Додик: Чему СДС, кад нам са ХДЗ овако лијепо иде

Партнерство ХДЗ-а БиХ и СНСД-а је стабилно и ове странке имају усаглашене ставове о свим битним питањима у БиХ, па тако и о тренутно најважнијим за европски пут БиХ – провођењу одлуке "Сејдић – Финци” и механизма координације, речено је након данашњег састанка делегација ХДЗ-а БиХ и СНСД-а у Мостару. Предсједник СНСД-а Милорад Додик истакао […]

петак, септембар 6, 2013 / 00:16

Партнерство ХДЗ-а БиХ и СНСД-а је стабилно и ове странке имају усаглашене ставове о свим битним питањима у БиХ, па тако и о тренутно најважнијим за европски пут БиХ – провођењу одлуке "Сејдић – Финци” и механизма координације, речено је након данашњег састанка делегација ХДЗ-а БиХ и СНСД-а у Мостару.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик истакао је да је о питању “Сејдић-Финци” став странака из Републике Српске усаглашен и познат и неће се мијењати, односно да остаје директан избор у Републици Српској и да подразумијева да се у Уставу ријеч Србин замијени са ријечју “један”.

Он је додао да је у Федерацији БиХ потребно доћи до рјешења.

“Ми смо спремни подржати сваки договор из ФБиХ који не искључује никога”, рекао је Додик.

Лидер СНСД-а је навео да је комесар за проширење ЕУ Штефан Филе уложио знатне напоре да се постигне договор у БиХ када је ријеч о одлуци “Сејдић-Финци”, али да су бошњачке странке срушиле ранији договор из Брисела.

Према његовим ријечима, било је договорено да се уђе у систем избора тако што би на кантоналном нивоу имали одређене преференцијалне гласове који би давали могућност да се из једног народа не бирају два члана Предсједништава БиХ, него да то буде из различитих народа или различитих националних група и то би било фер и коректно.

“Након повратка, један дио међународне заједнице и сарајевска чаршија направиле су причу да је неко други крив, а понављам да смо и ми и ХДЗ БиХ подржали тај приједлог”, рекао је Додик.

Он је нагласио да се СНСД држи договора да један народ не бира другом представнике и да нема мајоризације.

“Када би се одустало од потребе за мајоризацијом ми би питање ‘Сејдић-Финци’ веома брзо имали ријешено”, додао је Додик.

Када је ријеч о механизму координације, Додик је навео да су представници српског и хрватског народа у заједничкој комисији која је формирана при Савјету министара постигли договор, а да представници Бошњака нису прихватили тај модел.

“Све што радимо, не радимо против трећег или петог и десетог; то су измишљотине. Покушавамо да направимо оно што је у складу са Уставом и Дејтонским споразумом у складу са заштитом националних и народних интереса и у том погледу нећемо одустати”, нагласио је Додик.

Он је напоменуо да је принцип грађанске државе коју заговарају бошњачке странке непримјењив у БиХ.

“Ми заговарамо европски пут и ја потврђујем нашу опредијељеност за европски пут, али не мора да значи да је тај пут за некога јадан, већ мора да буде пут достојанства”, рекао је Додик.

У том смислу, подсјетио је лидер СНСД-а, не може се ићи на то да се омогући принцип мајоризације и да се Хрватима опет бира члан предсједништва попут Жељка Комшића.

“Кога данас Комшић представља, у чије име говори? Изгубио је подршку и своје политичке партије која му је обезбиједила бошњачке гласове. Он је као ненавођена ракета, не знате гдје ће бубнути. Његови политички ставови су у том погледу ирелевантни, али је то штета за БиХ”, навео је Додик.

Он, како је рекао, “као и сви добри ђаци” очекује успјех у Бриселу 1. октобра, нагласивши да проблем није у СНСД-у.

“Што се нас тиче, ми то одмах можемо договорити, све је познато, само што у ФБиХ треба онемогућити да се изаберу два представника истог народа. Ако се у томе слажемо, математика није проблем”, поновио је Додик.

Он је истакао да су модели које је чуо од Човића за избор чланова Предсједништва БиХ фер и коректни и да могу одржати трајно повјерење међу народима.

Човић је рекао да је у Бриселу раније потписан модел да представници једног народа неће бирати представнике другима.

Он је навео да ће у наредним данима бити одржани бројни састанци између политичких странака у ФБиХ и да ће се одвојено састати са предсједницима СДА, СДП-а и СББ БиХ – Сулејманом Тихићем, Златком Лагумџијом и Фахрудином Радончићем.

Иако је изразио оптимизам када је ријеч о успјеху, Човић је истакао да се у Бриселу не може очекивати договор уколико не буде постигнут прије одласка из БиХ.

На састанку су учествовали и међународни секретар СНСД-а Жељка Цвијановић, те предсједник градског одбора СНСД-а Мостар Младен Крњеушић, као и предсједник градског одбора ХДЗ-а БиХ Слађан Беванда.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор