Аустралија: Хрвати траже да се Јеремићу онемогући учешће у расправи који је заказао

Хрватски исељеници у Аустралији траже од премијерке те земље да на расправо о међународним судовима у Генералној скупштини УН 10. априла не допусти учешће предсједника тог тијела Вука Јеремића, пише данас загребачки Вечерњи лист. Аустралијска држављанка хрватског поријекла Ина Вукић затражила је од премијерке те земље Џулије Гилард да на Генералној скупштини УН 10. априла […]

понедељак, фебруар 25, 2013 / 08:30

Хрватски исељеници у Аустралији траже од премијерке те земље да на расправо о међународним судовима у Генералној скупштини УН 10. априла не допусти учешће предсједника тог тијела Вука Јеремића, пише данас загребачки Вечерњи лист.

Аустралијска држављанка хрватског поријекла Ина Вукић затражила је од премијерке те земље Џулије Гилард да на Генералној скупштини УН 10. априла не допусти да у расправи о међународним судовима и помирењу народа учествује Јеремић.

„Наша земља треба да употреби свој утицај као чланица свјетске организације и не допусти да у важној расправи и говорима суделују представници оних земаља чланица УН чији су грађани осуђени за ратне злочине на међународним судовима и они који подржавају политику која је довела до масовних злочина против човјечности,” написала је Вукић, уредница политичког блога „Хрватска, рат и будућност”.

Она сматра да „није примјерено” ни да у расправи учествује Јеремић јер је држављанин Србије.

Вукић је увјерена да ће његов наступ на тематској сједници у ГС УН бити усмерен на изједначавање кривице и прозивање Хашког трибунала јер је хрватске генерале прогласио невиним.

Марш на Дрину их баш погодио

Она је позвала представнике хрватских заједница из свих земаља требало би да пошаљу писма сличног садржаја политичарима земаља у којима живе.

„Они то треба да учине како би се 10. априла одржала објективна и конструктивна расправа а не Јеремићева дипломатска подвала којој је свијет већ присуствовао кад је у јануару поводом прославе православне Нове године у сједишту УН-а изведена песма Марс на Дрину”, сматра она.

Како Вечерњи лист сазнаје, хрватски државни врх и дипломатија још разматра колику ће пажњу посветити Јеремићевој тематској седници у Њујорку, и постоје два размишљања.

Једно је, додаје лист, да се тај скуп на одређен начин игнорише и паралелно дјелује такозваном тихом дипломатијом, а други би био „гласнији” стил, односно на Ист риверу би се појавио неко значајан из политичког врха како би уз представнике хрватске дипломатије послали поруку да је Хрватска земља која је сарађивала у раду хашког суда и кроз судске процесе потврдила своју и невиност хрватских генерала.



Оставите одговор