Инспекторат: Нема посла, људи раде на црно

У инспекцијским контролама рада на црно у Републици Српској затечено је 117 непријављених радника, а за почињене прекршаје послодавцима издато је 106 прекршајних налога у вриједности 212.000 КМ, рекао је директор Инспектората Републике Српске Живан Делић. Он је навео да је у оквиру појачане акције против рада на црно проведено 856 конторла, те да је […]

субота, фебруар 18, 2012 / 08:44

У инспекцијским контролама рада на црно у Републици Српској затечено је 117 непријављених радника, а за почињене прекршаје послодавцима издато је 106 прекршајних налога у вриједности 212.000 КМ, рекао је директор Инспектората Републике Српске Живан Делић.

Он је навео да је у оквиру појачане акције против рада на црно проведено 856 конторла, те да је број запослених радника код контролисаних субјеката 2 814, а да их је затечено 1 465.

Делић за "Фокус" наводи да је рад на црно најчешће присутан у мањим предузећима у области угоститељства, трговине и туризма, шумарства, прераде дрвета, грађевинарства, те услужним дјелатностима.

Он напомиње да је за сузбијање рада на црно неопходна економска и политичка стабилност земље, те успостављање новог система вриједности и промјена свијести појединаца, као и шира акција која укључује и МУП, Пореску управу и друге.

"Због високе стопе незапослености и суфицита радне снаге, људи су спремни да прихвате било какав посао, а има и случајева, гдје су радници сами тражили да их послодавац не пријави како би им износ плате био већи", каже Делић.

Он је истакао да грађани на телефонски број Центра за пријаве и притужбе Инспектората РС који је основан 2006. године годишње у просјеку упуте око 2 500 пријава и притужби, те да се највећи број односи на кршење прописа из области рада и заштите на раду, те промета робе и услуга.

Говорећи о контроли приватних здравствених установа, он је навео да у Инспекторат повремено пристигну информације о обављању здравствених услуга у прива­тним стамбеним објектима, односно да љекари наручију пацијенте у своје куће у којима имају импровизоване нерегистроване амбуланте, наводећи да је за сада накритичније подруче Бијељине за које постоје и неки спискови људи који обављају ове послове у становима.

Он је навео и да у Инспекторату постоји проблем недовољне кадровске попуњености, која износи око 85 одсто, те да располажу само најнужнијим кадром.



0 КОМЕНТАРА

  1. Инспекторат нема довољну кадровску попуњеност, али зато жељенице имају вишак радника који производе дневне губитке у хиљадама марака!

    Ово све говори о јадном стању у друштву:

    „Због високе стопе незапослености и суфицита радне снаге, људи су спремни да прихвате било какав посао, а има и случајева, гдје су радници сами тражили да их послодавац не пријави како би им износ плате био већи“, каже Делић.

  2. Инспекторат РС је још једна импровизација државне управе, којих ми у РС имамо више, почевши од Пореске управе, па до инспектората.
    Инспекторат Рс служи за застрашивање малих предузетника, који немају партијску заштиту.
    Пођимо од тога ко је његовом челу. Главни је човјек за кога су ми рекли да је годинама радио у пошти у Бијељини, као обични референт, па је као кадар СП постављен за шефа Подручног центра Пореске управе у Бијељини. Дакле, ради се неком ко скоро да и нема никакво искуство у раду државне управе(не знамо да ли има и стручни испит).
    Волио би да се објави колико су Инспекторат РС и Пореска управа рецимо поднијели кривичних пријава у протеклог години. Колко сам чуо, резултату су поражавајући.
    У Аустрији се радник пријави СМС поруком, па се исти систем може увести и код нас.
    Зашто се не уведе тачан систем, пријављних радника, зато што власти не одговара.

  3. Inspektoret RS je grupa najokorelijih kriminalaca pored uprave za indirektno oporezivanje koja je na nivou tzv.BIH.Evo jednog primjera dosao jedan inspektor rada i pita mene treba mu ozidati neke zidove na balkonu dvije kuce koiz bajke a izbjeglica iz Glamoca,kaze meni mogu ti ja valjati u zivotu.Rekao sam mu da nisi inspektor to bi ti uradio dzaba ovako nepostoje pare za koe bi ti to napravio.Evostavljam seinspektoratu na raspolaganje svaki dan cu naci pet radnikana crno samo neka mi plate jer oni dobijaju plate za nerad ili nesmiju kontrolisati firme koje su pod zastitom partija na vlasti.U svim gradjevinskim firmama na poslovimaposlovodja,rukovodilaca radilista ipripremamaponuda itehnicke dokumentacije,uglavnom rade penzioneri tehnicari i inzenjeri dok nam mladi i obrazovani ljudi obijaju vrata biroa za zaposljavanje.Ali inspektorat je jednau nizu „fabrika“za zaposljavanje partijskih kadrova.

Оставите одговор