Важност очувања културног насљеђе

"Промовисање културног насљеђа представља један од најпоузданијих начина чувања свијести о заштити онога што су оставили преци" истакао је в.д. помоћника министра за предшколско, основно и средње образовање Здравко Марјановић на синошњем отварању изложбе "Наисус и Медиана", коју је поводом обиљежавања "Дана европске баштине у Републици Српској" организовао Републички завод за заштиту културно-историјског и природног […]

уторак, септембар 24, 2013 / 09:27

"Промовисање културног насљеђа представља један од најпоузданијих начина чувања свијести о заштити онога што су оставили преци" истакао је в.д. помоћника министра за предшколско, основно и средње образовање Здравко Марјановић на синошњем отварању изложбе "Наисус и Медиана", коју је поводом обиљежавања "Дана европске баштине у Републици Српској" организовао Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, у Културном центру Бански двор у Бањој Луци.

Он је подсјетио да Република Српска већ шест година учествује у обиљежавању „Дана европске баштине“ и нагласио вишеструку важност таквог догађаја.

Директор Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Горан Милојевић појаснио је да је овогодишњи наслов манифестације у Републици Српској "Вијекови под крстом" у вези са обиљежавањем 1.700 година од доношења Миланског едикта. Он је рекао да је гостујућа изложба „Наисус и Медиана“ Елене Васић-Петровић, конзерватора Завода за заштиту споменика у Нишу, још једна потврда одличне сарадње завода Републике Српске и Србије.

Аутор изложбе Елена Васић-Петровић појаснила је да прва цјелина изложбе подразумијева Наисус, антички град у којем је рођен римски цар Константин, друга велику ранохришћанску некрополу, а трећа насеље Медиану са великим царским љетниковцима у близини Наисуса.



Оставите одговор