Сирија: Си-Ен-Ен приказао видео снимак жртава хемијског напада

Америчка телевизија Си-Ен-Ен приказала је видео снимак на коме се виде жртве наводног хемијског напада у Сирији, уз објашњење да је исти видео представљен и одабраној групи конгресмена са циљем да се добије њихова подршка за војну интервенцију. На снимку, који траје неколико минута, виде се људи како леже на поду неке затворене просторије, од […]

недеља, септембар 8, 2013 / 13:04

Америчка телевизија Си-Ен-Ен приказала је видео снимак на коме се виде жртве наводног хемијског напада у Сирији, уз објашњење да је исти видео представљен и одабраној групи конгресмена са циљем да се добије њихова подршка за војну интервенцију.

На снимку, који траје неколико минута, виде се људи како леже на поду неке затворене просторије, од којих неки повраћају, а некима иде пена на уста. У једном од снимака се виде поређана тјела мушкараца и дјеце за које се каже да су мртви.

Си-Ен-Ен наводи да је 13 видео снимака у четвртак приказано члановима сенатског Комитета за обавјештајне послове, уз објашњење да се ради о жртвама хемијског напада који се догодио 21. августа.

Сенаторима је речено да су амерички обавјештајци потврдили истинитост снимака. Ипак, ова телевизијска станица наводи да не може сама да потврди аутентичност снимака и додаје да се из њих не може закључити ко је одговоран за напад.

Последње информације говоре да у овом тренутку већина конгресмена и сенатора из обје партије, Демократске и Републиканске, не подржава Обамин приједлог о нападу на Сирију.

Слична је ситуација и у јавном мњењу, гдје је противљење нападу скоро дупло израженије у односу на подршку.

У међувремену, сиријски побуњеници заузели су хришћанско село Малула, сјеверно од Дамаска, саопштила је Опсерваторија за људска права.

"Снаге сиријског режима пробиле су се ноћас у село, али су побуњеници послали појачање и успјели су да заузму читаву Малулу", каже директор Опсерваторије Рами Абдел Рахман за АФП.

Малула се сматра симболом хришћанског присуства у Сирији и многи њени становници говоре арамејски, језик који је говорио Исус и који још употребљавају само мале, раштркане заједнице широм свијета.

У ноћашњим сукобима погинуло је најмање 17, а рањено више од 100 побуњеника, саопштила је Опсерваторија, додајући да је погинуло или рањено и неколико десетина припадника режимских снага и паравојних формација.

Планови за жестоке ракетне нападе

Пентагон припрема интензивније и дуготрајније нападе на Сирију него што је раније било планирано и они би требало да трају три дана, пише Лос Анђелес тајмс.

Ратни планери сада намјеравају да прво изведу жестоке ракетне нападе послије којих ће врло брзо услиједити додатни напади на мете које су можда промашене или нису уништене послије првог напада, наводи лист, позивајући се на званичнике.

Два америчка званичника су за лист из Лос Анђелеса рекли да је Бјела кућа тражила дужу листу циљева на којој ће бити "много више" мета него на првој листи на којој их је било око 50.

Циљ овог плана је да се нанесе штета снагама сиријског предсједника Башара ел Асада, преноси АФП.

Планери Пентагона сада разматрају употребу бомбардера, као и пет америчких разарача који тренутно патролирају у источном Медитерану, за лансирање крстарећих ракета и ракета ваздух-земља са мјеста које је далеко изван домета сиријске ваздухопловне одбране.

Офанзивна група носача авиона "УСС Нимиц" са једним крузером и три разарача, која се налази у Црвеном мору, такође може бити употребљена за испаљивање крстарећих ракета на Сирију.



Оставите одговор