Губари брсте шуму, министарство запрашује

На подручју Републике Српске око 80.000 хектара шума налази се под нападом инсекта губара, од чега је око 21.000 хектара под веома јаком најездом ове штеточине – подаци су Јавног предузећа „Шуме Републике Српске“. Шеф Координационог тима за сузбијање губара Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Зоран Станивуковић рекао је Срни да је, према […]

среда, мај 15, 2013 / 08:54

На подручју Републике Српске око 80.000 хектара шума налази се под нападом инсекта губара, од чега је око 21.000 хектара под веома јаком најездом ове штеточине – подаци су Јавног предузећа „Шуме Републике Српске“.

Шеф Координационог тима за сузбијање губара Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Зоран Станивуковић рекао је Срни да је, према пребројаним јајним леглима, највећи интензитет напада губара уочен на подручју привредне јединице "Јошавка", Шумска управа Челинац.

Станивуковић напомиње да се подручје ове привредне јединице налази под врло јаким нападом губара, јер на око 1.250 хектара шуме просјечан број јајних легала губара по хектару износи 14.000, док се авиотретман препоручује ако је бројност губара већа од 100 легала по хектару.

Када је ријеч о најављеном авиотретирању шумских површина нападнутих губарима на подручју општина Бањалука, Челинац, Лакташи и Градишка, Станивуковић је потврдио да оно званично почиње данас на овом простору, први пут након 1967. године када је била велика градација губара на неколико милиона хектара на подручју бивше Југославије и региона.

Министарство је, у складу са расположивим финансијским средствима, одлучило да се авиотретирање врши на око 6.000 хектара шуме, иако је у правилу требало третирати свих 21.000 хектара шуме која се налази под врло јаким нападом губара.

Третирање се врши биолошким заштитним средством "ФОРЕY 48-Б" у количини од један до два литра по хектару, али у принципу највише у зависности од јачине напада грбара.

Станивуковић наводи да је тренутно стање – насљеђе протеклих година, јер јајна легла која губар полаже у јуну и августу мјесецу сваке године стоје на дрвећу и кори стабала на неким скровитим мјестима све до почетка априла када почињу да излазе гусјенице које брсте лишће у огромним количинама, правећи на тај начин штету на шуми.

Када је ријеч о третирању против губара, Станивуковић каже да се оно врши са биолошким заштитним средством "ФОРЕY 48-Б" у количини од један до два литра по хектару , које у принципу највише зависи од јачине напада губара.

"Овај третман не може рјешити проблем губара у шумама Републике Српске, али може у великој мјери утицати на сузбијање најгорих жаришта, како би се на тим мјестима бројност губара значајно редуковала", истакао је Станивуковић.

Он сматра да ЈП "Шуме" Републике Српске и ресорно министарство посебну пажњу морају посветити редуковању броја губара, како би наредну јесен искористили за прикупљање најбољих података о њиховој бројности.

Према његовим ријечима, могуће је примијенити и механичке мјере борбе против губара које су знатно јефтиније од авиотретмана, а које укључују ангажовање шумарских и сезонских радника на скидању легала губара која се налазе на висини до два метра, али не и оних легала која се налазе у самој крошњи дрвећа гдје је и највећи напад губара.

Станивуковић напомиње да губар напада скоро све врсте дрвета, изузев јасена, а посебно храст, цер, букву, четинаре, али и воћњаке, ако нема хране у шуми.

На подручју општина Бањалука, Челинац, Лакташи и Градишка до 16. маја биће обављено авиотретирање шумских површина нападнутих губарима, саопштило је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Авиотретирање обухвата привредне јединице Шумског газдинства "Бањалука" – "Црни Врх", "Јошавка" и "Велика Укрина", те привредне јединице Шумског газдинства "Градишка" – "Просара" у рејону Орахова, Гашница, Бистрица, Јабланица и Писарић.

Третирање ће бити вршено биолошким заштитним средством "ФОРЕY 48-Б" на површини од око 6.000 хектара. Активна супстанца је бацилус торингиензис ссп. курстаки, позната као Б.т или Бтк која није штетна по људе и животиње.

Бтк има специфично дјеловање само на осјетљиве гусјенице, не уништава корисне инсекте и безопасан је за пчеле.0 КОМЕНТАРА

  1. Što reče rammstein nema veče štetočine i nametnika od režima sadašnjeg.
    U tekstu kaže da su legla iz prethodnog perioda, dakle nisu vodili idioti računa da na vrijeme spriječe gubar. A, rudonja u rudonjići su trpali milijarde u svoje džepove.
    Drugo, ne vjerujem niti se sada tretira oboljela šuma valjano, ne kako kažu u tom omjeru nego u deset puta većem. Dok pokrade ministarstvo, dok pokradu šumari, dok pokradu oni koji tretiraju… od sve u propast.Treće, sredstvo je vjerovatno kupljeno kao što su se kupovale vakcine za gripu po stostruko većim cijenama i opet rudonja posla ministralopova za ambasadora. Jebali jedno drugom mamicu.

    Odoše naše šume! Doveo bih kompletno rukovodstvo mdrs u gubarem zaražene šume ,vezao i ostavio tu da žive , a iz aviona tretirao jakim sredstvima za nametnike, jer većih štetočina i opasnijih, ne samo za šume nego za sve što postoji u Srpskoj, od njih nema.

    Rudonju fruškogorca proglasiti za vodju zločinačke organizacije opasnu po živote ljudi u Srpskoj!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *