Патријарх: Будимо уз народ

Његова светост патријарх српски Иринеј позвао је православне вјернике на богољубље и човјекољубље и да душом и срцем остану уз страдални народ на Косову и Метохији и другим крајевима гдје православни страдају због имена и вјере у Христа. "Утврдимо свој живот у Цркви на љубави и праштању! Имајмо на уму да ће Бог свима бити […]

недеља, мај 5, 2013 / 09:24

Његова светост патријарх српски Иринеј позвао је православне вјернике на богољубље и човјекољубље и да душом и срцем остану уз страдални народ на Косову и Метохији и другим крајевима гдје православни страдају због имена и вјере у Христа.

"Утврдимо свој живот у Цркви на љубави и праштању! Имајмо на уму да ће Бог свима бити последњи судија и да ће он мерити искључиво по мерилима добра, богољубља и човекољубља", истакао је патријарх Иринеј у васкршњој посланици.
Према његовим ријечима, ове вриједности неопходно је слиједити уколико људи желе да се сврстају међу дјецу Божију, јер посљедња ријеч неће бити људска, већ Божија.

"Децо наша духовна, позивамо вас да свагда останете уз онога који је победио сва страдања, који је победио смрт и да, остајући уз Христа, останемо душом и срцем и уз наш страдални народ на Косову и Метохији и у свим земљама где православни страдају због имена и вере", навео је српски патријарх.

Патријарх Иринеј истакао је да истина Васкрсења посебно снажно одјекује у овом времену, препуном патњи и страдања – времену у којем се, као ријетко када раније, поставља питање смисла и циља живота.

"Сведоци смо тога да је из дана у дан све више усамљених и остављених; толико је домова без топле људске речи, толико је деце лишено родитељске пажње и љубави. Пуне су болнице страдалника, оних који болују телом и душом", напоменуо је патријарх Српске православне цркве.

Он је указао да појаве, као што су насиље, терор, пљачка туђе имовине, невиђен немир који је данас завладао у душама људи широм свијета, склоност криминалу, угрожавање мира и среће других, произилазе из духовно опустјелих и морално раслабљених душа.

Патријарх Иринеј додао је да се то најчешће догађа код младих људи који се губе прије него ли и нађу неки пут у живот.

"Себичност и непоштење и данас, као и јуче, уништавају сваки прави живот у заједници, заједничко добро и имовину. Неповерење и грамзивост, насиље и отимање туђег, угрожавају личност и њену сигурност и достојанство", напоменуо је патријарх Иринех.

Смрћу и Васкрсењем, нагласио је патријарх српски, Господ је побиједио смрт и подарио људима непобједиву и неуништиву снагу, којој не могу одољети никакве силе овог свијета.

"Он, који је победио свет, дарује снагу онима који су његови, да и они побеђују миром и трпљењем страх у себи, да одолевају насиљу, опет миром и трпљењем, сигурни да је Божија сила свевремена, а људска привремена", навео је патријарх Иринеј.

Према његовим ријечима, човјек од када постоји читавог живота жуди за миром, срећом и успјехом у животу, воли да буде признат и познат, чини дјела која ће га наџивјети, да иза себе остави своје име.

"И крајње обичан човек, а не само обдарени, геније и светска величина, ужива када неко хвали нешто његово или се диви његовом поступку. Врло често, међутим, у животу не успевамо, нисмо срећни, нити умемо дар Божији до краја да употребимо на добро. Многобројнији су они који иза себе остављају више дана са мукама и немирима, него ли они са много дана среће и спокојства", истакла је Његова светост патријарх српски.

Вјерујући у васкрсење Христово, људи вјерују у непрекидно обнављање људског достојанства и у могућност васкрсења људског морала, стида и доброте.

"Само вера у Васкрсење може обновити веру и верност несебичној љубави. Само вера у бесмртност спаљује својим пламеном саможивост као лажно начело живота, откривајући да је у саможртвеној љубави према Богу и ближњем излаз и спас из наше таме и свих наших безизлаза", наводи се у васкршњој посланици.

Патријарх Иринеј је пожелио да православни вјерници, ма гдје били, Васкрс проведу у слози, миру, љубави и радости.

"Ако је васкрсли Христос са нама и ми са њим, онда – ко ће против нас? Са овим мислима и жељама поздрављам вас најрадоснијим хришћанским поздравом – Христос васкрсе – ваистину васкрсе", поручио је патријарх Иринеј у васкршњој посланици.



0 КОМЕНТАРА

  1. Da, za mene je ovo licimjerje kada gospdin patrijarh kaže , Budimo uz narod, kada govori o sebičnosti i nepoštenju. Zašto to ne kaže onima koji su se odvojili od naroda, koji su sebični i nepošteni, koji iznurivaju ovaj narod do iznemoglosti, a takvi su oni koji ga vode, a bogami ima ih i medju visokim crkvenim velikodostojnicima. Po meni, upravo, patrijarh je mogao mnogo da olakša život tako što je u prilici da se sastaje sa tim neljudima često, da im održi slovo, da , ako treba, a treba, na takve i da baci anatemu.Naprotiv, on ih uzdiže u oblake, hvali ih, a narodu je život postao neizdrživ.
    Instituciju crkve odvajam od Boga, jer se u nju uvuklo dosta ljudskog šljama , gulikoža, bahatih, drskih, bogatih, kriminalaca, ….koji bezobraznodobro žive u ovo surovo vrijeme kada je srpski narod biološki ugrožen baš od onih koje patrijarh obilazi, i veliča ih. Ne vjerujem da on ne zna ni ko su oni, ni kakvi su, ni kako narod pišti pod njihovom šapom.

Оставите одговор