Руско – њемачко ледено доба?

Пријатељство је завршено, коментарише "Шпигл" најновији развој односа Русије и Њемачке. Аустријски "Пресе" то дефинише као руско окретање од Њемачке. Федерална служба безбједности (ФСБ), насљедница некадашњег КГБ прошле недеље је испитивала руске држављане запослене у њемачкој амбасади у Москви како би од њих изнудила информације. Прије неколико година, пише Шпигл, такав развој догађаја био би […]

петак, април 19, 2013 / 08:34

Пријатељство је завршено, коментарише "Шпигл" најновији развој односа Русије и Њемачке. Аустријски "Пресе" то дефинише као руско окретање од Њемачке.

Федерална служба безбједности (ФСБ), насљедница некадашњег КГБ прошле недеље је испитивала руске држављане запослене у њемачкој амбасади у Москви како би од њих изнудила информације. Прије неколико година, пише Шпигл, такав развој догађаја био би незамислив – јер би пре неколико година њемачки пријатељ Путин забранио припадницима ФСБ да шиканирају Нијемце.

Њемачко-руско ледено доба почиње да влада и у другим областима, не само у регуларним сукобима шпијунских и контрашпијунских институција.

Тако је висока парламентарна делегација ЦДУ у последњи тренутак била суочена са серијом отказаних сусрета: прошле недеље обрели су се у службеној, договореној посјети Москви, али одједном нико није имао времена да разговара са њима, пише Шпигл.

У булеварским дневницима објављују се фото-монтаже "голе" Ангеле Меркел, или се пишу коментари у којима се "допринос" са руских банковних рачуна за рјешавање кипарске економске кризе упоређује са одузимањем имовине њемачких Јевреја у вријеме Трећег рајха.

Ко се од кога окреће?

Шеф спољнополитичког одбора руске Думе Алексеј Пушков оптужује Њемачку да форсира ново тумачење Хитлеровог напада на Русију у љето 1941. и на тај начин "још једном покушава да промијени историју". Повод је серија Наше мајке, наши очеви, која се приказује на њемачким телевизијским каналима.

Из службених кругова око канцеларке Меркел у том свјетлу се тумачи и недавно ометање рада Задужбине "Конрад Аденауер" у Петрограду, када су власти конфисковале компјутере те невладине организације блиске ЦДУ.

"Меркелова је видљиво изгубила илузије у погледу развоја политичке и друштвене ситуације у Русији, али не би хтјела да руши мостове са Москвом", закључује њемачки лист.

Тренутни развој односа двије земље, који Шпигл описује као њемачко окретање од Русије, док аустријски Пресе, напротив, дефинише као руски заокрет (негативни) према Њемачкој.

При томе се аустрисјки лист позива на тај исти, релативно кратки текст у Шпиглу, да би дао пуно шири и далекосежнији коментар о томе шта се овог трентука догађа у Русији.

"Ново ледено доба завладало је не само у односима Москве и Берлина, већ уопште у односима Русије и Запада", тврди Пресе.

"Прошла су времена када је у Берлину владао Путинов пријатељ Шредер, прошла су времена када је Париз пљескао Путину и када му Берлускони није држао лекције из заштите људских права – прошла су времена када је Путин 2009. славио ново отопљење односа са Вашингтоном".

ЕУ се забавила својим проблемима

Како је дошло до тога, пита се Пресе.

"Тако да је компромисима склон Медведев попустио под притисцима свог ментора Путина", па Москва више нема заједнички безбједносни програм са Вашингтоном и "више није спремна да толерише америчке интервенције у кризним подручјима свијета."

Ни Европска унија није остала поштеђена новог погоршавања односа с Москвом – иако економски блиско повезане, између њих се дневно отварају нови ровови.

Разлози су бројни, тврди Пресе.

Као прво, многе земље ЕУ које су се нашле у финансијским невољама сада зависе од Брисела – односно од Берлина – више него раније, "па их није лако увући у Москви тако драге билатералне игрице, које Русија игра да би напакостила заједничкој спољнополитичкој платформи ЕУ".

Као друго, дужничка ЕУ криза довела је до тога да се Унија више него прије бави сама собом, "па нема времена да се посвети његовању руског ега коме никада није довољно изјава љубави и константне пажње".

Али, није ријеч само о економији, финансијама или политици, већ и уопште о систему вриједности у руском друштву, који се све више дистанцира од онога на Западу.

Русија мање гледа на декадентни запад?

Аустријски лист позива се на изјаву Алексеја Макаркина из Московског института за политичке технологије, који каже да није толико спорно шта западна друштва "раде", већ то шта су "постала":

"Прије су се наши грађани и наше друштвене елите оријентисале према Западу, зато што су га доживљавале као респектабилног, конзервативног и стабилно религозног. Данас се он, међутим, види као дегенерисан, премекан, склон хомосексуализму, и уз то стално нешто гњави кроз своје невладине организације. Напротив, сада је Русија та која је конзервативна!"

Промена вредносне оријентације Москве повлачи са собом и промену њене спољнополитичке оријентације: Са својим менталним ставом, који се, у принципу, своди на "не" у свим варијантама, Путин је успео да поново претвори Русију у утицајног играча на међународној политичкој сцени.

И тај старо-нови играч тражи тренутно позицију која му највише одговара – највероватније ће је наћи у играма моћи Америке и Кине, па је стога закључак аустријског листа, да ће будући баланс односа Вашингтона и Пекинга зависити од тога на чију страну стане Москва.

Укратко: Москва се стратешки изнова позиционира – сада је право време да јој се траже и нуде услуге, пише Пресе.



0 КОМЕНТАРА

  1. Нормално, што сте се играли „демократије“ играли сте се и фајронт!
    Није Русија наивна да не конта кроз број свог становништва и становништва република бившег СССР-а, готово да достиже број становника ЕУ, па према томе, ако кроз индустијализацију и привредни развој те земље развију своју средњу класу, неће морати зависити од земаља ЕУ и продаје нафтних деривата западу, кад ће ту исту продају моћи остварити у свом окружењу ако имају становништво са пристојним стандардом.

    На крају крајева и боља је политика развијати своју средњу класу, друштво потрошача, него зависити од западњачке куповне моћи њихове средње класе!

    Русија има и резервну опцију са земљама БРИКС-а, од којих јој је Кина и тржиште са милијардом становника и великом потрошњом ту на дохват руке!
    Њемачкој је увије била потребна руска подршка у Европи и кад су се ујединиле бивша Савезна република Њемачка и ДДР итекако им је била потребна руска подршка!

Оставите одговор