Траг у невремену музике

У овом бучном времену, пратећи осјетљиви траг, до самих извора музичких коријена стигла је својим радом Етно група Траг. Трудећи се да традиционалне звуке приближе нашим утрнулим ушима, правили су своје аранжмане, експериментисали са звуком, гласом…Резултат можете послушати и у пратећим линковима овог интервјуа, у којем на Фронталу Етно групу Траг представља Валентина Милекић. Музика […]

субота, јул 14, 2012 / 08:56

У овом бучном времену, пратећи осјетљиви траг, до самих извора музичких коријена стигла је својим радом Етно група Траг.

Трудећи се да традиционалне звуке приближе нашим утрнулим ушима, правили су своје аранжмане, експериментисали са звуком, гласом…Резултат можете послушати и у пратећим линковима овог интервјуа, у којем на Фронталу Етно групу Траг представља Валентина Милекић.

Музика

Ми његујемо традиционалну музику Балкана. Текстови, те ритмички и мелодијски мотиве, у основи су изворни. Полазећи од тога ми покушавамо, из већ заборављених пјесмама, и често неприхватљивих за модерног слушаоца, направити сопствене аранжмане који ће носити и дух наше епохе. У основи наших аранжмана су традиционални вокали, али са богатијим и разноврснијим хармонијама и стиловима пјевања него што је то некад било. Што се инструмената тиче акценат је на традиционалним инструментима (фруле, гајда, тапан, тарабука, кавал), али су у саставу и класични инструменти (гитара, виолина и хармоника), као и модерни (бас гитара и стејџ пиано).

Аранжмане, углавном, радимо заједно и сви чланови дају неки свој печат пјесмама. Покушавамо да с једне стране изградимо свој препознатљив и карактеристичан стил, а са друге разноврсност аранжмана што је тешко истовремено остварити. На пар пјесама које ће се наћи на новом албуму смо сарађивали са младом композиторком Мајом Матић, а наш драгоцјени сарадник и критичар је свакако и професор Арсен Чаркић.

Боје

Наша група је специфична, између осталог по томе, што су дјевојке веома различитих боја гласова и не тежимо униформности. Свака пјевачица пјева својим стилом, пјесме које њеном гласу и темпераменту највише одговарају.

Ипак, морам признати, након слушања мноштва група и пјевача који пјевају овај тип музике да сам лично већ десет година заљубљена у глас Тање Данојевић (члан групе), а нарочито њену здраву боју и спечифицну орнаментику у њеној интерпретацији ове музике.

Перкусиониста са сендвичима

На свакој турнеји се деси неколико анегдота и то чини једну од дражи нашег рада и путовања. Рецимо, на повратку са гостовања у Њемачкој заборавили смо нашег "ситног" перкусионисту на бензиској пумпи у Словенији. Сва срећа примијетили смо то прије границе, додуше тек кад су нам затребали сендвичи који су били, наравно, у његовој торби, па се све добро завшило.

Скоро су нас полицајци зауставили и испитивали ко смо и одакле се враћамо са толико опреме. Наш басиста је покушао објаснити да смо наступали на Кустендорфу и да су нас тај дан могли гледати на телевизији. На шта је полицајац рекао да нема времена за телевизију, а наш басиста "Ах, да, ви читате књиге, па вам не остане времена!" Таквих ситуација је много и саставни су дио овог посла. Наравно да понекад има и несугласица. Десет људи, десет размишљања, навика, жеља, хтјења. Свађамо се некад око микрофонског кабла, прања суђа, фризуре, ма свих могућих глупости… Ипак, пуно је више оног лијепог. Чак и те несугласице послије неког времена постану предмет шале.

Шефика

Стицајем околности "менаџерски" и координациони послови припали су мени, као и надимак који уз то иде "Шефика". Уствари, нико други неће те послове ни надимак, нећу ни ја, али неко мора… Било би лијепо када би се ми могли бавити искључиво музиком, а неко други менаџерисањем, али некомерцијални тип музике којом се бавимо не дозвољава тај луксуз. Управо ови послови одузимају јако пуно енергије и времена, али кад се попнемо на сцену, престајем да жалим уложени труд.

Сељачка музика

Када смо прије готово цијелу деценију почињали наш рад овај тип музике био је популаран у свијету, али овдје су на нашу музику испрва реаговали скептично. Било је потребно неколико година да разбијемо стерептип о "сељачкој" музици, "за старије генерације". Срећни смо што су сада на нашим концертима у регији пуне концертне сале, али и што је нашу музику препознала публика широм свијета. Мени би било драго кад би "Траг" успио да да траје и онда када нас, садашње чланове живот одведе на неку друго страну. Ми смо сад велика музичка породица и кроз пет година видим нас још увијек на сценама широм свијета како дијелимо музику, аплаузе, успоне, падове, енергију, инспирацију и прије свега љубав. Поносни смо што трајемо већ десет година и што је нашу музику препознала не само публика у Републици Српској већ широм свијета. Радујемо се свакодневним писмима на нашем сајту и конетарима на yоутубе или фб које пису људи из свих крајева свијета и који говоре о том да је наса музика неког бар на минут усрецила, обрадовала, разњезила, оплеменила. То је врједније од било цега другог.

Звуци Балкана

У мају 2008. завршили смо снимање свог првог албума, под називом „Звуци Балкана“. Већ двије године припремамо нови албум и он је тренутно у завршној фази реализације. Стрпљиво и много смо радили на припреми материјала за снимање.

Покушали смо да учинимо мали искорак, прије свега у квалитативном смислу у односу на претходни албум, када смо били ограничени многи факторима. Овај пут угостили смо на албуму и неке друге анасмбле и групе, а и сами себи смо поставили далеко више циљеве. Надамо се да ћемо до љета успјети завршити и издати албум, а жеља нам је да након тога направимо велики концерт на Кастелу као промоцију и поклон нашој публици поводом јубилеја.

Русија

Сви концерти су нам на свој начин драги и углавном носимо дивне успомене са њих. Можда смо најпоноснији били када смо 2010. год. побиједили на 11. међународном фестивалу хорова и фолклора “Звучит Москва“ и освојили 1. награду у категорији фолклорне музике. Овом приликом Етно група „Траг“ је наступила у неким од најважнијих културних центара руске престонице: Московски конзерваториј, Московска филхармонија, Музеј хармонике итд. Наступи су изазвали велико интересовање не само публике већ и медија који су извјештавали о концертима и активностима „Трага“. Након побједе и одличних критика медија, прошле године добили смо прилику да се поново представимо руској публици на десетодневној турнеји по Русији. Учествовали смо на 8. међународном фестивалу словенске културе „Славјанск-2011“ у граду Славјанск-на-Кубани. То нам је отворило врата за овогодишњи концерт на Црвеном тргу.

Велики концерт у Бањој Луци

Ове године Етно група „Траг“ обиљежава десету годину свог рада и постојања. С обзиром на то да је иза нас мноштво концерата, турнеја, награда, признања, снимљени спотови, снимљен један албум, а други албум у овом тренутку у завршној фази реализације, дошли смо на идеју да наш десетогодишњи рад заокружимо са неколико великих концерата у региону, а прије свега великим музичко-сценским догађајем у Бањалуци. Идеја за овакав пројекат произашла је из жеље да традиционалну и етно музику коју његујемо приближимо широј публици, да синтетички представимо свој десетогодишњи рад и промовишемо наш други албум, те да угостимо на овом музичком догађају велики број музичара, група и ансамбала из Бањалуке, али и шире, са којима смо свих ових година сарађивали, а тиме и да иницирамо један музичко-сценски етно перформанс у Бањалуци који би могао кроз неколико година прерасти у фестивал етно музике, који би окупљао најбоље музичаре шире регије.

Ове године већ смо одржали двадесетак концерата по регији, али смо наступили и на међународном филмском фестивалу "Кустендорф" у Србији и у Никшићу у Црној Гори. Тренутно припремамо трећу турнеју у Русију, гдје су планирани концерти на Црвеном тргу у Москви 24.маја и у Петрограду 12.јуна. Покушаћемо и да одржимо концерт на Косову.



Оставите одговор