Српског језика нема ни у уставу Српске

Српски народ мора сачувати вриједности и идентитет српског језика на простору БиХ, јер одредба о дефиницији језика не постоји у Уставу Републике Српске, речено је данас на тематској сједници Одбора за образовање, науку, културу и информисање Народне скупштине Српске. Професор на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Милош Ковачевић оцијенио је да је одговорност Срба […]

петак, јун 28, 2013 / 14:29

Српски народ мора сачувати вриједности и идентитет српског језика на простору БиХ, јер одредба о дефиницији језика не постоји у Уставу Републике Српске, речено је данас на тематској сједници Одбора за образовање, науку, културу и информисање Народне скупштине Српске.

Професор на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Милош Ковачевић оцијенио је да је одговорност Срба за очување матерњег језика двоструко већа од оних који су га у БиХ преименовали.

"Српска је на највећем удару када је ријеч о очувању језика. У Српској се тражи паритет језика три народа, а не признаје се паритет на основу националних назива језика", рекао је Ковачевић новинарима у Бањoj Луци, након тематске сједнице "Изучавање и његовање српског језика у Републици Српској".

Он је појаснио да назив босански језик није паритетан са називима српски и хрватски језик, јер је то језик земље.

"Веома је битно нагласити да српским језиком у Републици Српкој говори сав српски народ. То није језик Републике Српске него језик Срба", додао је Ковачевић, напоменувши да је веома важно што се у парламенту Српске поставља питање изучавања и његовања српског језика.

Према његовим ријечима, проблеми српског језика у Републици Српској су исти као и у осталим земљама гдје живи српски народ. "Уколико постоји дисхармонија између српске науке о језику и српске политике, која мора проводити одредбе науке, онда уништавамо властити идентитет. Зато је парламент најважније мјесто гдје се говори о статусу српског језика", каже Ковачевић.

Он је истакао да нема ниједне државе у свијету, осим БиХ, у којој исти језик има три имена и три различите норме и у којој српски језик има двоструку вриједност.

Тематска сједница одржана је поводом 1.150 година словенске писмености.



0 КОМЕНТАРА

  1. Прихватиле будале Болоњу по наређењу запада.
    Кад сте то издајници прихватили, зашто није био услов да наше дипломе важе код оних који су вам то напаковали?

    Да Болоња ваља не би Словенија вратила стари образовни систем, наравно што би требали и ми, само прилагођен новом времену.

    У праву си Гласу, нема привредне реформе без реформе образовања.

    Јебо вас онај ко вам је наредио да приватне факултете изједначите са државним и да их уопште дозволите.

    Неке ствари су ваљале и у прошлом систему, биле су тако добре да су их скандинавске земље копирале.

    Значи увијек смо имали памет, јаке људе, основна намјера запада је и била да изгубимо свој интегритет.

  2. П.С. Грешка на посту, овај коментар се односи на коментарисање поводом додијеле новца Додика ђацима.

    Извињавам се, успут наравно да нам је наш језик и писмо, оно по чему ће дјеца наша дјеца знати да припадамо историјском народу.

Оставите одговор