Мостар: Нема напретка у измјени статута града

Представници политичких странака и независних вијећника Градског вијећа Мостара одржали су данас састанак на којем се разговарало о измјени Статута Града Мостара и спровођењу одлуке Уставног суда ФБиХ која се односи на изборна правила за Мостар, а судећи по изјавама судионика након састанка никакав значајан договор није постигнут. Највише је искрило на релацији СДА – […]

понедељак, април 16, 2012 / 19:46

Представници политичких странака и независних вијећника Градског вијећа Мостара одржали су данас састанак на којем се разговарало о измјени Статута Града Мостара и спровођењу одлуке Уставног суда ФБиХ која се односи на изборна правила за Мостар, а судећи по изјавама судионика након састанка никакав значајан договор није постигнут.

Највише је искрило на релацији СДА – ХДЗ БиХ, двије најјаче политичке странке у актуелном сазиву Градског вијећа Мостара.

Салем Марић, тајник Градског одбора СДА Мостар и вијећник у Градском вијећу, казао је како његова странка тражи да ОХР не намеће рјешење све док политичке странке саме не постигну договор.

"Овакви разговори немају смисла и сматрам да се преговори требају водити унутар Градског вијећа. Клуб СДА и Клуб Бошњака званично је затражио заказивање сједнице Вијеће која би се требала одржати у петак, 20. травња, са само једном точком дневног реда – измјена Статута Града Мостара и проведба одлуке Уставног суда", казао је Марић.

Предсједник Градског одбора мостарског ХДЗ Слађан Беванда сматра како је за такву сједницу прерано, јер су ставови политичких странака и даље дијаметрално супротни.

Додао је како поједини вијећници злорабе Градско вијеће за промовисање особних интереса и радикализацију ситуације у Мостару.

Марић је затим казао како постоје назнаке да су представници међународне заједнице и ХДЗ БиХ већ постигли споразум о измјенама Статута, који ће бити наметнут, што је Беванда одмах демантовао.

"ХДЗ БиХ је за то да се сва питања рјешавају унутар институција БиХ. Међутим, ставови странака нису приближени и не постоји никакав нацрт споразума о којем би се Градско вијеће могло изјаснити. Ова евентуална сједница Градског вијећа била би у функцији даљње радикализације стања, а то Мостару није потребно", казао је предсједник мостарског ХДЗ-а БиХ.

Предсједник Градског одбора СДП Мостар Зоран Перић изјавио је како би се, ако не постоји могућност постизања међустраначког договора, требало ићи на амандманске измјене Статута.

"СДП има израђене приједлоге и ако се не постигне договор ми ћемо амандмански упутити наше приједлоге и према Градском вијећу и према Парламентарној скупштини БиХ. Свим другим политичким партијама које желе радити без конкретног приједлога желим рећи како то нигдје не води", закључио је Перић.



Оставите одговор