Род соје испод очекиваног

Принос соје у Републици Српској у овој години испод је очекиване двије тоне по хектару и нижи је и од просјечно оствареног приноса за вишегодишњи период (2007.-2012. година) који износи око 1,7 тона по хектару. Из реосорног министарства су потврдили да, по процјенама Пољопривредног института РС, губици у односу на очекивани принос соје крећу се […]

петак, октобар 25, 2013 / 14:12

Принос соје у Републици Српској у овој години испод је очекиване двије тоне по хектару и нижи је и од просјечно оствареног приноса за вишегодишњи период (2007.-2012. година) који износи око 1,7 тона по хектару.

Из реосорног министарства су потврдили да, по процјенама Пољопривредног института РС, губици у односу на очекивани принос соје крећу се око 35 посто, што је случај и код сунцокрета.

Једногодишње крмне махунарке (озими и јари сточни грашак, озима и јара грахорица, смјеше стрних жита са грашком и грахорицом – сјетва у јесен и прољеће) нису имале штете од суше јер су оне покошене за сијено, сјенажу или силажу, прије сушног периода.

Површине засијане усјевима са озимим и јарим грашком, озимом и јаром грахорицом и њиховим смјешама са стрним житима износиле су око 650 ха. Просјечни приноси зелене масе су око 35 т/ха, а сијена око 7 т/ха.

Сијани травњаци на ораницама у Републици Српској заузимају око 65.000 ха. На принос зелене масе и сијена суша није утицала осим у трећем откосу када је већ наступио сушни период.

Приноси су се кретали од 3-4 тоне, а процјене су да су губици у трећем откосу просјечно износили 15 посто.

Природне ливаде и пашњаци имали су умањење приноса у другом откосу за просјечних 15 посто.



Оставите одговор