Владика Григорије: Хрватски предсједник доноси дијалог, мир и оптимизам

Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије изјавио је да предсједник Хрватске Иво Јосиповић посјетом Мостару доноси "оно што је најважније – дијалог и комуникацију која је цивилизована и културна и која је потребна свима". Оцјењујући Јосиповићев долазак као посјету од велике важности и за српски и за хрватски народ, владика Григорије рекао је Срни у Требињу […]

недеља, април 15, 2012 / 09:50

Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије изјавио је да предсједник Хрватске Иво Јосиповић посјетом Мостару доноси "оно што је најважније – дијалог и комуникацију која је цивилизована и културна и која је потребна свима".

Оцјењујући Јосиповићев долазак као посјету од велике важности и за српски и за хрватски народ, владика Григорије рекао је Срни у Требињу да је долазак предсједника Хрватске велика порука и да ништа више осим тога не мора да учини.

"Предсједника не познајем лично, али имам јако лијепо мишљење о њему као о човјеку који у наше крајеве, који су јако трусни послије рата, доноси мир, оптимизам и озбиљност која је нам је потребна", рекао је владика Григорије.

Он је изразио наду да ће његов сусрет са хрватским предсједником бити на корист народима које представљају, "свако на свој начин, он у политичком а ја у духовном смислу".

"Мени је јако важно да имамо добар однос са хрватским народом с обзиром да смо у највећој мјери с њима сусједи", истакао је владика Григорије и напоменуо да је посјета Јосиповића порука не само Србима који су у мањини у Мостару већ да је то и велика порука хрватском народу.

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић боравиће данас на православни Васкрс у Мостару, гдје ће обићи градилиште Саборне цркве и састати се са владиком захумско-херцеговачким и приморским Григоријем.

Састанак са владиком Григоријем предвиђен је за 17.30, објављено је на сајту хрватског предсједника.

Јосиповић ће у Мостару присуствовати и манифестацији "Мостарско прољеће" коју ће отворити предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда.

Хрватски предсједник присуствоваће откривању споменика нобеловцима Иви Андрићу и Владимиру Прелогу у Парку нобеловаца у Мостару.

Ово је у посљедње двије године четврти боравак Јосиповића у Мостару од када је преузео предсједнички мандат.

Прва званична посјета Мостару била је у априлу 2010. године, дан након што је био у Сарајеву и Ахмићима. Затим су услиједиле посјете у октобру 2010, те у фебруару 2011. године.

Јосиповић је сваки пут у Мостару поручио да су добросусједски односи и политика помирења најважнији за регион, истичући да ће Хрватска наставити да помаже БиХ, као најбољи пријатељ и најближи сусјед.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор