Олимпијски спор: Да ли ће заставу БиХ у Сочију носити Паљанка или Зеничанин

Извршни комитет Олимпијског комитета Босне и Херцеговине на јучерашњем засједању није донио одлуку о томе ко ће носити заставу Босне и Херцеговине на свечаном отварању Зимских олимпијских игара 7. фебруара ове године у руском Сочију. До несугласица на сједници дошло је када су поједини чланови ИК из Републике Српске инсистирали да скијашица Жана Новаковић са […]

среда, јануар 29, 2014 / 13:57

Извршни комитет Олимпијског комитета Босне и Херцеговине на јучерашњем засједању није донио одлуку о томе ко ће носити заставу Босне и Херцеговине на свечаном отварању Зимских олимпијских игара 7. фебруара ове године у руском Сочију.

До несугласица на сједници дошло је када су поједини чланови ИК из Републике Српске инсистирали да скијашица Жана Новаковић са Пала носи заставу БиХ на свечаном дефилеу отварања Олимпијаде. Тврдили су да има најбољи резултат и да је заслужила да носи заставу.

Супротставили су им се челници ОК БиХ из Фебејха, истакавши како скијаш Игор Лајкерт из Зенице има бољи резултат од Новаковићеве, те да њему треба указати част носитеља заставе у Сочију. Како се нису успјели усугласити на сједници ИК, функционери кровне куће бх. спорта заказали су за сутра ванредни састанак на којем ће бити донесена одлука о носитељу заставе БиХ у Сочију.

„Одлуку о носитељу заставе БиХ на отварању Игара донијет ћемо на сутрашњем састанку који је заказан за 10 сати, а којем ће присуствовати тренери свих пет спортиста БиХ у Сочију. Желимо да струка понуди мишљење о томе ко је резултатски најуспјешнији и да на основу тога донесемо исправну одлуку“, рекао је за Анадолију Саид Фазлагић, вођа бх. делегације на ИО у Сочију.

Лајкерт је за ОИ у Сочију изборио норму у три дисциплине, а Новаковићева у двије. Он ће наступити у свих пет дисциплина алпског скијања, а спортискиња која је прошле године од Владе Србије добила држављанство и ове земље, БиХ ће представљати само у техничким.

На ФИС ранг листи Лајкерт је на 459. мјесту у спусту, слалому 307. и суперкомбинацији 338. Новаковићева је у двије дисциплине испод 500 позиције у поретку најбољих свјетских скијашица. У слалому је 436. и велеслалому 288.

У овој сезони Лајкерт има три побједе у међународним ФИС такмичењима, а Новаковићева једну.

Жана Новаковић већ једном носила је заставу Босне и Херцеговине на отварању највеће спортске смотре у зимским спортовима. Десило се то на Отварању Зимских олимпијских игара у Ванкуверу (Канада) 2010. године.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор