Бања Лука, српски Детроит

Наше друштво не урушавају толико хорде иностраних варвара и крвопија, колико алавост наших изопачених, корумпираних и кримонализованих политичара; како на самом врху власти, тако и на плану локалних заједница. Пише Миленко Вишњић По форми, Бањалука представља локалну заједницу, али по суштини, она је много више од тога: главни град Српске и главни град криминала Српске. […]

среда, јануар 29, 2014 / 14:06

Наше друштво не урушавају толико хорде иностраних варвара и крвопија, колико алавост наших изопачених, корумпираних и кримонализованих политичара; како на самом врху власти, тако и на плану локалних заједница.

Пише Миленко Вишњић

По форми, Бањалука представља локалну заједницу, али по суштини, она је много више од тога: главни град Српске и главни град криминала Српске. Преко 90% почињених кривичних дјела у Српској, себично је присвојила Бањалука. Да ли је за све касно? Има ли спаса главном граду Српске, или ће мирно чекати финансијску катастрофу Детроита?

Институција у институцији

Завршавајући одговор на одборничко питање ријечима: „Лажовчино једна…“, градоначелник Бањалуке се најбоље представио у свој својој величини. Будо Балабан, најближи сарадник и предсједник Скупштине Града, описујући Деспота на порталу – Фронтал, каже: „…већ због опредјељења појединих одборника да се приклоне Градоначелнику. Због необјашњивог страха и малодушности или због задовољења ситних личних интереса које им је Градоначелник понудио (страх од контроле њиховог бизниса, мјесто директора, запослење стрица, сина, новац и слично)…“

Каријеру општинског бирократе, Градоначелник је почео још у прошлом вијеку, улазећи на мала врата као сеоски учо. Сем у току протеклог рата, када је имао проблема са ВРС, Градоначеник је стално напредовао у служби, посебно од 1996, постајући секретар Скупштине града и дијелећи судбину и ризик са партијским другом Радмановићем. Године, 2000., није имао дилеме да се прикључи обећавајућој – СНСД. Од тада, посао му креће још боље.

Дуга општинска и градска каријера га је доводила у искушења, стављајући га у жижу многих корупцијских афера, почевши од милионске малверзације са изградњом занатског центра – 1998.; до, „блиске сарадње“ са ГП Крајином; дијељења (поклањања) грађевинског земљишта (хвала Богу, и сестри – код гомназије); додјеле станова, вриједности и до 400.000 КМ (Радмановић, Бабић); мистериозног нестанка војног земљишта (пола Борика и опет, ГП Крајини); афера: Мејдан, Гранд траде, Аква парк, Аутобуска станица, АТВ, Фруктона, Пољопривредна школа… и безброј других одважних потеза. Па шта: Ко ради, тај и гријеши!?

Подобност и сукоб концепција

Иако ни наслов не звучи охрабрујуће, стање у главном граду Српске је још горе од тога, вели ми један угледни (некад) члан ГО СНСД, Бањалука, настављајући: Правдајући се вишком запослених, самовољни Градоначелник спроводи систематско шиканирање радника, чинећи Град неспособним да уопште функционише. Међу радницима влада паника, страх и атмосфера потказивача и линча. Гаврановић је направио пометњу и развалио систем. Буџет је готово празан, каже ми упућени „спавач“.

Запошљавајући своје људе: бивше припаднике ЗНГ-е, ХОС-а, АБиХ; све, сем припдника ВРС, Градоначелник се изборио да Бањалука залужено добије епитет мултиетничког града, што није и најгоре. Најгоре је што је исти градоначелник угостио само покретача петиције против ћирилице у Хрватској, „отварајући перспективу развоја будуће сарадње два братска града“, истовремено не дајући исту прилику и онима чије је то писмо и службено; онима, преко Дрине. “То је наш интерес и потреба”, рекао је Гаврановић.

Није ли и ово прст у око Србији; или онима којима та петиција забрањује употребу најстаријег словенског писма; или, онима који његују братску љубав према матици, посебно источном дијелу Српске, који се нужно наслања на Дрину? Да ли се, и коме се додворавао Градоначелник, елиминишући „чистокрвне“ и окружујући се „ближњим својима“ и онима са којима је на истом фону? Упућени кажу; да, јесте!?

Наводно, чистећи Градску управу од „додиковаца и давидовићеваца“, Градоначелник је отклонио сваку сумњу у његову блискост са наводним Додиковим заокретом ка националном интересу, посебно Србији и Русији!? Да ли фракционаши СНСД-а – бивши припадници ДСП, по оштрим критеријима ОХР-а, сматрају Додика и шовинистом, немам информација? Ипак, то би требало најбоље да знају тајне службе земаља које су лидера СНСД-а, давно некад, и довеле на власт. Политичке околности су се мијењале, па и Милина политика „шалтања“!

Савјетници, начелници, замјеници и директори

Описаћемо избор само неких Градоначелникових кадрова, у супротном, завршили би – нигдје. Дакле, обавјештени кажу да је од доласка до данас, нови градоначелник запослио 53 нових подобних радника са највишим примањима. Чудно, а вишак радника…!? Рачуница каже: плата неће бити у марту. Такође, пишу медији, да је у финансијску службу Града приспјело много судских пресуда и да је Град „заштекао“ милионске износе, које мора исплатити оштећеним радницима, због мобинга и осталих повреда њихових права.

Градоначелникови критеријуми за одабир подобних су, у најмању руку, мало необични, мјерећи према досадашњој пракаси. Примјер једног начелника, званог Зенга, прича је која оставља без даха, ако не никога другог, а оно бар ратне инвалиде.

Долазећи из Сиска у униформи хрватске војске под веома сумњивим околностима, Зенга се одмах прикључио Градоначелниковој фракцији ‘панчевачке обавјештајне школе’. Награђен је мјестом директора Творнице дувана, доводећи је до банкрота. Доласком Градоначелника за градоначелника, Зенга је постављен на мјесто начелника Одјељења за комуналне послове и саобраћај, добијајући на располагање готово половину градског буџета.

Да је Зенга добио и додатне приходе предсједника разних градских комисија, готово да се подразумјева. Поред сједања на мјесто начелника, Зенга је запослио и цијелу ближу и даљу породицу: супругу, сестру, брата, себе…

Прича о бившем токару из предузећа Јелшинград – тренутно најплаћенијем савјетнику; умјесто суза и плача, сузе смијеха пуне очи. Иначе, Савјетник је био Градоначелников школски друг са вандредних студија неког Првог степена, а када је и гдје је завршио факултет потребан за мјесто начелника Одсјека за правне послове, већини Бањалучана није познато.

Прати га прича да је сакрио све „опасне“ предмете о додјелама грађевинског земљишта. Читајући медије, схватам да је Савјетник стекао и вјештину припреме предлога по којима Град плаћа тајкунима огромне износе новаца, купујући од њих своју властиту земљу, као што је то случај са ГП Крајина и АТВ-а.

Снимци ноћног проваљивања у канцеларије, накрцане „релевантним“ предметима, могу се наћи и видјети на мрежи. Такође, постоје необориви докази да је Савјетник фалсификовао и године радног стажа, избјегавајући тако мировину. Због несналажења на мјесту шефа свих правника Града, Градоначелник га склања и шаље у своје добро плаћене савјетнике, спашавајући му образ и избјегавајући опет пензију. Јединствено мишљење је да је Савјетник највјернији Градоначелнику, ваљда због успомена на поодмакле школске дане.

За замјеника начелника Одјељења за инспекцијске послове; правника и заклетог анти-давидовићевца, нема се шта казати лоше. Прича о његовој сналажљивости; сумњиве и необјашњиве околности под којима је избјегао масакр војника у Добровољачкој улици у Сарајеву, 1992., чула се далеко. Замјеник је радио и као војни судија, али му је овдје најбоље.

Касније се некако докопао и војног стана у Сарајеву, што никоме до сада, па ни генералима ЈНА, није успјело. Повелуку кућицу која краси улицу, и кадровски стан, стекао је радећи поштено инспекцијске послове. Радници који се суде причају да га је Градоначелник посебно и лично припремао за лажна свједочења на суду, смишљајући гнусне лажи против оштећених радника.

Начелник Скупштинске службе, доведен је директно из афере „Крађа струје“ у ЈП Електрокрајина. Трачају по граду да су бившег извршног директора спасили Градоначелник и Радмановићева прија – Сека Кузмановић, склањајући га у Градску управу на мјесто начелника поменуте службе. Чујем да се тамо примирио, не правећи никакве проблеме.

Избор директора јавних предузећа, прича је за себе. Прича о директору Радничког универзитета, чак је симпатична и заслужује одобравање. Наиме, у Трапистима, због склоности да ноћу прати и вири игру љубавних парова, директор једном није имао среће, рањен је; падајући са крушке, сломио је и ногу. Разумије се да је после тога примао накнаду од Социјалног.

Директор Банског Двора, има сталне неспоразуме са доказаним умјетницима, имајући више разумијевања према онима са Менаџмент ликовних академија, омогућавајући им „сликање“ у програму – Фотошоп. Лакше му је то схватити, јер и сам може допринјети квалитету „слика“ и квалитетнијој изложби. Остале, кажу, не схвата „шта је писац хтио рећи“ и зато их избјегава.

Некад љути активиста Радикалне странке, сада у странци код Павића, директор ЈП Депот, има проблема са јефтином дипломом. Због неразумијевања процедура, кажу, продаје возила – старо за ново, налазећи добит у негативној разлици цијене. Признаћете да је инат некад и штетан, поготову кад производи губитак. Видим да нема много користи од оговарања, зато прелазим на закључак!

Закључак

Прошла је година и мало више, од доласка нове градске администрације. Буџет је пао на ништа. Захваљујући изградњи Пициног парка, у граду се може видјети још која грађевинска машина. Видите, сви смо лармали против тог „пројекта стољећа“, а сад се на њему тјешимо и на њега вадимо. Док је тако како је, Градоначелник и даље, као у бунилу, предлаже нове небулозне идеје, јурећи вјештице, тренирајући строгоћу, показујући мишиће и просипајући маглу народу. Чак, уважени Градоначелник, одбија да прими и оне који су несебично давали новац за његову предизборну кампању; оне, који су га и устоличили.

Уз економски колапс Града, изгледа да ни Градоначелникова најављена борба против непотизма, нема посебне и завидне резултате. Насупрот, сва кадровска рјешења су била родбинска или фракционашка. Очито је да је мало оних који су задовољани са демократски изабраним Градоначелником, а тек са његовим избором кадрова, нико? Како год, Град је некако и функционисао са старим кадровима, али откако га преузеше разни Припадници – Град је у црно завијен.0 КОМЕНТАРА

 1. Добар резиме, Вишњић мало подсјећа на давног претка Филипа Вишњића 🙂 који иако слијеп многима је отварао очи, а овдје тек треба да видимо колико је ко спреман на отварање очију.

  Град Бања Луку, тачније њене грађане сигурно забрињава опција по којој су они само колатерална штета у рукама партијских ђилкоша, тако да и насеља без воде у 21-ом вијеку чине стварност помирљиво ненормалном.

 2. #mimikrija
  Питам се само како ви знате све описане раднике, ако нисте један од њих, кријући заједнички криминал? Друго, крајње је непристојно обраћати се и вријеђати аутора, ако, ипак, НИСТЕ ЈЕДАН ОД ГОРЕ ОПИСАНИХ?

 3. Владе, 29.01.2014. 16:13:19
  Znam jer nisam miš u rupi koji je nezainteresovan za društveno-politička zbivanja u ovom gradu.Isto tako rođen sam tu i imam pravo da poznajem ljude ovog Grada kako iz pozicije tako i iz opozicije,ali ne na osnovu rekla kazala iliti iz pozicije građenja nekih društvenih uvjerenja mediokretiteta kao što si i sam.
  Jedino slaganje sa komentarima…..
  Веља Сикирица, 29.01.2014. 16:15:00 [101533]
  То је ЛААААЖ! ЛАААААЖ!
  A zašto ne reći autoru lažovčino jedna jer govori laži ili bi ljepše izgladalo da mu pripišem epitet čovjeka koji govori ili piše neistine,,,u svakom slučaju LAŽ!

 4. mimikrija sa samokresom нам са пуно аргумената својственим поштоваоцима лика и дјела личности поменутих у горњем тексту објашњава и доказује свој став о неистинитости написаног.
  Његовo odvjetničko писаније одаје велико познавање злочинаца и злочиначке организације, те надасве изузетан стил и зрелост при изношењу аргументације.За нај већу похвалу је и изузетна способност да из прочитаног текста направи изузетну психијатријску анализу писца, сежући до у најранију пишчеву младост.
  На крају намеће се само један закључак:
  СРЕЋАН ЈЕ НАРОД КОЈИ ИМА ТАКВУ mimikriju !

 5. „mimikrija“

  Болесна и милитантна мржња према Вишњићу, па и свима који препознају ваш криминал у градској управи Бањалуке. Питам се да ли си ти: Зоран Новаковић-Зенга, начелник Одјељења за комуналне послове и саобраћај или Воја Марић, замјеник начелника Одјељења за инспекцијске послове… Који си ти од горе описаних Припадника?

 6. А ко изабра овог градоначелника-криминалца и оног прије њега и оног прије њега???Ви,бањалучани,народ,телад или да кажем овце.Ви који на локалним изборима заокружите име и презиме једног са листе понуђених лопова.Ви који се продајете за радно мјесто,стан,пословни простор,ауто или за много више.Ви,који мислећи само на себе,не мислите на остале.Ви,који омугућавате овом криминалном систему да живи.Ви,који својим улизивачким додворавањем или не чинењем,дајете покретачку снагу овом пљачкашком систему.Ви!

  Ко омогући ратном пљачкашу из Добоја,Омеру-Обрену Петровићу да пљачка Добој и више од 20 година после рата.Ви,добојлије,који се продајете за 100КМ на локалним изборима.Ви,који плаћате паркинг на сваком кораку пун рупа.Ви,који за улаз у болницу аутом,на републичком земљишту министартва здравља плаћате 2КМ.Ви,који за кориштење рупа на градском асфалту,градске расвјете која не ради у 70% града,корпи за отпатке којих нема ни 50%, плаћате још и градску комуналну накнаду.Ви који после рата остадосте без и једне фабрике.Ви који не дочекасте отварање ни једне нове фабрике,јер је сваком потенцијалном инвеститору тражен упад од најмање 50000EUR,како би се потподили џепови општинских клептомана.Ви,народ,телад,овце!

 7. Шта год мислио или мислила „мимикрија“, лично знам да је Вишњићев чланак најмање што се могло рећи о Гаврановићевим криминалцима. Дакле, мало је написао колико је та градска банда зајасала. Можда штедећи неке, а можда није било довољно дозвољеног простора за писање!?

  Недавно је у случају „Чесма“, кад су се људи из насеља чесма побунили против градске банде, једна жена препознала Зенгу и рекла му то у лице: „Јадни смо ми кад нам непријатељски војник одређује судбину“.

 8. – Заметица Јован –

  Није Вам пропала тема, ако настави са оваквима – бившим припадницима ЗНГ, ХОС, АБиХ, то ће бити ускоро.

 9. Кхм, ма нек’ сте ви нама урбани и знате лијепо говорити, па што од Бања Луке направисте селендру, шта има везе и руљци из Бања Луке знају другачије причати, а та прича се да и видјети у овом документу господина Вишњића, који гле чуда баш руљцима боде очи!

 10. Корисниче mimikrija
  Због личних дисквалификација и претјеране оштрине у томе, ваши коментари ће бити обрисани.

  Аутор текста вас је овим путем замилио вас да без личних вријеђања и психолошких процјена наведете шта у тексту није тачно, те аргументујете исте чињенице.

  Унапријед хвала

 11. Добро људи све ми то знамо (пљачка, отимачина, криминал, корупција), али мени нешто друго смета, овдје су изнесене озбиљне оптужбе:

  „Долазећи из Сиска у униформи хрватске војске под веома сумњивим околностима, Зенга се одмах прикључио Градоначелниковој фракцији ‘панчевачке обавјештајне школе’…Прича о његовој сналажљивости; сумњиве и необјашњиве околности под којима је избјегао масакр војника у Добровољачкој улици у Сарајеву, 1992., чула се далеко. „

  Не вјерујем да господин Вишњић то измишља, али које године је то било? Докази? Ово су заиста озбиљне оптужбе, ако је тачно да је тип био у усташама, а сад је начелник, онда смо изгубили државу.

 12. нисам се дуго јављао све трееба добро провјерити па и то ал кад ми је јуче човјек рекао да у општини као возач побново ради онај што је убио двије дјевојке ништа није искуључено ништа селимо се сви одавде

 13. Не познајем бањалучку градску управу, али познајем Вишњићево перо.
  Миленко, добро дошао у војску оштрих оловака!

 14. „Миленко, добро дошао у војску оштрих оловака!“, најорворенија подршка и свака част Вукотићу. Иначе, Вуковић се искрено залагао за правду, како у рату на челу Вукова са Дрине, тако и данас, покушавајући да заштити оно што је Ћур-Гуз већ давно продао – борце РС. http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=1&idnovost=40787

 15. Знам да је касно за коментар, али засигурно није касно за најновију информацију. Наиме, следећа веза чланка детаљно објашњава ко је био ЗЕНГА, актуелни начелник Одјељења за комуналне послове и саобраћај – Зоран Новаковић. Тамо су прилози: Регистар бранитеља, његова јединица – Сисачки громови и фотографије са Чургузом, исти дан кад је био протест демобилисаних бораца. Да није жалосно, било би весело.
  http://slobodanvaskovic.blogspot.com/2014/03/dodikov-kadar-zoran-novakovic-u-ratu.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *