Вучић Србима на Косову: Будите одговорни према својој дјеци, изађите на изборе

Први потпредсједник Владе Србије који борави у Грачаници са министрима Александром Вулином и Николом Селаковићем, позвао је Србе са Косова и Метохије да буду одговорни према својој дјеци и својој будућности, да поштују државу Србију и изађу на изборе. "Не може држава бити добра само кад исплаћује плате и пензије, а лоша ако замоли да […]

петак, новембар 1, 2013 / 14:04

Први потпредсједник Владе Србије који борави у Грачаници са министрима Александром Вулином и Николом Селаковићем, позвао је Србе са Косова и Метохије да буду одговорни према својој дјеци и својој будућности, да поштују државу Србију и изађу на изборе.

"Не може држава бити добра само кад исплаћује плате и пензије, а лоша ако замоли да се изађе на изборе, како бисте добили и међународну верификацију, то јест потврду за постојање Заједнице српских општина", поручио је Вучић на завршном скупу Грађанске иницијативе "Српска" у Грачаници.

Он је окупљенима рекао да се запитају шта ће добити ако не изађу на изборе, осим што ће, како је рекао, градоначелник Косовске Митровице бити неко ко није Србин, или ће Грачаницу водити неко кога они не би желели да виде на том мјесту.

"Ви сте ти који држите и чувате Србију на КиМ, као и српство, без вас све то што је Србија чинила не би вредело апсолутно ништа. Ви сте издржали прогоне, отпуштања, неправде", рекао је Вучић и додао да није дошао у Грачаницу да би говорио лијепе и пријатне ствари, него тешке.

Он је замолио Србе да буду мудрији, рекавши: "Да ратујемо – нити можемо, нити хоћемо, наш посао је да у миру обезбедимо будућност за нашу децу."

Вучић каже да сада бирамо између двије могућности: опстанка српског народа, с једне стране, и прошлости и веома неизвјесне будућности и нестанка нашег народа, с друге стране.

Одлука о Заједници српских општина

Подвукао је да се на изборима 3. новембра одлучује о стварању Заједнице српских општина, а да је за њено успостављање потребно најмање шест општина.

Према његовим ријечима, различити фактори и с Косова и споља, на различите начине покушавају да издејствују да не буде шест општина, да се не створи Заједница српских општина, да у Косовској Митровици не буде изабран човјек који ће жељети стварање те заједнице.

"Они желе да имају пуну контролу над српском заједницом и да кажу да су решили проблем. Ми нећемо да будемо проблем, већ желимо да живимо на своме, да наша деца уче свој језик и своје писмо и да се радују као и сва остала деца на овом свету", рекао је Вучић и упитао да ли је то много.

Вицепремијер је подвукао да Срби и Србија не желе и не траже непријатеље, већ желе да имају добре комшије и пријатеље, али и да "хоће да имају своје име и презиме, своју заставу и свој барјак, којим ће се поносити".

Послије избора, економија на дневном реду

"После 3. новембра треба да почнемо да размишљамо како да покренемо економију, да наш народ на КиМ живи боље", каже Вучић преневши грађанима вијест да је први пут послије дуго година у Србији забиљежен индустријски раст од 3,2 одсто. Те знаке опоравка српске привреде, према његовим ријечима, жели да види и на Космету.

"Морамо да водимо паметну политику, паметнију него што су неки други водили. Сами на свету не можемо бити, то смо покушали и нисмо успели", указао је вицепремијер.

Прошло је то вријеме, додао је, а резултати такве политике нису били најбољи, иако је намјера можда била добра.

Према Вучићевим ријечима, мудрост мора бити испред свега како би се у договору са свијетом добило што је наше, како бисмо сачували своја огњишта, да се српске дјеце рађа више него што је то данас случај и да српска дјеца имају своје школе, али и мјесто где ће радити.

Вучић је окупљеним грађанима у Грачаници рекао да Србија не смије, и да никада неће и не може да их остави. Он је истакао да им неће рећи за кога да гласају пошто је из међународне заједнице замољен да се не мјеша, али им је поручио да сами виде на чијем је скупу.

Такође је упутио молбу свима из међународне заједнице да не забораве, ако желе подршку српског народа, да не смију примјењивати двоструке аршине.

Иста права за грађане Европе и Србе на Косову

Окупљнима се обратио и министар Александар Вулин, који је позвао Србе да изађу на локалне изборе и да не дозволе више никад да Ибар дјели Србе на сјеверне и јужне, као ни да градоначелник у Косовској Митровици буде неко ко није Србин.

"Морамо изаћи 3. новембра на изборе да би отели максимум, да би узели више него што они мисле да заслужујемо и да можемо да добијемо", поручио је Вулин на завршном скупу "Српске" у Грачаници.

Само Срби, поручио је, могу да спрјече формирање Заједнице српских општина. Вулин је поручио Србима на Косову да подрже своју државу Србију и додао да нигдје тако као на Косову не важе ријечи српске химне.

"Само правду и тражимо и оно што имају грађани у Европи требало би да имају и Срби на Косову", рекао је Вулин.

Предсједседник Грађанске иницијативе "Српска" и носилац листе Владета Костић рекао је да су у недељу избори на којима Срби не бирају једну политичку странку и политичку опцију, већ гласају о даљем путу кретања.

За тај пут се опредјелила и држава Србија са руководством и институцијама и то је пут ка стварању Заједнице српских општина, поручио је Костић. Избор сваког другог пута био би стварање некакве невладине организације, додао је Костић.

"Грађанска иницијатива настала је јединством свих оних који су били на страни нашег преговарачког тима, који су били уз Владу Србије када је трпела тешке критике, прихватајући Бриселски споразум. Настала је на основу оних који су бранили пројекат српских општина као једино решење опстанка Срба на КиМ", нагласио је Костић.



0 КОМЕНТАРА

  1. Веома добар приједлог Владиславе.

    Ако има неко са Космета да чита… позивам да се не изађе на изборе. Нека штетне посљедице (избор Албанаца за начелнике) наступе одмах с обзиром да ће свакако да наступе. Сада међутим има времена да се то исправи. Ако изађе мало Срба и Албанци добију градоначелника Митровице… Београд ће морати да нешто предузме. Можда се зато и чека са мишљењем Уставног суда. Ако се деси да изађе мало људи Уставни суд да прогласи Бриселски споразум неуставним, Србија да успостави легалне институције државе Србије које је у међувремену распустила.

    У супротном, Албанци ће да се населе у великом броју и већ на сљедећим изборима да преузму власт. Ако једном пристанете да играте по тим правилима, више нема повратка на старо.

  2. Порука србима са Косова:
    Никако не излазите на изборе који се одржавају по законима и уставу туђе, непријатељске и самозване државе Косова и Меохије. Излазак на те изборе значи излазак из Републике Србије.

  3. Аух, која мудрост исијава из коментара, да Срби на Косову не изађу на локалне изборе и подрже своју заједницу?? Ко то треба да изађе умјесто њих?
    Очекујете да послије њиховог неизлажења на изборе Београд прогласи ратно стање и пошаље своје комадосе Ању и владислава У напад на шиптаре са Косова?

    Јбт,. сунце, шта све нећеш прочитати од наших мудросера, а што онда не кажете нама у Источној Српској немој да излазите на изборе, варају вас, краду и држе у горем стању него што су Срби на Косову!? Срби на Косову имају какву такву слободу, Срби у Источној Српској од Брчког до Требиња немају ама никакву!

  4. To bi isto bilo kad mi iz RS bojkotovali izbore,a glasali bi samo povratnici. Tad bi nam Predsjednik bio Mirsad DŽapo a Premijer Davor Čardaš. Braćo Srbi u pamet.Znam da Vam nije lako. Kad je Dejton potpisan Srbi iz Sarajeva su ostavljali svoje kuće,stanove,imanja i preseljavali se u djelove grada koji su u sastavu Republike Srpske.Bili smo jedinstveni i to nas je i održalo.Tada nama sporazum nije odgovarao a sada nako 20 godina taj isti sporazum ne odgovara Bošnjačkim političarima.Izađite na izbore,izaberite svoje predstavnike i politički se borite za svoja prava.
    Samo jedan savjet pazite se onih koji Vam govore o patriotizmu a kojima odgovara stanje haosa,švercuju sa Albancima(ronhil), bili su dezerteri i imaju kuće i stanove po Srbiji.
    SRETNO BRAĆO!

  5. Деки,добар ти је коментар али тражи нека појашњења.
    Сложио би се с тобом када би неко Србима на Република Косове рекао да живе у другој држави,да са Србијом немају више ништа осим државне границе и да се сналазе како знају и могу јер су продати ко стока ради мира,стабилности и европске будућности „круга двојке“.
    Продати после Западне и Источне Славоније,Крајине,Републике Српске и Срба у Црној Гори.
    Сви ови набројани живе у Србији,али у својим мислима исто као и ови из Републике Косове.
    Заборавили смо да Албанци нису изашли ни на једне демократске изборе па добили државу,а позиваш Србе да изађу на прве демократске изборе у режији терористичке оазе Републике Косове.

    Гласа на тим изборима је обмана самог себе,ми смо имали дејтонски споразум.
    А шта имају наша браћа несрећници у Републици Косове???
    Побијену дјецу у Гораждевцу,хиљаде несталих,свакодневне нападе терориста и на све то ће добити неке српске политичке свиње које ће за плату из буџета Републике Косове продати своју мајку а камоли од Вучића обмануте Србе.
    Гдје ти живиш,у Брчком су некада улице имале називе по славним српским јунацима,војводама и палим борцима.
    Данас немају а није наметнуто ништа од ОХР-а и странаца.
    Потписале српске политичке свиње за паре из буџета.
    Албанци ће купити све и једног Србина који добије мандат на тим изборима.
    Пред нама је,због тога само БОЈКОТ ИЗБОРА.

  6. Динкић Млађан, 02.11.2013. 11:16:22

    Динкићу, то што ти пишеш се зове самообмањивање или просто обмањивање, када би те рецимо слушали Срби са Косова.
    Шта им то ви друго нудите? То је право питање, небитно што су ови такви какви су на власти у Србији, али питам шта им то као алтернативу нудите!?
    Не изађу на изборе, добију шиптаре за начелнике, изгубе виталне институције у оним општинама које су могли да контролишу и шиптари им полако уз индустријске зоне доведу своје сународнике око градова, као што је сад око Грачанице!
    Хоће ли Србија и с ким ће у рат против шиптара? Неће!
    Хоће ли се сами Срби на Косову оружано побунити? Не знам колико је то паметно? Живе у другој држави, кажеш ти, па и ми живимо без било које Југославије и у држави коју баш не миришемо БиХ, па излазимо на изборе и боримо се за свој статус! Шиптари су излазили на сваке изборе, док нису били сигурни да су премашили 70% становништва Косова и исто толико 70% општина под својом већином, а од тада их је болило споловило за изборима. Да су Срби на КиМ у тој позицији, па да кажемо, ето и њима се тако може, али нису, далеко од тога, нису ни у каквој позицији, тачније у гадној су позицији, није више битно која ће им држава ту се наметнути, кад их биолошки сатру.

    Најчудније ми да се ми из РС, сад нешто бацамо у очај за њих на Косову, а не видимо у каквим говнима смо ми у свом дворишту, за пет десет година и о нама ће овако Србија морати да мисли, јер кад је нама Србија дала паре за Телеком и да се изградимо, ми смо те паре дали лоповчинама пар екселанс, да их растуре ко алајбегову сламу.
    Кад нам се то обије о главу, онда ћете се наћи опет ви да пљујете и кунете Београд што ништа не учини, да нас спаси од пропасти!? Па јбт. докле више!?

  7. И само те заборавих питати, какву ти разлику видиш између Горажда и Гораждевца!? И у једном и у другом мјесту су Срби злочиначки масакрирани, али кад додик продаје данас комотно остатак Српског Горажда, нико ни да се брецне за то, али зато сте ту да паметујете како је тамо доле неко негдје продао Србе у Гораждевцу? Па јбт. мозак тај и такав!

  8. anja banja luka, 02.11.2013. 00:36:16
    . Нека штетне посљедице (избор Албанаца за начелнике) наступе одмах с обзиром да ће свакако да наступе.
    Koju ti glupost napisa. Da na čelo dodje Šiptar i tako će Srbi nešto pokazati Beogradu što će tjerati inat.Pa kako će se onda finansirati zdravstvo,školstvo na Kosmetu

  9. Dinkiću,
    mislim da se možemo složiti da naša braća nekog izbora i nemaju.Ovo je biranje između dva manja zla. Po meni manje je zlo izaći na izbore.
    Spminješ Brčko,to je tačno.Ali Brčko je distrikt.
    Ako uzmeš u obzir da u većina gradova u Republici Srpskoj imaju imena ulica napr.Karađorđeva, Kralja Petra II Oslobodica,Dragaljuba Draže Mihailovića,Srpskih boraca i sl. Moje je mišljenje da nije samo dovoljno dati ime ulice po nekom srpskom junaku i reći to je to.Bitnije je kako se država odnosi prema porodicama tih poginulih junaka,prema invalidima … Moje je mišljenje da je Srbija uvijek bila puno ozbiljnija država nego što je ova naša. I nije logično da sada Srbi sa Kosova idu u kontra smjeru od svoje matice.Kosovo u onom smislu u kojem ga ti i ja doživljavamo davno izgubljeno, ali to je neka druga priča.

    Iz ličnog iskustva ti mogu reći da je jedina moja otadžbina Republika Srpska.

  10. Не бих да одговарам на покушај замјена теза који је пристутан у већини претходних коментара.

    Поздрав за Млађу!

    Морам да осудим идолопоклонство БН ТВ према актуелном режиму у Београду. Надам се да ми се учинило, али је превише случајности, да у два наврата, најмање, заобилазе било какав другачији став везано за ову тему. Јуче су намјерно исјекли изјаву Санде Рашковић Ивић, а данас такође нису приказали позив Вујадина из Зворника да се сутра борци окупе испред споменика и објашњење због чега је баш изабрао сутрашњи дан.

  11. Вујадин из Зворника??? о јбт сунце!!!:-o
    Санда Рашковић, са Коштуницом стекла накнадну памет, отац јој је био оснивач СДС-а, шта је урадила за Книн и Книњане? Лако је туђим к.. глогиње млатити, БНТВ је једина реална телевизија у овом медијском мраку диктаторске РС.
    Погледај и упореди извјештаје са другим режимским тв кућама, сви осим БНТВ замагљују слику и стварају обману свијести, за чији је то интерес?

  12. Рамштајн,чујем да је слаба излазност Срба или је опет кренула гебелсовска машина сада када нема Тијанића.
    предпостављамо да ово читају и наша браћа у Републици Косове па да ти одговорим,без обзира што им ти и ја не можемо ништа друго понудити осим искуства стеченог на властитој кожи.

    На дан хапшења Радована сједили су у Брчком,у кафани,два човјека један одгулио у ВРС од 92-95,паћеник који ради на дневницу и други добио два шамара 92 и уз потврду од лудих Срба презимио рат у Шведској.
    И јаве на ТВ: „УХАПШЕН РАДОВАН КАРАЏИЋ“!
    Овај повратник из Шведске одмах дигне чашу наздрави Србину и каже :-„Сада када је ухапшен Караџић,он ће одговарати за злочине,нема више колективне кривице и препреке да ми овако лијепо сједимо,мезимо и пијемо“
    Одговор је био: -“ Ти се радујеш да суде Радована,ти којег је Радован послао у Шведску а мене у ров,ти који си се вратио пун пара а држава ти обновила кућу а моја запаљена и дан данас,ти који си купио посао на буџету а ја радим на дневницу,…
    Умјесто да те Радован послао без главе низ Саву а мене у Шведску,све би данас било другачије.“
    Устао и отишао из кафане.

    Од 1992-2008 требало је српском глупаку да сконта да га је Радован јебао у животу,направио биједом,надничарем и баскућником.

    Због свега наведеног свјетујем Србима у Републици Косове да забораве Србију,Вучића и Николића и да спашавају своју дјецу јер немају два живота.
    Да узму папире Косове и да у договору туку један другог,да праве полицијске записнике,да их не открију и након пет записника авион и правац Скандинавија,Бенелукс или Швабија.
    Овако су само јад и биједа,па сви смо живјели од хуманитарне помоћи и не желим то ни душманима а камоли нашој браћи.
    Албанци нека живе у биједи терористичке државе Косове,носе маскирне униформе,и славе терористе УЧК док их истовремено држава буде пљачкала као што пљачка и нас јер им нема шта понудити.

  13. БН ТВ је пристрасна колико и РТРС. Олакшавајућа околност је само у томе што се ради о приватном медију који има право да бира уређивачку политику. О непристрасности и реалности нема ни говора.

    Добро је почело, надам се да ће да остане овако. Дакле, бојкот на сјеверу. Колико видим већ су притисци РТС- а, пријетње отказима… увелико почели.

    Срби са сјевера , останите достојанствени. Након бојкота биће враћене легалне институције државе Србије.

    Мени је драго да се Рамштајн слаже са нашим предсједником Додиком. 😛

  14. Рамштајн и Додик дијеле став, а занимљиво како Додик данас по овом питању дува у леђа Вучићу. На све је спреман да спаси своју кожу. Мене ако и Ању радује мала излазност. Страшно је колико се понижавамо. Не знам шта је Путин рекао Николићу.

  15. Мени је предсједик утисак дана. Он спашава кожу, а Вучић и екипа га користе за притисак у стилу „ето ако смо ми издајници, није Додик издајник“. Корисни једни другима.

    Мислим Драж да је како сам описала у првом коментару. Ако бојкот остане Србија ће имати оправдање, јер иако спремна на сервилност, није је послушао народ. То ће моћи да истиче у своју одбрану пред ЕУ, а Уставни суд ће да каже своје. Након тога повратак на старо.

  16. Očigldno žandarmerija nije dovoljno tukla, trebala bi još
    http://facebookreportermonitor.wordpress.com/2013/09/20/%D0%B2%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%9B-%D1%85%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D1%88%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%83-%D0%BC%D0%B5-%D1%82%D1%83%D0%BA%D0%BB%D0%B8/
    http://www.google.ru/url?q=http://facebookreportermonitor.wordpress.com/2013/09/05/%25D0%25BC%25D0%25B8%25D0%25BB%25D0%25BE%25D0%25B2%25D0%25B0%25D0%25BD-%25D0%25B1%25D1%2580%25D0%25BA%25D0%25B8%25D1%259B-%25D1%2583%25D0%25BB%25D0%25BE%25D0%25B2%25D0%25B8%25D0%25BC%25D0%25BE-%25D0%25B2%25D1%2583%25D1%2587%25D0%25B8%25D1%259B%25D0%25B0/&sa=U&ei=R3p2Us7yJITWtQaC_4GIAg&ved=0CCQQFjAD&usg=AFQjCNHFAZbR7VNoAs0qH440lkrUCDc9sg
    http://facebookreporter.org/%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE-%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%88-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80-%D0%B2%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%9B-%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B5-%D0%BD/
    http://www.google.ru/url?q=http://facebookreportermonitor.wordpress.com/2013/09/29/%25D0%25B1%25D1%2580%25D0%25BA%25D0%25B8%25D1%259B-%25D0%25B0%25D0%25BB%25D0%25B5%25D0%25BA%25D1%2581%25D0%25B0%25D0%25BD%25D0%25B4%25D0%25B0%25D1%2580-%25D0%25B2%25D1%2583%25D1%2587%25D0%25B8%25D1%259B-%25D1%2598%25D0%25B5-%25D0%25BF%25D1%2581%25D0%25B8%25D1%2585%25D0%25BE%25D0%25BF%25D0%25B0%25D1%2582%25D0%25B0-%25D0%25BA/&sa=U&ei=5np2UpOtJ8fqswb6ioBo&ved=0CBwQFjAB&usg=AFQjCNH4mFDJBu9slzYOt9nE92yzu5jcxA
    http://www.magazin-tabloid.com/casopis/index.php?id=06&br=292&cl=01

  17. Динкић Млађан, 03.11.2013. 16:25:18

    Е мој ти, да нама није Радована било, ми би сад били ови несретници са Косова, о којима се овдје кука, а нико лијека не зна!
    Могли смо остати и ми у неким областима САО, мао, пао, јао,….и отуда се зајебавати да нам неко из Београда гарантује да ће Југославија остати на Мајевици, Романији или Козари. Батали ту шупљу, ко је ишао у ров, није ишао због Радована, ја исти то нисам радио због Радована, иако нисам тад од оне државе имао ништа ни посао ни стан, све сам стицао у Њемачкој, а ово говно од државе сам својим животом бранио, па јбт.
    И опет имам разум да кажем Радован је био жртва исто као и ја, ако су мене натјерали у ров, њега су на Пале, а могао је и он бити господин доктор у Канади и своју породицу и себе спасити свих ових мука, а поготово да га издаје цинкарошки жути режим, којем се неко овдје још увијек диви!

    Дражене и Ања, ја не пратим шта та будала додик, изјављује, па ме његови двосмислени и тросмислени ставови не интересују. Мада су га браћа косовски Срби већ били прогласили за патриоту ампасан! Па ето им га, на!

Оставите одговор