Видовдан у Сребреници: Србима забрањено да поставе спомен-плочу за убијене цивиле

Код бивше зграде Полицијске станице у Сребреници данас је, након парастоса у цркви Покрова Пресвете Богородице, положено цвијеће и прислужене су свијеће за покој душа 11 убијених српских цивила. За данас је било најављено и постављање спомен-плоче на ову зграду у знак сјећања на невине Србе убијене у овом градићу, али то се није догодило. […]

петак, јун 28, 2013 / 16:00

Код бивше зграде Полицијске станице у Сребреници данас је, након парастоса у цркви Покрова Пресвете Богородице, положено цвијеће и прислужене су свијеће за покој душа 11 убијених српских цивила.

За данас је било најављено и постављање спомен-плоче на ову зграду у знак сјећања на невине Србе убијене у овом градићу, али то се није догодило.

Замјеник начелника ове општине Биљана Ракић рекла је да плоча није постављена јер није добијена сагласност општине. "Надали смо се да ће Бошњаци у општинској власти имати разумијевање и исти однос према свим невиним жртвама и да ћемо добити сагласност за постављање спомен-обиљежја, али смо се увјерили да они жртвама сматрају само своје сународнике", рекла је Ракићева, која је и предсједник Одбора за обиљежавање значајних датума страдања српског народа Сребренице.

На овом скупу речено је да су сви Срби, који су били лојални тадашњој муслиманској власти, брутално убијени, а да за те злочине још нико није одговарао. Од 11 убијених у Сребреници још се троје воде као нестали.

Делегације општинске Борачке организације и српских представника у општинској власти Сребренице, те родбина и комшије настрадалих положили су данас цвијеће испред зграде у којој је у току рата била сребреничка полицијска станица, гдје су мучени и убијани Срби који су остали у овом граду или су их муслиманске јединице заробиле у току рата.

Секретар сребреничке Борачке организације Милош Миловановић навео је да су овдје мучени и свирепо убијени Срби који су остали, вјерујући комшијама да могу живјети у својим кућама.

"У граду је остало и убијено 11 цивила, а исто тако приликом етничког чишћења српских села муслиманске снаге су убиле велики број старих, болесних и непокретних српских цивила, запаливши их живе у кућама и за те злочине нико није одговарао", истакао је Миловановић.

Он је нагласио да бошњачка власт у Сребреници потврђује да јој не одговара ништа што је српско и да због тога није дозволила постављање спомен-плоче.

"Хтјели смо да легално поставимо то спомен-обиљжје на ову зграду, али нисмо добили одобрење. Од те намјере нећемо одустати", поручио је Миловановић.

Према његовим ријечима, у Сребреници су 1992. и 1993. године почињени стравични злочини над српским народом, за које нико није одговарао и на то се мора стално указивати и понављати свим правосудним органима, који су се до сада бавили само злочинима над Бошњацима, да су се овдје догодили стравични злочини над Србима и да њихове починиоце треба процесуирати.

Он је истакао да ниједна српска жртва не смије бити заборављена и да сви починиоци злочина морају одговарати, те да Борачка организација никада неће одустати од захтјева да починиоци злочина над Србима одговарају.

"Ови људи су били цивили и не желећи узети оружје остали су у својим домовима да би били убијени само зато што су Срби и што је најтужније неки од њих још нису пронађени", истакао је Миловановић.

Подсјећајући на страдање мајке и сина у породицама Стјепановић и Лазић, те брачног пара Димитровски, он је нагласио да је тадашње политичко и војно руководство организовало систематско убијање Срба у урбаном дијелу Сребренице и да су малобројни преживјели, након размјене, убрзо умрли од посљедица стравичних мучења.

Младену Стјепановићу, у својој кући, преко пута општинске зграде у Сребреници, 1992. године остали су отац Михаило и бака Анђелија.

"Годинама узалудно трагамо да пронађемо и достојно сахранимо њихове посмртне остатке. У Сребреницу су се вратили неки Бошњаци који сигурно знају ко је убио лојалне Србе и гдје су укопани, али не желе да то открију како и даље за та убиства нико не би одговарао", рекао је Стјепановић.

Он каже да је неописив и ужасан осјећај немоћи да пронађу посмртне остатке оца и баке и да их породица достојно сахрани.

Стјепановић је оцијенио да је Суд БиХ неправедан према српским жртвама и позвао правосудне органе БиХ да истим аршинима дијеле правду за све жртве, те Институт за тражење несталих БиХ да истим интензитетом ради на проналажењу несталих Срба као што ради на ексхумацијама несталих Бошњака.



Оставите одговор