима, људима који генерализују и дају фашистичке коментаре на рачун људи из Крајине, који су преживјели геноцид и тешке злочине у прошлом вијеку. Не може ми бити мио нрко ко је свјесно бацао уранијум на дјецу. Наћи ћу ти ових дана конкретно како си навео, побити или истријебити, не сјећам се тачно. Сада немам времена да се бавим ликом чији политички ставови зависе од тога која власт му да посао чишћења канализације. За сада је довољно ово:

    “ *Заметица Јован*, 01.05.2012. 17:34:59 [38939]
    Ооооо, ево вјечите заштитнице свега живог и мртвог у РС, остала без текста кад је на видјело изашло каква сте гамад господо бањалучани, за твоју информацију, мој пас је рођен 9. јуна 1996, умро на Михољдан 2011, био је већи господин од свега што бауља Бањалуком, никад није преспавао напољу, никад свезан минуте, уредно чипован и вакцинисан. Данас немам властитог пса, хранимо 4 туђа у кругу једне фабрике, купујемо лијекове и препарате против бува и крпеља, отхранили смо и удомили безброј луталица, паса и мачака, и поносни смо на то, ви се поносите тиме што сте гамад, што вам се изгледа сво херојство своди на затварање и мучење немоћних, а да ти и то кажем, мој покојни пас је потомак кујице која је за оцем дошла са линије, на Илиџи, нисмо је ни тад оставили, него је довезена на задњем сједишту у Брчко, крајем јануара 1996. Ето, ја сам написао нешто на шта сам поносан, а ти, ако хоћеш питај Млађу, он ће ти потврдити и рећи да нисмо нормални.
    Има Бога, макар био ко зрно риже.“

    ,Ово је говор мржње. Страшно! Какав ум се нашао да прозива моју маленкост?!

  74. Бориславе, значи оправдани су компромиси с тајкунима?

    Да ли је онда у реду став да је Глигорићу све опроштено зато што је четрдесет пете прешао на побједничку страну? Да против бахате и криминализоване власти треба ићи с онима који су се до јуче лизали са истом, били у служби зла?

    Мишковић ако подијели милијарду-двије са политичким партијама, судијама, адвокатим и тужиоцима поштен је човјек? Динкић и Ђелић на слободи јест једнако права држава с уређеним системом?

    Већ сам написао да од гдина Вучића чекам крајње резултате и да би ме више обрадовало покретање привреде него медијски надувани процеси са редовно ослобађајућим пресудама. Ако Србија постане снажна и уређена држава, честитам му. Не заборавимо да је Милошевић водио ратове, стварао тајкуне, имао Кертеса са повлаштенима на царини, хиперинфлацију, али се производила јефтина храна за становништво и Српске и Србије. Није се увозила јабука из Шпаније и лук из Кине. А храна у Србији је била јефтина и доступна.

    Не хвалим Милошевића, само желим рећи да у далеко повољнијим околностима они иза њега то не могу.

  75. drazen78bl, 23.07.2014. 00:05:21

    “Већ сам ти написао да не желим полемике с провокаторима, људима који генерализују и дају фашистичке коментаре на рачун људи из Крајине, који су преживјели геноцид и тешке злочине у прошлом вијеку.“

    Која си ти пизда од човјека!? Не могу вјеровати!

    Ти се нашао критиковати Заметицин став о Крајишницима!?
    Сви се вјероватно сјећају болесног нацисте Раме који је отворено говорио да кРајишнике треба стријељати, а ти си са њим био јаран, лизали сте се, заједнички ударали по мени када сам указивао на нацизам.

    Ја сам ти неколико пута скретао пашњу на то (мрзи ме сад гуглати).

    Зато си пизда.

  76. Kakvi tekstovi se mogu očekivati od retardiranih mozgova nego retardirani sa kojima se uglavnom ništa ne kaže osim što služe za malo publiciteta. Djeca oboljala od Daunovog sindroma imaju potrebu za skretanje pažnje na sebe i nisu svjesni da su tu u centru pažnje zbog sažaljenja na to što ih je zadesilo.
    Dabogda Čavić bio sljedeći premijer i nosioc svih promjena a te promjene najviše zadesile ovakve kao što je autor ovog teksta kome treba 10 mjeseci da namlati nekolike rečenice ali kad njima ništa ne kaže, što već nismo znali, onda imaš potpuno pravo da smatraš da je retardiran u glavu.
    Moli se retardirani autor da mi ne replicira jer već znamo odgovor.

  77. У јеееее, какав коментар Дражене, какав позив на убијањеееееее, драго ми је што си извукао овај коментар, и сад сам поносан што сам оно написао. Знам да ниси имао намјеру да полемишеш, хахахаха, али ти ипак није било мрско тажити по архиви. Не би ни ја имао жељу да полемишем кад не бих имао шта да кажем. Ја за ово вакта колико ме они који немају шта друго да кажу, осим да пљују, у сваком свом коменнтару питам, могу ли демантовати ишта од оног што сам написао, а њима ко бива смета. Тако и сад, али нема демантија, само квалификације, провокатор, одвјетник……
    Симо, таква ти је принципијелност код ових алтернативних бораца за истину, правду, демократију, равноправност, мало лаж, мало хистерије…..и мало брисања туђих коментара

  78. Симо Пјетлићу, опет си декомпензован, а човјек говорио теби или пању, то је исто. На Фронталу сам неколико пута јавно осудио фашистичке испаде коментатора Рамштајна, којег познајем, па сам му у вези с тим написао и приватну критичку поруку. А за те увреде на мој рачун могао бих те тужити, исто као и овог твог будалаша из Осијечана. Очигледно да имате јак мотив да браните Милорада Додика и његову организацију, па се трудите да скрећете тему, а реално одржавате је у врху читаности. Рајко Васић никако да тужи Васковића, а Ороз укопаба и њега и Перу Симића, јер пола Фронталоваца мисли да је Симо П. у ствари Перо С.

    То што са Рамштајном дијелим мишљење о актуелној власти не значи да подржавам његове фашистичке испаде, исто као што чињеница да дијелим нпр. мишљење о Вукановићу не значи да сам љигавац као Симо.

    Момци, хвала што придајете пажњу мојим текстовима.

  79. Симо Пјетлић устао да испусти остале кокоши, па пробудио и мљлог да подебља његов коментар.

    А особа која све Бањалучане пореди са псима и наз тај народ гамад довољно говоеи о себи да је сваки коментар сувишан. За пролазак на тендеру за чишћење канализације Додиковој организацији се одужује излијевањем исте на Фронталу.

    Идемо, момци, тренутак искрености! КОЈИ СУ ВАМ МОТИВИ ДА ОВДЈЕ БРАНИТЕ РАТНЕ ПРОФИТЕРЕ И ОНЕ КОЈИ СУ ДОПЉАЧКАЛИ НАРОД СРПСКЕ?

  80. Дражен је мало неурозан, гута слова, заборавља зарезе, нека болан, што би у серијалу Никад извини, Лабус рекао Динкићу, „узми мало трубицу“.
    Био сам одвјетник ел президентеа, па криминалац, па позивач на убиства, па нато подофицир, па шта све не, наравно по Дражену.
    Након што је,могу нескромно рећи, потопљен по свим тачкама оптужнице, остало је да ме прозива за поређење паса и анамо неких. Ја свој став кажем, али шта ћемо са ставом, нпр.ХДЗ-оваца и СДА-оваца, који је вјерујем много гори од мог, те организације предводе потомци оних који су убијали у прошлом и актуелни учесници овог рата, па то опет не смета опцији за коју се залажеш, да с истим потписује споразуме о сарадњи. Немам ништа против сарадње, али….дајте макар мало принципијелности.

  81. Дражен куца поруку на телефону, па се погријеши које слово. Ови из МУПа што прате имају довољно елемената да подигну оптужницу против тзв Џона Заметице. Ја сам потпуно смирен и ови коментари су ми забава. Не вјерујем да нигдје у цивилизацији неко може некажњено анонимно да вријеђа аутора текста јавно предстаљеног. Могу само психопате, који немајз храброст да прођу Бањалуком и пролазницома у очи кажу да су гамад и да их пореде са својим псом.

  82. КОЈИ СУ ВАМ МОТИВИ ДА ОВДЈЕ БРАНИТЕ РАТНЕ ПРОФИТЕРЕ И ОНЕ КОЈИ СУ ДОПЉАЧКАЛИ НАРОД СРПСКЕ?

    То и ја тебе питам.Поред тога,још трубиш како је шљам прешао у СНСД,а отишао из СДСа.Бајке.
    ________________________________

    За остале коментаторе,не расправљајте се са Човеком за модерног доба,иако би требао да се некад пави племенитим „занатом“,то је шовиниста и фашиста.Исконски.

    Болесници Рамштајн и Приједор кажу све оно што би он рекао,а суздржава се.И тако од почетка.

    Поштује само оне који прогутају његову причу и који климају главо.Подсећа ме на наше политичаре.

  83. Бигеру, на основу овога ћу те тужити на 520 КМ одштете. Извућу те из мишије рупе, 500 донирати СДСу за кампању, а за 20 нека ти купе вазелин, да ти буде лакше него ’92.

    Јадник стварно вјерује да коментарима помаже странци! 😮

  84. BORISLAV R., 22.07.2014. 22:53:19 [122694]
    slavija, 22.07.2014. 18:51:17
    Vjerujte da znam mnogo više nego što to danas želim priznati i samom sebi, a kamo li drugima, al’….,

    Ма не сумњам ја да ви незнате, само сам хтио рећи да је све толико срозано да нас више никакво ново сазнање, криминал, аморал, гадост, од било кога и било које врсте не може изненадити.

    Остатак текста којим сте описали ментално стање нашег обичног човека данас(мада не волим тај израз „обични“, јер постоје само људи, нема обичних и „необичних“)око безграничне понизности, сервилности, самониподаштавања…,а да трагедија буде већа,пред ким, горим од себе.
    Толико сте у праву да то БОЛИ!
    А протуве сваке врсте, понајвише политичко-тајкунске то веома добро знају и користе.

  85. Симо, у твом случају прописао бих свињску или маст од јазавца. Стевандић би ти прописао неомашћен колац. Глогов. И теби су остале тешке трауме од СДСа. Да ти нису баркали хануму? Ниси ти случајно био емигрант.

  86. Овај пост сам вратио на листу само зато што овај главоња са шљемом личи на мог пријатеља Приједора који је суспрендован до даљњег.

    У нади да ће га ускоро Бојић поново припустити на Фронтал срдачно га поздрављам.

  87. Е мој саша, биће као у Србији, мало еуфорије око промјене власти (ако до исте и дође), па ред шупље приче, па „сабрана дјела“ о борби против криминала, па свакоднево глодање између много крокодила у веома малој и сиромашној бари, па општи банкрот којег ће избјегавати још енормнијим задуживањем, а то прикривати патриотским причама око избора власти на нивоу БиХ, па једно или два безначајна хапшења која ће у медијима бити представљена јаче од Евровизије, па реконструкције, па пребјези из странке у странку………., а ако се ико и усуди да на то укаже, доживјеће судбину мог синоћњег коментара, биће избрисан, или као у Орвеловој 84-ој, испарен

    Strasno bi bilo kada bi se pomirili sa ovakvim stanjem naseg drustva i sada i „Nevjernim Tomama“ izvjesnom trendu daljeg urusavanja ovog drustva u svakom pogledu, ne samo privrednom.
    Taj defetizam bi bio nesto najgore sto bi se ovom drustvu moglo dogoditi.

    Ponavljam istu frazu : Da bi bilo bolje mora biti drugacije

    Inace mislim da je svima nama jasno da nema carobnog rjesenja za nasu situaciju niti brzog poboljsanja nase privredne situacije ali izgradnja jednog pravednijeg drustva je prema mom misljenju relativno brzo moguca. Sigurno da ne treba da budemo jednaki u socijalnoj bijedi ali mobilizirati nase drustvo u ovako teskom trenutku ce sigurno bolje moci uraditi g.O.Tadic nego g.Dodik…

    „JOŠ 4 GODINE OVAKVE VLASTI MI, OBIČNI LJUDI, JEDNOSTAVNO – NE MOŽEMO PREŽIVJETI! DA LI STE SVJESNI TOGA?
    Додик само као личност, он је симбол свега овог од чега болује данас РС и којој изгледа нема лијека, ј „

Оставите одговор