Иживљавање другарице Ковачевић: Откуд Србији 100 медаља?

Новинарка РТС Оливера Ковачевић поново је имала своја анационална помрачења ума. У ирационалној жељи да, након сликања за Плејбој, поново буде на тренутак занимљива, госпођица ОК инсистирала је да јој министарка спорта Алиса Марић одговори на питање: Ко је одлучио да Србији припадају све олимпијске медаље које су освојене у време Краљевине и комунистичке Југославије? […]

четвртак, август 16, 2012 / 08:09

Новинарка РТС Оливера Ковачевић поново је имала своја анационална помрачења ума.

У ирационалној жељи да, након сликања за Плејбој, поново буде на тренутак занимљива, госпођица ОК инсистирала је да јој министарка спорта Алиса Марић одговори на питање: Ко је одлучио да Србији припадају све олимпијске медаље које су освојене у време Краљевине и комунистичке Југославије?

Како Србија себи рачуна оно што није њено? Како би сте се ви осјећали да ваша медаља припадње Хрватској? Знате да Њемачка не рачуна медаље освојене прије Другог свјетског рата, ни онешто је освојила Источна Њемачка? Знате да те медаље не стоје на једном мјесту, и нису у Србији?

Какво умобоље?

Незнање комбиновано са безобразлуком, заштитни је Ковечевићкин знак. Ако има воље да се образује по питању правила МОК, излазимо јој у сусрет.

Дакле, не рачуна се Србији ништа, нити било која земља шта осваја на Олимпијади. На ОИ се такмиче олимпијски савези, који на игре шаљу спортисте, који имају право да за њих наступају. Олимпијски савез коме се рачунају 102 медаље закључно са бронзом ватерполиста, у МОК је примљен 1912. За оне који, као Ковачевићка, постање свијета рачунају од 29. новембра 1943. тадашња држава се звала Краљевина Србија.

Тој Краљевини Србији су 1918. припојене територије бивше Аустроугарске, па је промијенила име (СХС, па Југославија) а правни субјект који је био задужен за Олимпијске игре је остао исти, прилагодио је име, али није тражен нови пријем у МОК.

У распону од 1912. и првог наступа на ОИ и 2012. олимпијски савез који је мијењао имена, слао је на Игре и спортисте рођене на подручјима које су се деведесетих отцијепиле од Србије, али медаље које су освојили освојене су за ОКС, а не за хрватски или словеначки савез, пошто они, као ни ове државе, до тада нису ни постојале.

И председник Хрватског олимпијског одбора, Златко Матеша, рекао је прије 20-ак дана у интервјуу “Јутарњем листу” да Србији припадају све олимпијске медаље које је Југославија освојила од Олимпијских игара 1920. године у Антверпену, до оних у Сеулу 1988. године.

– Ми ту ништа не можемо направити. То је одлучено још 1992. године. Наиме, све новонастале државе примљене су у МОК као нове чланице, а Србији се рачунало чланство СФРЈ, па тако и резултати – рекао је тада Матеша.

РТС, који је цијели дан на екранима држао натпис “100. медаља за Србију” када је стрелкиња Ивана Максимовић освојила сребро, а само четири дана по завршетку Игара, иста кућа приређује гладаоцима овакве сцене разгоропађене зечице, која спори и статут МОК и логику. При том се бавећи нечим што је без икаквог спора разријешено прије више од 20 година…

Наравно, то може само у Србији!



0 КОМЕНТАРА

  1. Ал’ се неко изгријешио пишући ово… Брука!

    Иначе, Оливера Ковачевић је обична трачара и глупача. Некад је била згодна, а данас не знам што је држе тамо на РТС јер је баш иритантна и неинформисана. Потпуно је бљутава као водитељка.

  2. Гледала сам и било је крајње провоцирајуће и непримјерено јутарњем програму.
    Послије тога јутра, дотична госпођица више није у том програму. Ваљда су и у Србији схватили гдје је коме мјесто, јер Оливера К. је погубила разум у намјери дав све и свакога вербално надигра.

  3. Они су те медаље освојили репрезентујући Југославију, али су се њихове републике одлучиле на отцјепљење, а Југославија је постојала још након њиховог отцјепљења. Да су хтјели могли су и даље наступати за Југославију. Србија је правни насљедник Југославије.

Оставите одговор