Унпрофорац Харланд: Муслимани убијали своје по Сарајеву

Муслиманска влада је 1993. године спријечила евакуацију цивила из Сребренице, коју је Унпрофор предложио, изјавио је данас бивши службеник за цивилна питања и политички савјетник Унпрофора Дејвид Харланд на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом. Харланд је рекао да у архивама Унпрофора постоји документ који показује да је Унпрофор у прољеће 1993. године предложио евакуацију […]

среда, јул 11, 2012 / 16:27

Муслиманска влада је 1993. године спријечила евакуацију цивила из Сребренице, коју је Унпрофор предложио, изјавио је данас бивши службеник за цивилна питања и политички савјетник Унпрофора Дејвид Харланд на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом.

Харланд је рекао да у архивама Унпрофора постоји документ који показује да је Унпрофор у прољеће 1993. године предложио евакуацију цивила из Сребренице, која је чак била почела, али да ју је "влада" БиХ зауставила.

И тадашњи "предсједник" БиХ Алија Изетбеговић потврдио ми је да је та иницијатива спријечена, казао је свједок тужилаштва током унакрсног испитивања Младићевог савјетника одбране Бранка Лукића.

Харланд је признао да је у демилитаризованим зонама Сребреници и Жепи било оружја и војске, као и да је Унпрофор био обавијештен о нападима муслиманских снага у том подручју, али докази о убијању Срба били су, како је рекао, веома ограничени.

Говорећи о ситуацији у Сарајеву, гдје је био распоређен од јуна 1993. године до краја сукоба, Харланд је оцијенио да су Срби “могли да примене много већи притисак од оног који су чинили”.

Да су то урадили, могли су да доведу до пада одбране града, изјавио је Харланд, оцијенивши да би “заузимање града, уз поштовање закона и обичаја ратовања, било мање драстична мјера од санкција” усмјерених против цивилног становништва.

Описујући ситуацију у Сарајеву, Харланд је навео да је владала атмосфера страха и безнађа, да је морал био на ниском нивоу и да је било дезертирања.

Он је потврдио да су муслимани свјесно изазивали несташице гаса и струје у Сарајеву, као и да су из снајпера гађали људе који су поправљали водове и приказивали да то чине Срби како би добили међународну помоћ.

– Неки с босанске стране су сматрали да ће неки потези бити од помоћи да изазову западну војну интервенцију. Изетбеговић ми је лично рекао да становништву не треба омогућити да изађе из Сарајева – казао је Харланд.

“Да ли сте били обавијештени да су српски цивили убијани у Сарајеву?”, упитао га Лукић.

“Да”, одговорио је Харланд и додао да је Унпрофор покушавао да установи етничку припадност жртава, као и узрок смрти.

На питање колико је Срба убијено током рата, он је одговорио да је током опсаде живот изгубило око 10.000 људи, од којих су око 1.000 били Срби и није се сложио с Лукићевим наводима да је убијено више од 5.000 Срба.

Влада у Сарајеву је 1993. године, према његовим ријечима, “јашући на таласу међународне подршке, заузела тврђу лињу у међу преговорима”.

– Они су сматрали да повећана вјероватноћа да ће НАТО користити ваздушне ударе против Срба појачава њихову позицију и надали су се бољем исходу у преговорима – оценио је Харланд.

На Лукићево питање да ли то значи да је свака пријетња ваздушним ударима против Срба појачавала позицију бошњачке владе, свједок је одговорио: “Да, апсолутно.”

Позицију Срба је временом, према његовом мишљењу, ослабио читав низ фактора, међу којима санкције које је Београд увео босанским Србима под притиском Запада, успјеси муслиманских снага које су јачале захваљујући западним и исламским земљама, као и акције НАТО против Срба.

Према Харландовим ријечима, у Мостару, западној Херцеговини, па и Кисељаку, у централној Босни, било је хрватских јединица и било је очигледно да Загреб наоружава и финансијски подржава Хрвате у БиХ, док је зеничка област била позната по великом броју муџахедина.

Ипак, ниједној страни осим Србима није било пријећено ваздушним нападима, казао је он.

Харланд, који је често присуствовао састанцима лидера свих страна и срео се с Младићем двадесетак пута, изјавио је да је било периода напетости између цивилног и војног руководства босанских Срба.

– Мислим да је било раздобља када би долазило до напетости између цивилних структура под (Радованом) Караџићем и војних структура под Младићем – рекао је он.

Харланд рекао је да су се високи официри ВРС према Младићу односили “с великим поштовањем”.

– Никада нисмо посумњали да је он официр који има сву команду – чак и када је ријеч о мањим догађајима на терену, рекао је свједок.

Суђење Младићу биће настављено сутра унакрсним испитивањем Харланда.



0 КОМЕНТАРА

  1. wow bas se cudim sto su se Mladic i Karadzic toliko skrivali po misjim rupama kad je sve to konstruisano protiv njih….

    Ma jasta, trebali su nas sviju evakuisati iz bosne.. ustedili bi vam pare i trud i silne bagere kojima ste zakopavali i sakrivali svoje zlocine!

    jefrme i ostali sto imaju „svoju“ istinu, samo se zapitajte kako to da cijeli svijet ima jednu istinu u odnosu na paradoks da jedan dio Bosne ima totalno drugaciju istinu o ratu i Srebrenici! Ili nemojte.. cekajte da se „klupko istine odmota“ a danas je glavni rabin zidovske zjednice iz NY bio u Srebrenici… Cijeli svijet je obiljezio najstrasniji zlocin u evropi nakon 2 sv rata..

    Cijeli svijet osim jednog dijela Bosne…..

  2. Рикси, јеси ти прочитао шта је човјек рекао?

    Иначе, генерал Младић и предсједник Караџић ће да се изборе за истину тако да, без обзира што нас боли што су они тамо, заправо вама најмање одговара то што су ухапшени.

  3. Ма они се још мало копрцају и боре за улогу жртве у задњем рату, али брзо ће се све ово разјаснити, све су чешћи војници страних снага који се јављају са причама које нас изненађују а ускоро ће и бошње почети сами откривати шта су урадили.

  4. U pravu je čovjek , bilo je takvih ubistava.Kriminalci caco , prazina i sl nisu prezali ni od ubistva svojih sunarodnika zarad lične koristi pa su i završili kako su završili.
    Po pitanju ubistava djece , civila po Sarajevu granatiranju i ubijanju svega živog po gradu ( a i širom BiH )e za to je zaslužna vaša junačka vojska na čelu sa herojima mladićem i karadžićem i gomilom drugih genocidnih zločinaca koji će truhnut u zatvoru a neka ne misle da oni koji se još kriju da neće doć na red .Što no mi rekli samo sabur sve će doć na svoje..

  5. zulkedin, 12.07.2012. 12:55:10 [44462]

    Имамо и ми сабура, а како вријеме пролази све вам више разоткривају шта сте лагали и петљали, ево видиш проговорио овај, Бога питај ко је сљедећи. На крају ће се сазнати шта се петљали и по Сарајеву и око Сребренице. Имаћемо ми сабура и до тад. ПолаХко што оно ви кажете, само полаХко.

  6. Убијали смо и једни и други и квит!!!
    Дођи до истине је готово немогуђе, зато што истину кроји како ко хоће. А једно је сигурно сви смо поражени…
    Ајд да ми радимо и боље живимо, а и да ове наше гузоње престану красти!
    Свако добро Босни и Херцеговини!

Оставите одговор