Хрватска: Просјечна плата 770 евра

Просјечна плата у Хрватској у овој години износи око 770 евра и мања је за два одсто у односу на претходну годину, а најбоље су плаћени запослени у лизинг фирмама, фармацији, телекомуникацијама и информацијским технологијама. Најниже плате забиљежене су у угоститељству (ресторанима, кафићима и баровима), обради дрвета и производњи намјештаја, те услужним дјелатностима, преноси хрватски […]

четвртак, март 15, 2012 / 10:18

Просјечна плата у Хрватској у овој години износи око 770 евра и мања је за два одсто у односу на претходну годину, а најбоље су плаћени запослени у лизинг фирмама, фармацији, телекомуникацијама и информацијским технологијама.

Најниже плате забиљежене су у угоститељству (ресторанима, кафићима и баровима), обради дрвета и производњи намјештаја, те услужним дјелатностима, преноси хрватски портал "дневник.хр".

Плате су највеће у граду Загребу, док се у Загребачкој жупанији крећу у границама просјека, док су најниже плате забиљежене у Вуковарско- сремској, Бјеловарско- билогорској и Вировитичко- подравској жупанији.

Разлику у висини плата прави и власничка структура фирми, па тако у приватним предузећима у страном власништву плате су веће за 12 одсто од просјека, а док су у приватним предузећима које су претежно у домаћем власништву ниже су од просјека за осам одсто.

Плате запослених у јавној и локалној самоуправи крећу су у оквирима просјека, док су плате у државним фирмама за пет одсто веће. Најмање су плаћени запослени у удружењима.

Радници тек када стекну радно искуство дуже од три године имају шансу да зараде више од просјека, док је почетничка плата мања од просјека.

Разлика у платама мушкараца и жена ове године се смањила, па тако мушкарци у просјеку имају 13 одсто већу плату од жена, док је у 2011. та разлика износила 18 одсто.



Оставите одговор