Божја се честица роди – са 99 одсто сигурности

Очекује се да на конференцији заказаној за 4. јул научници окупљени око пројекта у ЦЕРН-у објаве да су пронашли неухватљив Хигсов бозон познатији као Божја честица, пише Даилy Маил. Пет водећих стручњака на пољу теоретске физике позвани су да присуствују конференцији, што је покренуло бројне спекулације о томе да је пронађена Божја честица. Међу званицама […]

понедељак, јул 2, 2012 / 08:07

Очекује се да на конференцији заказаној за 4. јул научници окупљени око пројекта у ЦЕРН-у објаве да су пронашли неухватљив Хигсов бозон познатији као Божја честица, пише Даилy Маил.

Пет водећих стручњака на пољу теоретске физике позвани су да присуствују конференцији, што је покренуло бројне спекулације о томе да је пронађена Божја честица.

Међу званицама налази се и Питер Хигс, професор физике са Универзитета у Единбургу по коме је ова честица названа.

Очекује се да ће научници у ЦЕРН-у објавити да су 99,99 одсто сигурни да је она пронађена на такозваном сигма 4 нивоу.

Управа ЦЕРН-а сада жели да два тима научника стигну до сигма 5 нивоа верификације њихових открића што представља сигурност од 99,99995 због важности открића.

Хигсов бозон први пут је споменут 1960. године, а теорије о његовој функцији деценијима потом су усавршавана и допуњаване, а откривање ове компоненте могло би да објасни зашто универзум посједује масу.

Повезано

   0 КОМЕНТАРА

  1. не може код нас вијест из науке, ако није таблоидна. Да јој није име божја честица, кога би то занимало

  2. Свака част и Митру и Орхану. Баш тако!

    Ово и онако нико не разумије. Остатак савремених дешавања у науци и да не причам.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *