Инвестиције и запошљавање: Влада помаже Ланако и још три фирме

Влада Републике српске донијела је Одлуку о додјели средстава за подршку инвестицијама и запошљавању за неколико пословних субјеката, у укупном износу од 14.308.000,00 КМ. Из Програма подршке инвестицијама и запошљавању предузећу “Lanaco informacione tehnologije“ д.о.о. Бања Лука, додијељен је износ од 4.335.000,00 КМ за реализацију пројекта “Унапређење информационих технологија креирањем нових радних мјеста, те развој […]

петак, април 19, 2013 / 08:31

Влада Републике српске донијела је Одлуку о додјели средстава за подршку инвестицијама и запошљавању за неколико пословних субјеката, у укупном износу од 14.308.000,00 КМ.

Из Програма подршке инвестицијама и запошљавању предузећу “Lanaco informacione tehnologije“ д.о.о. Бања Лука, додијељен је износ од 4.335.000,00 КМ за реализацију пројекта “Унапређење информационих технологија креирањем нових радних мјеста, те развој знања и инфраструктуре“.

Предузећу “Р-С Силикон“ д.о.о. Бања Лука, сљедује износ од 9.000.000,00 КМ за реализацију пројекта “Погон за производњу Si-метала“.

За реализацију пројекта “Савремена клаоница перади по ЕУ стандардима капацитета 4.000 пилића на сат“, фирма “Бројлер-златно пиле“ д.о.о. Шамац, добиће износ од 700.000,00 КМ.

Пројекат “Погон за производњу електричне енергије, топлотне енергије и дрвеног пелета“, који спроводи предузеће “Green Power“ д.о.о. обновљиви извори енергије Бјелосављевићи-Соколац, подржан је са 273.000,00 КМ

Влада је задужила Министарство финансија да прије потписивања Уговора са корисницима средстава Влади Републике Српске предложи измјене и допуне “Уредбе о условима и начину реализације програма подршке инвестицијама и запошљавању“ (“Службени гласник Републике Српске“, број 70/12) којим ће се, између осталог, дефинисати да су корисници средстава дужни да уз подношење захтјева за исплату сваке транше приложе банкарску гаранцију за износ транше издату од стране пословне банке која послује на територији Републике Српске и плативу на први позив у корист Републике Српске (исплаћена средства морају бити обезбијеђена банкарском гаранцијом за све вријеме трајања уговора о додјели средстава),

Да је корисници средстава су дужни да поред гаранције приложе двије потписане бјанко мјенице са потписаном мјеничном изјавом, а у циљу наплате законске затезне камате у складу са законом који утврђује висину стопе затезне камате, а прије него што буде исплаћена задња транша корисник мора ангажовати овлаштеног процјенитеља који ће извршити процјену вриједности инвестиције у складу са закљученим уговором о додјели средстава и Уредбом, а трошкове процјене сноси корисник средстава.0 КОМЕНТАРА

 1. Zar se ovaj Si-metal, (tj. valjda nešto kao ferosilicijum) nije trebao raditi u Mrkonjiću sa onim Italijanima? Koliko znam tamo se već odavno ništa ne dešava – Italijani niti pišu niti dolaze a one hale što okrečiše sada propadaju.

  Ko stoji iza ovog projekta?

 2. Vlada kontinuiteta!!!
  Po starom oprobanom receptu, bliskim firmama, stranackim donatorima vlada odobrava milionske iznose, a smanjuje djeciji dodatak i dodatak za tudju njegu i pomoc. Ukinuli su pelene za odrasle za nepokretne a Lanacu preko 4 miliona. Sramota!!!
  Sto im nisu dali kredite, sa grejs periodom pa da kad tad vrate te pare u budzet nego onako kao poklon. Malo li je sto je lanaco povlasteni dobavljac racunarske opreme, sto se preko njega kupovali licencirani softveri, sto je prolazio na milionskim namjestenim tenderima.

 3. Мало математике…

  Претпоставимо да је плата у Ланаку 1200 КМ (просјечна плата је мања). Бруто је око 1750 КМ.
  1750 x 100 = 175 000 (плата за сто радника)
  175 000 x 12 = 2 100 000 КМ (плата за 100 радника за годину)
  2 100 000 x 2 = 4 200 000 КМ.

  Ланако има око 150 запослених радника. Овим парама је Влада практично поклонила Ланаку 2/3 трошкова за плате за двије године. Пратично све што Ланако заради за двије године је „чиста“ добит.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *