Џомбић – Бирач: Даћемо паре док видимо извјесност пословања

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да је Влада Српске спремна да помогне Фабрици глинице "Бирач" из Зворника, али да мора видјети извјесност њеног пословања. Џомбић је напоменуо да се разматра колико ова фабрика дугује и по којим основама, те подсјетио на наслијеђени кредит прије приватизације из трезора Српске, два репрограма пореских обавеза, […]

среда, новембар 14, 2012 / 17:22

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да је Влада Српске спремна да помогне Фабрици глинице "Бирач" из Зворника, али да мора видјети извјесност њеног пословања.

Џомбић је напоменуо да се разматра колико ова фабрика дугује и по којим основама, те подсјетио на наслијеђени кредит прије приватизације из трезора Српске, два репрограма пореских обавеза, као и два кредита Инвестиционо-развојне банке.

„Скоро смо дали кредит од 20 милиона КМ да би се од четири котла два прерадила на чврсто гориво, како би `Бирач` смањио цијену коштања свог производа и био конкурентан“, нагласио је Џомбић и додао да Влада Српске помаже због око хиљаду људи запослених у овој фабрици.

Он је напоменуо да је Влада Српске помогла Фабрици глинице „Бирач“ и када је ријеч о договору са фирмом „БХ гас" да текуће обавезе за гас измирује, а дуг од око 20 милиона КМ врати у наредне двије године, али да обезбиједи банкарску гаранцију.

„Фабрика `Бирач` није обезбиједила банкарску гаранцију и престала је да плаћа текуће обавезе“, рекао је Џомбић новинарима у Бањалуци након сједнице Владе Републике Српске.

Он је истакао да „Бирач“, ако не може из постојећег пословања да измирује обавезе из неког претходног периода, онда мора да обезбиједи свјежи капитал да изврши докапитализацију.



Оставите одговор