Kупачи кажу: Не знамо шта град прича, Врбања никад није била чистија

Мјештани Врбање, чланови удружења омладинаца "Зелени вир” и купачи на плажи у Зеленом виру, апелују на градске власти да демантују вијест о загађености воде на овом купалишту, јер тврде да вода никад није била чистија! Плажа на реци Врбањи сврстана је међу осам купалишта на којима је анализом утврђено да је купање опасно по здравље, […]

петак, јул 13, 2012 / 10:33

Мјештани Врбање, чланови удружења омладинаца "Зелени вир” и купачи на плажи у Зеленом виру, апелују на градске власти да демантују вијест о загађености воде на овом купалишту, јер тврде да вода никад није била чистија!

Плажа на реци Врбањи сврстана је међу осам купалишта на којима је анализом утврђено да је купање опасно по здравље, али мјештани сумњају да су уопште узети узорци воде са овог мјеста.

Већина сматра да се ради о препадању народа и терању на градске базене, а у знак протеста купачи су у среду пили Врбању низводно од купалишта!

– Не знам чему уопште то застрашивање народа, свако ко долази овде на купање, а много људи је овде свакодневно, рећи ће вам исто – Врбања никад није била чистија. Узводно су изграђени колектори за канализацију, а фарме и привредни субјекти који су били неки од највећих загађивача више не раде. Први пут ове године по површини нема прљаве пене. И онда нам дођу и ставе таблу да је купање опасно по здравље. Питање је да ли су уопште узимали узорке одавде. Имамо овде плажу за инвалиде и они је сада не користе јер се боје заразе. Овде се људи купају деценијама, купали су се када је Врбања била заиста прљава, а нико се није разболио, што није случај са базенима – рекао је за Пресс РС предсједник удружења „Зелени вир” Милан Ћурлић.

Ако вода из ријеке може да се пије, онда би требало да је безбједна и за купање, кажу мјештани, а многи је пију.

Драган Предић, један од мештана који веома добро познаје и реку Врбању и купалиште Зелени вир, пред екипом Пресса РС попио је чашу воде са брзака низводно од купалишта, а каже да то стално ради.

– Напијете се воде и кад пливате и кад скачете у воду, па ни ово није ништа посебно. Врбања у посљедњих десет година није била чистија. Да није тако, људи сигурно не би доводили дјецу овдје, нити бих ја ексирао чашу воде тек тако – каже Предић.

Откако је купалиште проглашено загађеним, број купача се преполовио, кажу мјештани, али на Зеленом виру купање није престало. Од пензионера, до најмлађих, сви кажу да је веома тешко повјеровати у резултате анализе воде, поготово ако се зна каква је Врбања била у протеклих десетак година, када је нико није проглашавао опасном за здравље.

– Чуо сам да је загађено, али и даље долазим на купање. Вода је чиста, не вјерујем да је загађена. Људи се купају и нико се није разболуо од воде – каже деветогодишњи Иван Павловић.

Тјерају на базене

Сви без разлике верују да се ради о застрашивању народа наводним загађењем, како би градски базени имали више посјетилаца. На Зеленом виру, како кажу, током 24 часа увијек има неког, и ником није јасно како је могуће да нико није примјетио екипу која је долазила да узме узорке воде. Такође, већина мјештана каже да им не пада на памет да престану са купањем у Врбањи и да иду на базене, који су по њима извори заразе, претрпани, скупи и мање лијепи за купање од Зеленог вира.

– Нико никад није добио никакву кожну болест, тровање или коњунктивитис откако долазим овде, а ријеч је о неколико деценија. Сви знамо неког ко је такве болести добио на неком од базена. Када базени буду хигијенски исправни и безбједни, када не буду претрпани као што јесу и када створе основне услове, можда ћу некад и одвести дјецу тамо. До тада, далеко безбједније је да се купају у Врбањи – каже један од купача, који је са породицом дошао на Зелени вир.

Боље него на мору

На купалишту Зелени вир највише је млађих људи, као и оних који на купање доводе цијеле породице. За многе од њих ни море не може да се пореди са Врбањом.

– Не идем на базене, а ни на море, јер заиста немам потребе поред овог што имамо овдје. Што се тиче квалитета воде, ове године је стварно најбоље. Купамо се овдје цијелог љета, чак и дијете доводим на купање. Што се тиче базена, када буду чисти, вјероватно ћу отићи и тамо неки пут – каже Владислав Топић.

Од Института за јавно здравство РС тражили смо да нам покажу анализу коју су радили на бањалучким купалиштима, као и информацију у ком периоду су узимани узорци воде, али до закључења овог броја нисмо добили одговор.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор