Младићу и ВРС покушавају украсти достојанство и војничку част

Разговарамо са сином Ратка Младића, Дарком Младићем. Молим Вас да прокоментаришете одлуку суда да почетак суђења, ипак буде одложен, обзиром да до овог одлагања није дошло на захтев одбране, већ заправо на захтев тужилаштва…. РМ: То је да тако кажем, још од првог дана, једна врста скандала на том суђењу, обзиром да одбрана већ месецима, […]

субота, мај 19, 2012 / 17:46

Разговарамо са сином Ратка Младића, Дарком Младићем. Молим Вас да прокоментаришете одлуку суда да почетак суђења, ипак буде одложен, обзиром да до овог одлагања није дошло на захтев одбране, већ заправо на захтев тужилаштва….

РМ: То је да тако кажем, још од првог дана, једна врста скандала на том суђењу, обзиром да одбрана већ месецима, управо из тих разлога и тражи одлагање и упорно се одбијају захтеви одбране тврдњом да је ипак добила сав материјал који је требало да добије. Да би на крају пред очима светске јавности, тужилаштво морало да призна да нису доставили преко 40% материјала, које су били у обавези да доставе. Ми смо очекивали да се ће се то у једном тренутку видети и сад је испало и за нас помало неочекивано. На крају је одбрана успела да убеди судско веће да одложи почетак извођења доказа, јер би то у супротном озбиљно нарушило могућност фер суђења. Ми смо изгубили доста времена и ресурса који су ограничени и имамо много мање на располагању него тужилаштво. Надам се да ће судско веће сада узети све те чињенице у обзир, они за сада још увек разматрају дубину последица такве грешке тужилаштва и ми ово посматрамо ипак као једну победу одбране у овој тешкој борби за доказивање невиности мога оца…

Данас сам на неколико места нашла, па чак и у руским медијима, податак, да је дошло до размене непристојних гестова између Вашег оца и жена односно мајки жртава из Сребренице. Како коментаришете ове написе?
РМ: Ја то нисам видео, али оно што знам, од почетка његовог појављивања тамо у судници да су те неке особе упућивале непристојне и некултурне гестове и да се то сваки пут понављало када су били тамо у публици. Нисам видео и не личи ми на њега да је узвратио. Евентуално је покушао да им стави до знања да не раде то, али то сигурно са његове стране није потекло. Са друге стране, такво понашање публике се једно време игнорисало, сада је то изашло у јавност и надам се да се да до тога више неће долазити.

Да ли имате још неки коментар на ово што се дешавало у последња два дана, односно- почетка суђења и, ево, данас одлагање?

РМ: Ми као породица смо то пратили и чини нам се да је тужилаштво пропустило прилику да се издигне изнад једног нивоа ратне пропаганде. У ова два дана нисмо чули никакве специјалне доказе – већином је то оно што се појављивало последњих година у медијима и то је већином све фабриковано, криво тумачено и искривљено стање ствари.

Ратку Младићу и Војсци Републике Српске, након што су му у току рата украли могућност војне победе, већ годинама покушавају да украду и достојанство и војничку част. Ово је био још један у низу тих покушаја, али ми се надамо да ћемо бити у прилици да покажемо све те њихове конструкције и лажи које су се одржале толико година у јавности захваљујући разним облицима притисака и на породицу и на жртве са српске стране, на државе у крајњој линији, које су биле изложене разним економским и дипломатским притисцима само да не би квариле ту медијску слику која је од почетка стварана.



Оставите одговор