Чему то све, Бакире

Иницијативу Бакира Изетбеговића да Уставни суд оцијени подобност празновања Дана Републике, критиковали су политичари из Српске. Преносимо дио њихових коментара. Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је 9. јануар Дан Републике и да се то сигурно неће промијенити. "Нека Бакир Изетбеговић слави шта хоће, шта ме брига. Ја му не браним, али […]

четвртак, јануар 17, 2013 / 19:00

Иницијативу Бакира Изетбеговића да Уставни суд оцијени подобност празновања Дана Републике, критиковали су политичари из Српске. Преносимо дио њихових коментара.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је 9. јануар Дан Републике и да се то сигурно неће промијенити.

"Нека Бакир Изетбеговић слави шта хоће, шта ме брига. Ја му не браним, али он неће нама оспорити да ми прослављамо шта ми хоћемо", рекао је Додик поводом захтјева бошњачког члана Предсједништва БиХ Уставном суду БиХ за оцјену уставности чланова Закона о празницима Републике Српске којим се 9. јануар утврђује као Дан Републике.

Предсједеник Републике Српске је истакао да је то "наш празник" и да то не може нико да дира, па ни Устави суд БиХ.

"То је празник Републике Српске, проглашен у складу са Законом о празницима. То је раније било оцјењивано. Не може то нико дирати, за нас је то свето. Не може никакав уставни суд, па ни Уставни суд БиХ ништа ту да уради", навео је Додик.

Тадић: Низашта

Изетбеговићева иницијатива је "прича низашта", изгубљено вријеме и нови конфликт, а тиме неће бити ријешен ниједан проблем, сматра замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Огњен Тадић.

Иванић: Бакир разграђује

То је још један покушај скретања пажње на себе и још један допринос разградњи БиХ, сматра предсједник ПДП-а Младен Иванић.

"Ако се Србима отприлике каже да не могу славити ни Светог Стефана нити Дан Републике као нешто што је признато у Дејтону, онда то само значи да он /Изетбеговић/ покушава да направи БиХ по свом концепту", рекао је Иванић Срни.

Он је нагласио да је потпуно убијеђен да таква врста иницијативе неће дати резултат.

"Како сви имају слободан дан за Божић у Њемачкој без обзира којој религији припадају, тако је и нормално да сви обиљежавају Дан Републике, на прославу православног свеца", навео је Иванић.

Продановић: Неповјерење

Изетбеговић поново ствара висок степен неповјерења и неискрених ставова према Српској, сматра посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Лазар Продановић.

"Бављење тим питањима није новост и често се користи у дневнополитичке сврхе да би се на неки начин придобили поени код грађана", рекао је Продановић Срни.

Према његовим ријечима, нема дилеме да је 9. јануар празник у Републици Српској и да ће то остати независно од Изетбеговића, јер Српска у складу са Уставом и надлежностима одређује празнике на својој територији.

Пандуревићева: Бесмислено

Изетбеговићева иницијатива је крајње бесмислена, јер нема разлога да тај празник буде увредљив за било кога или неуставан, сматра посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић.

"Не видим сврху овакве иницијативе, с обзиром на то да је Изетбеговић постигао договор са Сулејманом Тихићем око избора у СДА, па нема потребе да и даље изиграва јастреба и води своју унутарстраначку кампању у СДА, продукујући кризе и сукобе у читавој земљи", рекла је Пандуревићева Срни.

Оцијенивши да Уставни суд није уопште надлежан за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске, Пандуревићава је додала да је "страшно чиме се на својим фукцијама Комшић и радикализовани Изетбеговић баве у вријеме док је оваква криза у земљи".

"Није искључено да Уставни суд по ко зна који пут уђе у меритум нечега што није у његовој надлежности и донесе неку одлуку", навела је Пандуревићева.

Радојичић: Већ провјеравано

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић сматра да захтјев члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за оцјену уставности Закона о празницима Српске нема шансу за успјех, јер је овај пропис имплементација раније одлуке Уставног суда БиХ, који је оцијенио спорним поједине одредбе претходног закона.

Радојичић је рекао Срни да нема званичну информацију о било каквом новом поднесеном захтјеву и да то тек треба да уђе у формалну процедуру пред Уставним судом.

Он је додао да је Закон о празницима донесен тако да се изврши одлука Уставног суда, након чега је прошао све институционалне тестове, тако да се о овом захтјеву чак не би требало ни поново одлучивати.

"На тај закон био је уложен и вето и захтјев за заштиту виталног националног интереса и он је прошао тест Уставног суда", рекао је Радојичић.



0 КОМЕНТАРА

  1. „Нека Бакир Изетбеговић слави шта хоће, шта ме брига. Ја му не браним, али он неће нама оспорити да ми прослављамо шта ми хоћемо“, рекао је додик

    🙁

    Зар је то све, што има рећи један од „највећих од свих највећих“ властодржаца РС?
    Тај млади мајмун од Алијиног наследника му се тако отворио за кроше, а он тек тако прокоментарише као да се ради о фудбалском турниру у горњем залуковику!?
    Неко мора ставити до знања зашто је тај датум нама толико битан и зашто неко попут бакира нема права да то узима у уста нити да то поредимо тамо са бакировим „слави шта хоће“ то значи да додик даје легитимитет за некакав 1 март!? Зато што нема конкструктивности нити визије шта у ствари значи Дан и Крсна слава РС-а!

  2. То што ради Б.Изетбеговић је на неки начин, континуитет политике његовог оца, од младог ССовца, „младог муслимана“, преко Исламске декларације, до започињања рата у БиХ, да би се остварили циљеви.
    Други проблем је Уставни суд БиХ. Док је на његовом челу М. Симовић, који је (подсјећам) био предсједник владе РБиХ, до 1994, и Суд у коме су судије М.Ћеман, С.Паравлић, В.Галић и М. Тадић. Ови ликови да је нормална држава, не би били ни судије општинског суда, а не тако високе судске инстанце.

  3. Ma Izmetbegovic nastavlja sljepacku politiku koja ih je dovela do njihove i nase propasti,,,
    Evo i dan danas,naravno nesposoban je da bilo sta ucini za svoj narod i svoj entitet ali u tom beznadju jedino sto zna,prebaciti loptu na neku bezveznu inicijativu.
    Eto sta odrzava i kod nas ove jedne te iste retoricare na vlasti…

    A bezmalo iznenadjuje ova budalastina u jeku svih dosadasnjih desavanja?
    Potrebni su oni jedni drugima.
    Ovaj covjek nije nista ucinio odkako je zasjeo pa se pokusava makar ovako opravdati.Sto bi se reklo,veze s vezom…..

  4. Предсједнику РС, Тадићу, Иванићу, Продановићева и Радојчићу…

    Умјесто да лупате глупости, тражите да у свим јавним установама у Сарајеву управљачка структура буде заступљена по проценату из 91…. нпр…

    Урадите нешто, немојте само давати изјаве на Изетбеговићеве захтјеве… Понашате се ко дебили…

  5. novo_vrijeme, 18.01.2013. 23:14:37
    Ma kakva crna 91-a?
    Pa da se opet vracamo na ratne dane?
    Ako ova prokleta avlija nije mogla funkcionisati tada,nece moci sigurno ni u nekoj crnoj buducnosti.Zasta se boriti,za status u drzavi koja je nastala jednostranim referendumom preglasavanjem?
    Pa u tome i jeste sav problem.Mi nijesmo bili za otcjepljenje i poklanjanje resursa bjelosvetskim mesetarima ali,kako smo prosli?Bili smo optuzeni kao nazadni,nedemokrate,genocodni elementi i sta ti ja znam sta sve ne.
    Sada ici nazad,to je cisti apsurd.
    Sto se izjava tice,jesu bezveze.Ovog smecara,sina nesudjenog ratnog zlocinca koji nastavlje babinu politiku treba jednostavno ignorisati.
    Ali kako ga opet ignorisati kad iznosi antisrpske stavove i udara direktno u najosjetljivije temelje kakvog,takvog mira.
    U ovom slucaju ako se ko ponasa kao debil,onda je to on.

  6. kao sto neko rece,ovaj simovic koji kao predstavlja srbe u ustavnom sudu je ratni zlocinac jer je bio tokom rata u komandoj strukturi Alijnog zlocinackog udruzenja odnosno u vladi takozvane r bih…..

    inace ustavni sud cine 2 muslimana,2 hrvata,2 srbina i 3 stranca i normalno je da ce da ukinu proslavu dana RS.kao sto su ukinuli grb RS i himnu RS pa nam Dodik nametnu onaj nakardni amblem

    Trba jasno poruciti da nikakva odluka muslimanskog suda u sarajevu nece moci sprijeciti RS da slavi dan republike i krsnu slavu

Оставите одговор