Русија: Закон о велеиздаји ступио на снагу

У Русији је ступио на снагу контроверзни закон о велеиздаји за који се каже да би могао да се искористи за сузбијање активности дисидената, два дана након што је предсједник Владимир Путин поручио активистима за људска права да је спреман да га размотри. Закон, који је иницирала Федерална служба безбједности /ФСБ/ и који је Путин […]

среда, новембар 14, 2012 / 18:41

У Русији је ступио на снагу контроверзни закон о велеиздаји за који се каже да би могао да се искористи за сузбијање активности дисидената, два дана након што је предсједник Владимир Путин поручио активистима за људска права да је спреман да га размотри.

Закон, који је иницирала Федерална служба безбједности /ФСБ/ и који је Путин потписао, проширује дефиницију велеиздаје у кривичном закону Русије и укључује активности које доводе у опасност “уставни поредак Русије, суверенитет и територијални и државни интегритет земље”.

Иако присталице тврде да је текст закона управо такав да елиминише свако произвољно тумачење, критичари кажу да је управо супротно и да је текст “лабав” и да се може искористити против свакога ко је у контакту са странцима.

Мета закона су они који нуде консултантске или финансијске услуге странцима или страним организацијама који се баве “активностима усмјереним против руске безбједности”.

Према овом закону, нелегално посједовање државних тајни кажњава се са осам година затвора или 10.000 долара.

Такође, посједовање информације која је оцијењена као тајна, било да се ради о политичару, новинару, активисти за заштиту човјекове околине или вођи синдиката, кажњава се са 20 година затвора због шпијунаже.

Путин је у понедјељак, 12. новембра, на састанку са Савјетом за људска права Кремља рекао да ће пажљивије размотрити закон.

“Путин није изнио ниједно конкретно обећање. Он је рекао: `Да, погледаћемо можда само формат закона`, а медији су то представили као да је он обећао да ће га потпуно ревидирати”, рекла је чланица Савјета за људска права Лилија Шибанова агенцији РИА “Новости”.

Према њеним ријечима, овај закон је опасан.

“Ако ја, на примјер, прослиједим информацију, о наводним изборним нерегуларностима страном новинару, то би се могло сматрати шпијунажом”, рекла је Шибанова, која води и независну изборну посматрачку групу “Голос”.

Портпарол Путина Дмитриј Песков потврдио је данас да је предсједник спреман да уведе амандмане на закон, ако се појаве проблеми, односно одређено лимитирање права и слобода грађана.



Оставите одговор