Крвави сукоби у либанском граду Триполију због Сирије

Најмање седам људи је погинуло данас, а 30 је рањено у либанском лучком граду Триполију, у окршајима повезаним са нередима у сусjедној земљи Сирији, јавио је Би-Би-Си. У либанском Триполију, другом по величини граду у Либану, сукобили су се либанске присталице и противници побуне против сиријског предсједника Башара ел-Асада при чему су користили ватрено оружје […]

недеља, јун 3, 2012 / 00:09

Најмање седам људи је погинуло данас, а 30 је рањено у либанском лучком граду Триполију, у окршајима повезаним са нередима у сусjедној земљи Сирији, јавио је Би-Би-Си.

У либанском Триполију, другом по величини граду у Либану, сукобили су се либанске присталице и противници побуне против сиријског предсједника Башара ел-Асада при чему су користили ватрено оружје и минобацаче.

Напетост у том либанском граду је настала када су избили нереди у Сирији. Агенција Ројтерс је јавила да постоји бојазан да се нереди у Сирији, односно секташко насиље, прелију у суседни Либан.

У последњих пар мјесеци, појачани су сукоби између наоружаних група алавита и сунита у либанском Триполију. Сиријски предсједник је алавит, док су присталице побуне против њега углавном сунити, наводи британска медијска кућа.

У Сирији су опозициони активисти јавили о насиљу у тој земљи и данас. Два цивила су погинула – један у акцији сиријске војске у престоници Дамаску, а други у размјени ватре у граду Хомсу.

Опозициона, сиријска опсерваторија за људска права са сједиштем у Лондону такође је навела да су побуњеници убили шест војника у јужној провинцији Дери, а да је још најмање осам изгубило живот у предграђу Дамаска.

У међувремену, мировни изасланик за Сирију Кофи Анан, који заступа Уједињене нације и Арапску лигу, налази се у Дохи на састанку с представницима Арапске лиге, одакле је упозорио да Сирија иде све ближе свеопштем грађанском рату.



Оставите одговор