Проруски активисти и даље у згради регионалне управе

Проруски активисти и даље се данас налазе у згради регионалне управе на истоку Украјине, упркос јучерашњем доласку премијера Арсенија Јацењука који настоји да увјери проруско становништво да се залаже за давање већих овлашћења тој области. Због кризе која је настала у том дијелу Украјине у Женеви ће 17. априла бити одржан састанак високих представника Украјине, […]

субота, април 12, 2014 / 10:57

Проруски активисти и даље се данас налазе у згради регионалне управе на истоку Украјине, упркос јучерашњем доласку премијера Арсенија Јацењука који настоји да увјери проруско становништво да се залаже за давање већих овлашћења тој области.

Због кризе која је настала у том дијелу Украјине у Женеви ће 17. априла бити одржан састанак високих представника Украјине, Русије, САД и Европске уније, саопштио је Стејт департмент.

Шефови дипломатија САД и Русије, Џон Кери и Сергеј Лавров, сложили су се на недавном састанку да треба да се одрже директни разговори четири главна међународна актера у покушају да се смири ситуација.

Јацењук се јуче састао са званичницима у Доњецку, гдје су проруски активисти од недеље заузели регионалну управну зграду и траже одржавање референдума о самосталности те области који би могао да буде увод у тражење њеног припајања Русији, попут недавне одлуке Крима.

Доњецк и други градови у источном дијелу Украјине су били база за проруског украјинског предсједника Виктора Јануковича свргнутог у фебруару после вишемјесечних протеста.

Прошлог мјесеца полуострво Крим је на референдуму изгласао да се одваја од Украјине и припојен је Русији, што је изазвало тензије између Русије и западних земаља, и страховања нових власти у Кијеву да Русија има сличне планове и за дијелове Украјине гдје живи бројно руско становништво, на истоку земље.

Јацењук је рекао на састанку да већа овлашћења треба да буду пренијета на регионалне власти и да власти у Кијеву не намјеравају да дирају законе који дају званични статус другим језицима осим украјинског, као на примјер руском.

Ипак прва одлука Парламента у Кијеву после рушења проруског предсједника Јануковича била је укидање закона из 2012. године о мањинским језицима. Прелазни предсједник није потписао ту одлуку али такво гласање је оставило трага, посебно у областима гдје се говори руски на истоку и југу Украјине.

Сепаратисти, које подржава Москва, траже федерализацију Украјине, што кијевске власти одбијају сматрајући да се тиме отварају врата за будуће комадање земље.



Оставите одговор