Радуљ: Виши суд БиХ смјестити у Бању Луку

Замјеник министра правде БиХ Срђан Радуљ предложиће да виши суд БиХ, који би требало да одлучује у жалбеним поступцима на пресуде Суда БиХ, буде смјештен у Бањалуци.Он сматра да је недопустиво да све правосудне институције на нивоу БиХ буду смјештене у Сарајеву. "Виши суд требало би да буде формиран на основу Закона о судовима БиХ, […]

субота, октобар 12, 2013 / 07:04

Замјеник министра правде БиХ Срђан Радуљ предложиће да виши суд БиХ, који би требало да одлучује у жалбеним поступцима на пресуде Суда БиХ, буде смјештен у Бањалуци.Он сматра да је недопустиво да све правосудне институције на нивоу БиХ буду смјештене у Сарајеву.

"Виши суд требало би да буде формиран на основу Закона о судовима БиХ, чији је приједлог у центру пажње наредне рунде структуралног дијалога о реформи правосуђа. Кључна дилема у вези са овим законом и даље је питање додатне кривичне надлежности“, рекао је Радуљ за "Прес Република Српска“.

Он додаје да је досадашњим прописима одређено да Суд БиХ поступа по Кривичном закону БиХ и кривичним законима Републике Српске и Федерације БиХ у одређеним случајевима.

"Због таквог рјешења готово никада се не зна који ће суд у БиХ бити надлежан да поступа у конкретном случају, што је недопустиво“, нагласио је Радуљ.

Он је изразио бојазан да Суд БиХ неће промијенити своју досадашњу праксу у суђењима за ратне злочине, без обзира на став Европског суда за људска права у Стразбуру.

"Очигледно да предсједница овог суда Медџида Кресо и даље одбија да се повинује правно обавезујућем ставу Стразбура“, навео је Радуљ. /



Оставите одговор