СДА тражи протекторат над Мостаром

СДА је од ОХР-а затражио увођење протектората за град Мостар, тј. постављање особе која би у име међународне заједнице управљала градом на Неретви док се не ријеши политичка криза. Овај став данас су представници мостарског СДА изнијели замјенику високог представника Тамиру Васеру. Досадашњи предсједник Градског вијећа Мостара Мурат Ћорић (СДА) рекао је да Мостар има […]

четвртак, новембар 21, 2013 / 07:30

СДА је од ОХР-а затражио увођење протектората за град Мостар, тј. постављање особе која би у име међународне заједнице управљала градом на Неретви док се не ријеши политичка криза.

Овај став данас су представници мостарског СДА изнијели замјенику високог представника Тамиру Васеру.

Досадашњи предсједник Градског вијећа Мостара Мурат Ћорић (СДА) рекао је да Мостар има велике проблеме и да је неприродно да овим градом већ годину дана управља један човјек – градоначелник Љубо Бешлић (ХДЗ БиХ).

“Како ствари стоје, он ће градом управљати и даље. Стога смо затражили интервенцију ОХР-а, укључујући постављање протектора који ће управљати, јер је овакво стање неодрживо. Незадовољни су сви у граду”, рекао је Ћорић.

Он је истакао да ОХР мора имати одговорност у вези са Мостаром, јер је ријеч о њиховом пројекту и њиховом Статуту. Упитан да ли се ОХР поново враћа у Мостар, Васер је навео да ОХР никада није напуштао овај град. Он је додао да је оквирни документ и даље на столу и да је ОХР отворен за сва рјешења која буду у складу са принципима које су странке усвојиле прије годину дана.

“Ти принципи подразумијевају чињеницу да Мостар мора остати јединствен град, с тим да на нижим нивоима може доћи до одређених компетенција, да ће Мостар остати мултиетнички град и да ниједна странка неће добити све што буде захтијевала”, рекао је Васер.

Мостар је једини град у БиХ у којем нису одржани локални избори 2012. године, јер је Уставни суд БиХ поништио дијелове Изборног закона БиХ који се односе на Мостар и дијелове Статута града након апелације хрватских делегата у Дому народа Парламента БиХ, који су се жалили на чињеницу да гласови Бошњака у Мостару вриједе више од гласова Хрвата.

Политичке странке у Федерацији и Мостару не могу да се договоре о рјешавању овог проблема, а отворено је и питање новог уређења града.

СДА тражи подјелу града на општине, док ХДЗ БиХ тражи да Мостар буде једна изборна јединица и да се поштује принцип један човјек – један глас.



Оставите одговор