ЦИК: 83 странке, 300 независних

Пријаву за овјеравање учешћа на октобарским локалним изборима у БиХ Централној изборној комисији (ЦИК) поднијеле су 83 политичке странке, 300 независних кандидата, 36 независних кандидата припадника националних мањина, пет удружења и двије групе грађана. Рок за пријављивање трајао је од 8.маја и истекао је јуче у 16.00 часова. СНСД – Милорад Додик поднио је пријаву […]

субота, мај 26, 2012 / 12:44

Пријаву за овјеравање учешћа на октобарским локалним изборима у БиХ Централној изборној комисији (ЦИК) поднијеле су 83 политичке странке, 300 независних кандидата, 36 независних кандидата припадника националних мањина, пет удружења и двије групе грађана.

Рок за пријављивање трајао је од 8.маја и истекао је јуче у 16.00 часова.
СНСД – Милорад Додик поднио је пријаву за овјеравање учешћа у 89 изборних јединица, СДС у 72, Социјалистичка партија у 67, Демократски народни савез у 66, а ПДП у 64 изборне јединице.

СДП БиХ поднио је пријаву за овјеравање учешћа у 118 изборних јединица, СДА у 106, Народна странка "Радом за бољитак" у 90, док је ХДЗ БиХ поднио пријаву за 67 изборних јединица.

Према редослиједу изборних активности, ЦИК БиХ до 9. јуна треба да заврши овјеру политичких странака, независних кандидата, удружења и група за учешће на изборима.
На основу одлуке ЦИК-а, 7. октобра у БиХ ће бити одржани избори за 61 скупштину општине у Републици Српској, 78 општинских вијећа у Федерацији БиХ, 139 начелника општина у БиХ, Скупштину Брчко дистрикта и Скупштину града Бањалуке, те за градоначелника Бањалуке.



0 КОМЕНТАРА

  1. Као независни кандидат?! Тешко! Мислио сам да ће „Старчевица кућа свих нас“ ићи са комплетном листом (наравно уз представнике и других Мз). Тада би све било могуће. Пуно среће!

  2. Aња, Мирјанин, комунист

    Хвала!

    мирјанин, 26.05.2012. 14:21:47

    Прво се сваки независни кандидат пријави посебно, а онда су могуће комбинације. Евентуалне независне листе се могу формирати до 19.6.2012.

    Било је многих опструкција, неки су одустали због релативно високе котизације (500 КМ), неки због приватних обавеза. Ја нисам желио да одустајем, ако смо већ кренули у то, без обзира што својим рукама морам „хватати змију“. Постоје и неки независни који су се пријавили мимо наше независне приче. Сад је само питање да ли се сјединити с другим независним појединцима, које не познајемо добро. Јуче ме звао г-дин Драшко Микановић, који се пријавио са двије дјевојке независноо, да правимо заједничку листу. Пио сам с човјеком каву, оштар је у критици и спреман да агресивно (не мислим физички) наступи према актуелним градским оцима. Знам га преко пројекта „Бања Лука – град жена“, да је јако способан, да је врхунски дизајнер, и да је атеиста. Огранизоваћемо састанак свих независних, па ћемо видјети може ли се нешто направити.
    Углавном , Вучко и ја ћемо покушати позитивну причу са Старчевице и наших пријатеља из Центра 2 пренијети у градски парламент, уколико добијем оповјерење. Нећемо се борити искључиво за Старчевицу, већ уопште за другачију прерасподјелу, којом би се више враћало грађанима, а институције не би биле саме себи сврха, како је сада. Остали у нашем тиму су сјајни, млади, поштени људи. Квалитет имамо, проблем је квантитет. Међутим, око ове приче се окупља далеко више људи, што је и циљ.

    ЗАПАЖАМ ДА СВИ ОСИМ ПОЛИЦАЈАЦА И ЉУДИ ИЗ СУДСКЕ ВЛАСТИ ИМАЈУ ПРАВО ДА СЕ КАНДИДУЈУ И ДА СУ ЈЕДНАКИ ПРЕД ЗАКОНОМ, АЛИ ЈЕ ИПАК НОВАЦ БИО ПРЕПРЕКА НЕКОЛИЦИНИ КВАЛИТЕТИХ ЉУДИ ДА ИДУ С НАМА НА ЛИСТУ.

    x-(

  3. Добро је покушати бити независан одборник али то је просто немогуће. Ако желите нешто постићи једноставно морате неком бити приклоњени. Ја лично подржавам Српску радикалну странку РСали без ових напредњака. Вама лично свака срећа у вашем науму.

  4. ЗОРИЋ, 28.05.2012. 09:07:31

    Ја сам увјерен да ће независни кандидати имати знатно више гласова од СРС РС, уколико покажемо креативност, оригиналност, дођемо до људи у кампањи. Основни циљ је да се заустави криминал и ублажи корупција, да се народу презентују информације (нпр. ко је, за које паре и зашто мијењао регулациони план, зашто реновирање базена у предрачуну кошта 5 милиона КМ, а рачун на крају 17,6 милиона КМ; зашто обичне корпе за смеће коштају 200 КМ по комаду и зашто само један понуђач на тендеру; да ли би исте купили и да је он понудио по цијени од 10 000 КМ, што је г-ду из ГУ питао Пеђа,…). Одборницима су доступни сви документи и одборници могу то презентовати народу.

    Дакле, нема приклањања, али има сарадње. Сад је циљ да се заједно с опозиционим странкама покуша онемогућити једноумље и бахатост, а све што је позитивно за овај град, спреман сам подржати. Волио бих и да на листама тих странака гласате за нове, младе људе. Знам такве и у СДС-у, и у ПДП-у. На листи ДП ће бити човјек с којим имам добру сарадњу на Старчевици. Мени је битно да се ови људи који су са мном ушли „у ватру“ неће никоме продати.

    Поздрав и хвала!

  5. drazen78bl, 28.05.2012. 11:52:43 [41022]

    „Мени је битно да се ови људи који су са мном ушли „у ватру“ неће никоме продати. „

    Ај по неку кинту да су већ купљени. 😛

    Држ’ се ти своје приче, и свог рада. Остале заборави, једино тако имаш неку полуприлику да поентираш. Све друго је јалова работа.

    Искрено код Микановића ми се допада његов рад, креативан је човјек. Ал’ његове визије никад неће заживјети јер смо:СИРОМАШНИ и АНТИкултурно оријентисани.

  6. Borac, 28.05.2012. 17:41:12

    Поштовање!

    Г-дина Микановића сам упознао прије неколико дана. Не знам ништа о њему, осим да му је најважније да прогура свој пројекат. Ми смо неке битно различите приче, различити су и мотиви уласка у ГС, а једини заједнички називник нам је да смо снажно против овог лудила, и на локалном и на глобалном нивоу. Мало сам „прогуглао“ и видио више коментара сличних Вашем. Не знам колико је пројекат г-дина Микановића реално остварив, али нисам стекао утисак да „хоће од наших дјевојака да направи бордел“. Аргумент за то је чињеница да би се према његовом пројекту на сјеверној капији „Града жена“ налазиле двије статуе имена Зора и Нада, а једно од та два имена је име његове мајке.

    Његов атеизам је његова приватна ствар, а вријеђање вјерника никако не подржавам.

Оставите одговор