Цвијановић: ЕУ отвара процесе и прије него стигну на дневни ред

Европска унија /ЕУ/, у намјери да убрза европски пут БиХ, напушта традиционалне методе тако што отвара потпроцесе којима се нека питања рјешавају раније него што би иначе дошла редовним путем, изјавила је министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић. Коментаришући резултате бриселског састанка, Цвијановићева је рекла да је лансирањем оваквог политичког […]

понедељак, јул 2, 2012 / 08:23

Европска унија /ЕУ/, у намјери да убрза европски пут БиХ, напушта традиционалне методе тако што отвара потпроцесе којима се нека питања рјешавају раније него што би иначе дошла редовним путем, изјавила је министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић.

Коментаришући резултате бриселског састанка, Цвијановићева је рекла да је лансирањем оваквог политичког дијалога на високом нивоу, намјера ЕУ да одржи процес живим, јер то у БиХ није могуће остварити редовним методама.

Она сматра да ЕУ на неки начин напушта традиционалне методе, мада то више личи на маневар, јер је "свима јасно да је БиХ раштимани оркестар без реалних изгледа да се уштима зато што унутар ње нема сагласности ни о самој БиХ, нити о било којем другом важном питању".

"Ако у таквим околностима водите европски процес у БиХ на традиционалан начин, то значи да ћете се на сваком појединачном питању задржати по неколико година. То онда у суштини није процес већ ad hoc поступање, а ЕУ жели то да избјегне након низа изгубљених година, што због претјерано бирократизованог приступа ЕУ, што због различитих виђења у БиХ о томе како треба да се реализује њен европски пут", рекла је Цвијановићева за "Независне новине".

Према њеним ријечима, новим приступом, умјесто дугачких листа услова испостављају се кратка и концентрисана два-три питања којима се добија на времену, а уједно се увјежбавају поједине активности које би иначе на ред дошле много касније.

Цвијановићева је оцијенила да је главна порука бриселског састанка да постоји реална могућност да БиХ до краја године поднесе апликацију за чланство и да након тога, а по испуњењу потребних процедура на страни ЕУ,добије кандидатски статус.

Она сматра да би изјавом комесара ЕУ за проширење Штефан Филе да пут БиХ ка ЕУ не значи угрожавање надлежности ентитета требало да је стављена тачка на причу о потреби јачања БиХ на штету ентитета због европских интеграција, али да није претјерани оптимиста.

"Претходи усаглашавање модела координације, а то ће бити најбољи тест. Суштинско питање је да ли ћемо тиме што ће сваки ниво власти извршавати свој дио европске агенде у складу са уставним надлежностима обезбиједити стварно кретање БиХ ка ЕУ или ћемо и даље бити блокирани тиме што се на нивоу БиХ настоји приписати политичка или институционална тежина којом тај ниво не располаже", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је уважавање уставне реалности кључ за ефикасност европског процеса.



Оставите одговор