Израел запријетио да ће одговорити на сиријске гранате

Израел је данас запријетио да ће одговорити ако сиријске гранате буду и даље падале на Голанску висију, коју је израелска војска окупирала у шестодневном рату 1967. године, а касније је анектирана, што међународна заједница никад није признала. Ово упозорење израелског министра одбране Ехуда Барака повећава забринутост да би грађански рат у Сирији могао изазвати шири […]

недеља, новембар 11, 2012 / 06:13

Израел је данас запријетио да ће одговорити ако сиријске гранате буду и даље падале на Голанску висију, коју је израелска војска окупирала у шестодневном рату 1967. године, а касније је анектирана, што међународна заједница никад није признала.

Ово упозорење израелског министра одбране Ехуда Барака повећава забринутост да би грађански рат у Сирији могао изазвати шири регионални сукоб.

Израел је већ једанпут упозорио сиријског предсједника Башара ал-Асада да обузда нападе на побуњенике крај стратешког Голана, који је иначе деценијама био углавном миран.

„Та порука је сигурно упућена. Да вам кажем увјерено да ниједна граната неће пасти? Не могу. Ако граната падне, ми ћемо одговорити”, изјавио је Барак за израелски војни радио, не улазећи у детаље.

Сиријска граната погодила је у четвртак једно израелско насеље на Голану али није експлодирала, подсјећа Ројтерс.

Почетком овог мјесеца Израел се жалио Уједињеним нацијама након што су три сиријска тенка ушла у демилитаризовану зону на Голану.

Израелска страна је такође рекла недавно да је залутали сиријски метак погодио један војни џип током патролирања.



Оставите одговор