Руски Комитет за одбрану Ратка Младића у Хашком трибуналу

Гдје су Србија и Република Српска? Члановима руског друштвеног комитета за одбрану Ратка Младића послије дугих перипетија пошло је за руком да се састану са српским генералом у хашком затвору. Они су се упутили у Холандију 25. фебруара. Али посјети су претходиле дуге процедуре. Чланове комитета зачудили су услови које им је поставио Трибунал. О […]

субота, март 2, 2013 / 10:59

Гдје су Србија и Република Српска?

Члановима руског друштвеног комитета за одбрану Ратка Младића послије дугих перипетија пошло је за руком да се састану са српским генералом у хашком затвору. Они су се упутили у Холандију 25. фебруара. Али посјети су претходиле дуге процедуре.
Чланове комитета зачудили су услови које им је поставио Трибунал. О томе је говорио председник комитета, посланик Државне думе РФ Павел Дорохин.

– Нас су заиста дуго одбијали. Као прво, требало је доказивати да смо заиста посланици. Морали смо да се придружимо нашој амбасади. Сам састанак је одложен са девет ујутру на три поподне, како би генерал могао да нам што више исприча о свом затворском животу. А он има на то право.

И то без обзира на чињеницу да као чланови Парламентарне скупштине СЕ, имамо право да уђемо са дипломатским пасошима у затвор и да провјеримо ситуацију. Али не, оставили су нам свега два сата. Ја сам заувек запамтио храбри корак Ратка Младића. Када смо му рекли да ћемо чинити све могуће за његово ослобађање из Трибунала, он је одговорио: не треба, нека ја будем овдје последњи Србин, помозите свим осталим. Такав став, наравно, о њему много говори.

Снажан и храбар карактер генерала Младића оставио је неизбрисиви траг на чланове комитета. Говори предсједник Комитета за одбрану Државне думе РФ, адмирал Владимир Комоједов.

– Сву нашу делегацију он је дочекао у бодром расположењу, био је врло гостољубив, поставио нам је сто. Његово здравствено стање, наравно, захтјева посебну пажњу. Ипак три мождана удара су се одразила. Ипак, очигледно је да се Младић бори. Он сада врло јасно говори, мисли јасно. Али ипак треба га лијечити. И у Хашком трибуналу очигледно то не раде. Овде бисмо веома желели да питамо: гдје су Србија и Република Српска?

Речи Владимира Комоједова понавља Павел Дорохин.

– Њега су прегледали овдашњи љекари. Они му сваког јутра дају шаку лијекова, не објашњавајући да ли су они спојиви или не. И тражили су да им вјерујемо на ријеч. Ми смо вјеровали превише дуго, а многи Срби једноставно нису дочекали пресуду. Али ипак најважније је да смо показали да Русији није све једно каква је судбина хашких затвореника, помагаћемо свима, посебно генералу, провјеравати услове његовог заточеништва. Други моменат се састоји у томе да смо морали да покажемо свима да је Русија против једнополарног свијета у којем постоји само једна доминанта – САД и НАТО. Јер у суштини Трибунал је инструмент у њиховим рукама. А наш основни задатак је да извучемо нашег српског друга и брата из руку овог нелегитимног органа правосуђа који већ изазива смијех код многих представника свјетске јавности.

Став Комитета за одбрану Ратка Младића у погледу Хашког трибунала је јасан: на његову дјелатност вријеме је ставити тачку.

Григориј Соколов



0 КОМЕНТАРА

  1. Одговор адмиралу Владимиру Комоједову:

    Не знам гдје је Србија,ваљда у стисци и трци у снисходљивости према ЕУ да би добила датум за придружење,који,то и птице на грани више знају,никад неће добити.
    А Република Српска се управо спрема за општу акцију,на челу са БОРС-ом и Пантелијом Ћургузом,за петицију и прикупљање потписа за укидање Хашког трибунала,који се сљедеће године и сам затвара,тако док БОРС скупи потписе ,трибунал ће и бити затворен,па ћемо им захваљивати на одлично обављеном послу. А затворска казна за Србе ће до тада да се попне на 2000 година!!

    Ето,мој адмирале,ту смо ти ми,на жалост свих честитих и родољубивих Срба,а има их још!!!!!!!!!!!!!!!!

Оставите одговор