Хилари у дипломатској борби за нафту и гас испод Арктика

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон данас је отпутовала на Арктик, гдје се велике силе боре за превласт над огромним налазиштима нафте, гаса и минерала који постају доступни како се поларни лед повлачи. Како преноси Ројтерс, Клинтонова ће отпутовати у норвешки град Тромзо у арктичком кругу како би заштитила америчке интересе у овом неприступачном региону чији […]

недеља, јун 3, 2012 / 06:24

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон данас је отпутовала на Арктик, гдје се велике силе боре за превласт над огромним налазиштима нафте, гаса и минерала који постају доступни како се поларни лед повлачи.

Како преноси Ројтерс, Клинтонова ће отпутовати у норвешки град Тромзо у арктичком кругу како би заштитила америчке интересе у овом неприступачном региону чији ресурси постају доступни због климатских промјена.

"Са стратешког становишта, Арктик има све већи геополитички значај због чега се земље боре да заштите своја права и прошире свој утицај у овој области", рекла је Клинтонова у Ослу прије поласка у Тромзо.

"Желимо сарађивати са Норвешком и Арктичким савјетом како бисмо се сложили о правилима на Арктику, тако да даљи развој ситуације буде економски одржив и еколошки одговоран", додала је она.

Амерички геолошки институт процјењује да је на подручју Арктика око 13 одсто свјетске неоткривене нафте и око 30 одсто неоткривеног природног гаса.

Очекује се да ће преговори бити успјешнији него прије пет година када је Русија, постављањем државне заставе од титанијума на дну океана, изнијела захтјев за своју превласт на Арктику и над тамошњим резервама нафте, процијењеним на девет хиљада милијарди долара.

САД не признају захтјев Русије и, заједно са Данском, Норвешком, Канадом и Кином, траже другачију расподјелу ове области.



Оставите одговор