Утврђен ребаланс буџета: Ево како се пуни и како се троши

Влада Републике Српске утврдила је данас на, 19. радно-консултативној сједници Владе Републике Српске, Ребаланс буџета за 2013. годину који остаје на нивоу Буџета за 2013. годину, у износу милијарду 945 милиона КМ, саопштено је из Владе РС. „Усвајање ребаланса буџета за 2013. годину, уз реалокацију средстава, омогућиће несметано функционисање свих буџетских корисника за 2013. годину“, […]

понедељак, октобар 7, 2013 / 21:22

Влада Републике Српске утврдила је данас на, 19. радно-консултативној сједници Владе Републике Српске, Ребаланс буџета за 2013. годину који остаје на нивоу Буџета за 2013. годину, у износу милијарду 945 милиона КМ, саопштено је из Владе РС.

„Усвајање ребаланса буџета за 2013. годину, уз реалокацију средстава, омогућиће несметано функционисање свих буџетских корисника за 2013. годину“, изјавио је министар финансија др Зоран Тегелтија.

Већи приходи

Министар Тегелтија је навео да су буџетски приходи у утврђеном Ребалансу већи за 49,3 милиона КМ. До повећања је дошло на ставци приходи од дивиденде Електропреноса БиХ у износу 40 милиона КМ, те на позицији прихода од пореза на доходак и добит у износу 16,2 милиона КМ.

Истичући да су очекивани примици за нефинансијску имовину нижи за 45 милиона КМ, министар Тегелтија је појаснио да ће до краја године од продаје неперспективне војне имовине бити реализовани примици у износу од пет милиона КМ, а не очекиваних 50 милиона КМ.

У Ребалансу се очекују мањи приходи од индиректних пореза за 20,4 милиона КМ, међутим, према ријечима министра финансија Зорана Тегелтије, тај ће недостатак дијелом бити покривен бољим приливом по основу пореза на доходак и пореза на добит.

Ребалансом су на расходовној страни планирана и средства за увећање плата за око 35000 буџетских корисника, у укупном износу од 14,6 милиона КМ, док су смањени расходи по основу коришћења роба и услуга, као и расходи по основу субвенција.Министар Тегелтија је навео да су грантови повећани за 3,5 милиона КМ, највећим дијелом увећања се односе на вјерске заједнице.



Оставите одговор